13-vuotias salakuvasi toista oppilasta vessassa, valtio vei iPhonen – "Osoittaa, että teolla seurauksensa"

puhelin_paakuva
Oikeus päätti, että väärin tehneen pojan puhelin voidaan määrätä valtiolle menetetyksi.
Julkaistu 22.02.2024 16:43
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Vessassa salakuvanneen teinipojan älypuhelin määrättiin valtiolle menetettäväksi. Oikeus katsoi sen olevan sopiva opetus lapselle väärin tekemisen seurauksista.

Tapauksessa oli kyse siitä, että tekohetkellä 13-vuotias poika oli salaa kuvannut toista koulun oppilasta tämän käydessä vessassa syksyllä viime vuonna.

Poika oli kuvannut lasta WC-kopin oven alta ja näyttänyt videota muille oppilaille. Videolla oli näkynyt uhrin paljas takapuoli ja tämän asioiminen vessassa.

Asian tultua ilmi oli koulun rehtori ottanut puhelimen haltuunsa ja poliisi takavarikoi sen.

Lue myös: Tiedätkö, mitä lapsi selaa somessa? Älä tuijota vain ruutuaikaa – "Olemme monesti tietynlaisessa pimennossa"

"Antaa nuorille selkeän ja tehokkaan viestin"

Pojan teot olisivat täyttäneet salakatselun ja lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittämisen tunnusmerkit. Koska poika oli vasta 13-vuotias, hän ei kuitenkaan ollut rikosoikeudellisessa vastuussa.

Sen sijaan syyttäjä päätti vaatia pojan iPhonea menetettäväksi valtiolle. Syynä oli yhtäältä, että älypuhelimessa oli mainittu video toisesta oppilaasta, mutta toisaalta se, että pojalle haluttiin antaa opetus.

– Matkapuhelimen menettäminen valtiolle on myös erityisen vaikutuksellinen keino ottaen huomioon puhelimen merkitys nuorelle ja se, että muutoin tekoaikaan alle 15-vuotiaalle epäillylle ei aiheudu asiasta mitään tosiasiallisia seuraamuksia, ja sanottua videotallennetta on myös mahdollista levittää vapaasti eteenpäin, syyttäjä vetosi.

– Matkapuhelimen menettäminen valtiolle nimenomaan alle 18-vuotiaiden väkivalta- ja seksuaalirikosten yhteydessä antaa nuorille selkeän ja tehokkaan viestin siitä, että tällaisten rikosten tekeminen ei ole hyväksyttävää. Matkapuhelimen taloudellinen arvo ei ole niin suuri, että menettämistä voitaisiin pitää epäillyn kannalta kohtuuttomana, vaatimus jatkui.

8:02imgTällä hetkellä välitunneilla kännykän käyttöä ei voi lailla kieltää. Mitkä ovat koulujen nykyiset keinot puuttua välitunneilla oppilaiden puhelimen käyttöön? Katso koko keskustelu MTV Viiden jälkeen-ohjelmassa.

Lue myös: Kouluihin halutaan tiukempia kännykkäkieltoja – mutta mitä sanoo laki?

Oikeus: Kielletyillä teoilla on seurauksensa

Lapsi itse oli ilmoittanut olevansa pahoillaan ja toivovansa puhelintaan takaisin. Myös lapsen huoltaja pyysi puhelinta tiedostoista tyhjennettynä takaisin, koska perheen rahatilanne oli huono.

Vanhemmat kertoivat, että jatkossa vanhemmat tarkistaisivat puhelinta lastaan ja muita lapsia suojellakseen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli kuitenkin syyttäjän kanssa samaa mieltä siitä, että puhelimen menettämisellä voi olla ennalta ehkäisevä vaikutus tulevaisuudessa.

– Puhelimen menetettäväksi tuomitseminen myös osoittaa [pojalle], ettei hänen tekonsa ole ollut sallittua ja sillä on seurauksena, vaikka häntä ei voida ikänsä puolesta tuomita teosta rangaistukseen, tuomiossa todetaan.

Oikeus myös arvioi, ettei hieman rikkinäisen puhelimen arvo ole sellainen, että sen valtiolle menettäminen olisi kohtuutonta, kun huomioidaan teon laatu ja puhelimella kuvatun videomateriaalin sisältö.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös: Tiedätkö, mitä sovelluksia koululaisesi käyttää? Nuoret paljastivat pahimmat aikasyöppönsä

Puhelin nakertaa lasten ja nuorten elämää – voiko keskittymiskykyä palauttaa? Lääkäri kertoo, mitä tekisi toisin

Tuoreimmat aiheesta

Lapset