Mentiinkö Sanna Marinin kuvauksessa jo rajan yli? Professori: Auringonotot olisi sopivaa jättää rauhaan

Rikosoikeuden professorin mukaan myös yhteiskunnallisesti merkittävissä tehtävissä toimivilla on yksityisyyden suoja ja mahdollisuus rajata sitä, mitä media heistä uutisoi.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että julkisissa tehtävissä yksityisyyden suoja ei ole yhtä korkea.

Tolvanen mainitsee tällaisissa tehtävissä tyypillisesti toimivina kansanedustajat, kunnanvaltuutetut, virkamiehet tai esimerkiksi politiikan tutkijat.

Tolvasen mukaan näissä yhteiskunnallisesti merkittävissä rooleissa toimivilla on kuitenkin mahdollisuus rajata sitä, mitä media heistä uutisoi.

– Jos henkilö ei perhe-elämästään tai seurustelusuhteistaan oma-aloitteisesti kerro, niin perhe-elämä ja seurustelusuhteet lähtökohtaisesti ovat siellä yksityisyydensuojan alueella. Niistä ei lähtökohtaisesti ole sopivaa, eikä laillistakaan kertoa, ilman että tämä kohde niitä haluaa julkisuuteen tuotavan, Tolvanen kertoo.

Seiska-lehti on julkaissut kuvia ja videoita Sanna Marinista (sd.) tuntemattoman miehen kanssa. Entinen pääministeri ja nykyinen rivikansanedustaja Marin itse on pyytänyt, että tällainen uutisointi lopetettaisiin.

– Tässä Marinin tapauksessa on kyse puhtaasti ihan henkilön yksityiselämään kuuluvasta asiasta. 

Tolvasen mukaan on vaikea ajatella, mitä merkitystä Marinin poliittiseen arviointiin olisi sillä, kenen seurassa hän ottaa aurinkoa. 

– Kyllä sanoisin, että tämä on täysin erilainen ja ei millään tavalla vertailukelpoinen esimerkiksi tähän (Wille) Rydmanin tapaukseen. Sanoisin näin, että minusta olisi ihan moraalisesti sopivaa jättää hänen auringonotot rauhaan. 

Tolvanen ei näe, että Marinin tapauksessa olisi kuitenkaan ylitetty rikoksen rajaa.

– Jos kuvattaisiin ihmistä kotirauhan suojan alueella, niin täyttyy salakatselukin. Sellaisten kuvien julkaiseminen olisi jo rangaistavaakin. Marin sinällään on kuvissa julkisilla paikoilla ja näihin kuviin ei sinänsä mitään intiimiä liity, niin ei näissä varmasti vielä rikoksesta ole kysymys. 

Tolvasen mukaan kysymys on enemmän siitä, ovatko kuvat tarpeellisia. 

– Jos [Markku] Jokisipilä piti Rydmanin viestien julkaisemista sopimattomana, niin tässä Marinin yksityiselämän piirissä tapahtuvaa täysin laillista toimintaa kuvataan ja sitten julkistetaan. En näe kuvilla vähääkään olevan mitään yhteiskunnallista merkitystä. Tämä ei ole mikään poliittinen kannanotto, vaan muodostan arvioita puhtaasti sen perusteella, miten laissa on määritelty sopivaisuuden rajat. 

Tolvanen lisää, että vaikka jokin menettely ei olisikaan rangaistavaa, niin voi se olla siitä huolimatta sopimatonta.   

Artikkelia päivitetty 1.8. kello 20.12: Korjattu Seiska-lehden nimi oikeaan muotoon. Jutussa luki aiemmin virheellisesti nimi muodossa 7 Päivää.

2.8. kello 15.25: Toisin kuin jutussa olevalla videolla mainitaan, Sanna Marin ei  Seiskan kuvaamalla videolla ole lenkkeilemässä vaan kävelemässä miehen kanssa. Myös jutun otsikkoa on muutettu.     

Lue myös:

    Uusimmat