Mies kuvasi takapuolia ja lapsia yleisellä rannalla – tuomittiin lukuisista rikoksista

Nelikymppinen mies tuomittiin vähäpukeisten naisten ja lasten kuvaamisesta uimarannalla sakkoihin.

Kuvaaminen tapahtui Loimaalla elokuussa 2022. Mies oli kuvannut  vähäpukeisia naisia ja lapsia järjestelmäkameralla Mellilänjärven yleisellä uimarannalla.

Tapauksen käräjätuomiossa kerrotaan, miten lapsista otettuja kuvia oli tarkennettu näiden takapuolten ja sukuelinten alueelle. Kuten lapsia kuvatessaan, oli mies naisia kuvatessaan kohdistanut kameran erityisesti naisten takapuoliin.

Kuvasi paljaita takapuolia kielloista piittaamatta

Oikeus totesi, että mies oli kuvatessaan keskittynyt kuvaamaan takapuolia, rintoja ja sukuelimiä. Vaikka kaikilla kuvatuilla oli ollut ainakin bikinit yllään, oli mies saanut kuvattua runsaasti erityisesti paljaita takapuolia.

Uhrit kertoivat heitä huomattavasti vanhemman miehen kuvanneen heitä rannalla jo pidemmän aikaan ja jatkaneen kuvaamista kahden naisen kielloista huolimatta.

Mies kiisti syyllistyneensä teossa rikokseen. Hän myönsi kuvanneensa naisten jalkovälejä koska harrastaa valokuvausta ja ottaneensa kuvat katsomistarkoituksessa.

"Hänen motiivejaan kuvaamiseen voi vain arvailla"

Oikeus totesi, että osa kuvatuista oli selvästi alle 18-vuotiaita ja kuvissa oli keskitytty ilmeisen seksuaalisella tavalla intiimialueisiin. Tällä perusteella oikeus arvioi, että mies oli valmistanut kuvia, joissa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti esitetään lasta. Hänet tuomittiin tämän johdosta sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Täysi-ikäisten naisten kohdalla oikeus totesi, että lähtökohtaisesti julkisella paikalla saa kuvata ilman lupaakin. Näin myös yleisellä uimarannalla, vaikka siellä pukeudutaankin kevyemmin.

– [Syytetty mies] ei ole saapunut oikeuteen, ja hänen motiivejaan kuvaamisen voi vain arvailla. Hän on kuitenkin esitutkinnassa kertonut, että hänen oli tarkoitus katsoa kuvia jälkeenpäin, tuomiossa todetaan.

Koska miehen ei tiedetty levittäneen kuvia, pääteltiin niiden olleen hänen omaan käyttöönsä. Kuvista oikeus päätteli, että mies oli seksuaalisesti kiinnostunut kuvaamistaan naisista ja oli kiihottunut kuvaamisesta tai hänen tarkoituksenaan oli kiihottua ottamistaan kuvista myöhemmin.

Miehen olisi pitänyt ymmärtää toimintansa halventavuus

Vaikka miehellä ei näytetty olleen tarkoituksenaan halventaa uhreja, katsoi oikeus, että mies olisi voinut pitää varsin todennäköisenä, että hänen kuvaustoimintansa koetaan halventavana. Oikeus katsoi, että miehen pitkäkestoinen ja varsin avoin kuvaaminen, jonka useampi huomasi, oli omiaan aiheuttamaan vahinkoa ja kärsimystä loukatuille.

Näistä syistä mies tuomittiin neljän naisen kuvaamisen osalta kunnianloukkauksesta.

Syyttäjä vaati miehen kameraa menetettäväksi rikoksen tekovälineenä. Oikeus päätyi kuitenkin tuomitsemaan menetetyksi vain muistikortin, jolla kuvat olivat.

Vuonna 1982 syntynyt mies tuomittiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja neljästä kunnianloukkauksesta 60 päiväsakon rangaistukseen, joka miehen tuloilla tarkoitti 600 euron seuraamusta.

Tuomio on lainvoimainen

Lue myös:

    Uusimmat