Mies piinasi viranomaisia ja perintätoimea vuosia – levitti salattuja tietoja, selvitti lasten opiskelupaikkoja ja viittasi antaneensa tiedot uusnatseille

3:17imgMonesti vainoaja on entinen kumppani. "Tiina" kertoo tarinansa vainon uhrina.
Julkaistu 03.09.2020 06:50
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Mies piinasi joukkoa ulosottoviranomaisia ja perintätoimiston johtoa useamman vuoden ajan, selvittäen näiden arkaluonteisia tietoja ja levittäen niitä eteenpäin. Teot tapahtuivat Järvenpäässä vuosina 2016–2018.

Mies oli muun muassa lähetellyt kihlakunnanvoudille epäasialliseksi ja uhkaavaksi luonnehdittuja sähköposteja, joissa hän kertoi selvittäneensä miehen puolison henkilöllisyyden ja näiden turvakiellolla suojatun kotiosoitteen. Hän myös uhkasi levittää tietoja verkossa. Myös ulosottoviraston osastosihteeri sai vastaavia yhteydenottoja.

Perintätoimisto miehen tähtäimessä

Mies kohdisti viestittelyä myös suuren perintätoimiston johdolle. Hän uhkasi yrityksen toimitusjohtajalle selvittävänsä tämän kotiosoitteen ja tietävänsä tämän alaisten kotiosoitteita ja näiden lasten henkilöllisyyksiä. Tietoja hän uhkasi levittää verkossa.

Vastaavia yhteydenottoja saivat myös muut yrityksen johtotehtävissä toimineet ja yrityksen juristi, joka sai esimerkiksi kuulla miehen selvittäneen hänen lapsensa nimen ja opiskelupaikan.

Eräässä viesteistä hän antoi ymmärtää tietoja levitetyn uusnatsiryhmä Suomen vastarintaliikkeelle.

Lue myös: Mies osti kaupasta pilaantuneita banaaneja, josta seurasi lähes kahden vuoden piina – hovioikeus kielsi miestä lähestymästä kaupan työntekijöitä

Levitteli tietoja kiinnittämällä paperilappuja

Miehen tähtäimeen joutui myös kihlakunnanulosottomies, jonka luovutuskiellon alaisen kotiosoitteen, syntymävuoden ja verotiedot hän selvitti. Mies kertoi välittäneensä tietoja eteenpäin ja uhkasi levittää niitä lisää paperilapuilla.

Mies myös toteutti uhkauksensa ja kiinnitti tietoja sisältäneitä lappuja julkisille paikoille, kerrostalojen ilmoitustauluille ja pientalojen postilaatikkoihin, mukaan lukien uhrin postilaatikkoon.

Vastaavan piinan kohteeksi joutui myös toinen kihlakunnan ulosottomies, joka ei edes hoitanut mieheen liittyviä asioita.

Näiden lisäksi mies lähetteli viestejä HSL:n matkalippujen tarkastusosastossa toimineelle esimiehelle, kertoen selvittäneensä tämän luovutuskiellon alaisen osoitteen sekä miehen ja tämän puolison henkilötunnuksen.

Lue myös: Toimittajia vainonnut mies tuomittiin: Solvasi somessa, pyrki työpaikalle ja soitteli jopa yhden isälle 

Osa joutui suojaamaan kotejaan ja läheisiään

Mies myönsi tekonsa ja käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1982 syntyneen miehen kymmenestä vainoamisesta, kahdesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja laittomasta uhkauksesta 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan uhreilleen tuhansien eurojen kärsimyskorvaukset.

Hovioikeudessa mies vaati kuitenkin syytteiden hylkäämistä, sillä hänen mukaansa hänen toimensa eivät täyttäneet rikoksen tunnusmerkkejä. Oikeus ei kuitenkaan jakanut miehen kantaa.

– [Miehen] menettely on ollut erityisen vakavaa ja moitittavaa ja se on kohdistunut henkilöihin, jotka ovat työnsä vuoksi joutuneet tekemisiin hänen kanssaan. [Mies] on selvittänyt tietoja, joita asianomistajat nimenomaan ovat pyrkineet pitämään salattuina.

– [Miehen] menettelyn vuoksi ainakin osa asianomistajista on joutunut ryhtymään konkreettisiin toimenpiteisiin kotiensa ja läheistensä suojaamiseksi sekä hakeutumaan terveydenhuollon piiriin.

Oikeus kovensi tuomion kuuden kuukauden ehdolliseksi rangaistukseksi.

Lue myös: Nainen vainosi miestä vuosia jopa urheiluharjoituksissa – syytteessä muun muassa pedofiliaväitteistä

Tuoreimmat aiheesta

Vainoaminen