Mielenosoittajat sytyttivät Guatemalan kongressirakennuksen tuleen – vaativat presidentin eroa

AOP Guatemalan mielenosoitus
Julkaistu 23.11.2020 14:09
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Mielenosoittajat sytyttivät tuleen kongressirakennuksen ja vaativat presidentti Alejandro Giammattein eroa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Lauantai-iltana paikallista aikaa tapahtuneen hyökkäyksen aikana rakennus oli tyhjänä. Tilanne kesti noin kymmenen minuuttia ja päättyi, kun palokunta sammutti tulipalon.

Välikohtauksessa loukkaantui noin 50 ihmistä ja poliisi otti kiinni yli 20 ihmistä.  

Lauantaina Keski-Amerikan Guatemalassa järjestettiin myös muita mielenosoituksia, joista suurin osa olivat rauhanomaisia.

Mielenosoittajat vaativat presidentti Alejandro Giammattein eroa. Presidentti tuomitsi väkivaltaiset protestit lauantaina Twitterissä.

– Teillä on oikeus osoittaa mieltä lain mukaisesti. Emme voi kuitenkaan sallia julkisen tai yksityisen omaisuuden tuhoamista. Näihin rikollisiin toimiin osallistuneita tullaan rankaisemaan lain täydellä voimalla, Giammattei tviittasi.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Varapuheenjohtaja Guillermo Castillo on ilmaissut aiemmin julkisesti vastustavansa talousarviota ja todennut, että sekä hänen ja Giammattein tulisi erota ”maan hyväksi”. 

Tämä on mielenosoitusten taustalla

Mielenosoittajat vastustavat talousarviota, jonka maan kongressi hyväksyi keskiviikkoiltana. Opposition mukaan budjetissa asetetaan etusijalle suuret infrastruktuurihankkeet, joiden on katsottu hyödyttävän suuryityksiä.

Syyttelyä on saanut myös koronapandemian sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten unohtaminen.

Toinen keskeinen kritiikin kohde on talousarvion hyväksyminen samaan aikaan, kun maa kärsii vielä kahden myrskyn jälkivaikutuksista. Mielenosoittajat näkevät myös ongelmallisiksi koulutuksen, oikeusjärjestelmän ja terveydenhuollon rahoittamisen leikkaukset, joita he ovat kuvailleet suureksi. 

Guatemalassa asuu noin 16 miljoonaa ihmistä. Maassa kärsitään laajasta köyhyydestä ja lasten aliravitsemuksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Guatemala