Miesten korut kasvattavat suosiotaan

Kuvat: Raido Ruuse
Kuva: Kalevala koruMTV
Julkaistu 10.11.2010 09:50(Päivitetty 29.11.2012 12:43)

Miesten koruvalikoimat ovat alkaneet viime aikoina lisääntyä Suomessa pitkän tauon jälkeen. Yhtä useampi mies uskaltaa lisätä kellon seuraksi myös käsi- tai kaulakorun. Materiaaleissa suositaan nahkaa, hopeaa, kiveä ja terästä.

Miesten korujen käytöllä on pitkä historia, mutta Suomessa valitettavan moni mies on viime vuosikymmenten aikana tyytynyt valitsemaan ainoaksi asusteekseen rannekellon.

Muualla Euroopassa, erityisesti etelässä, miehet käyttävät kellon lisäksi rohkeasti niin käsi- kuin kaulakorujakin. Myös näyttäviä sormuksia käytetään yhä enemmän. Korut ovat suurikokoisia, ja materiaalien laadukkuuden suhteen ollaan tarkkoja.

Nuoret miehet edelläkävijöitä

Miesten korutrendi rantautuu kuitenkin kovaa vauhtia myös Suomeen. Nuoret miehet ovat miesten korujenkäytön edelläkävijöitä.

Nikolai Babitzin alkoi suunnitella ensimmäistä omaa korumallistoaan kaksi vuotta sitten hankittuaan ensin työkokemusta korujen parissa työskentelemällä korusuunnittelija Paula Nummelalla. Babitzin huomasi, että miesten koruille on nykyään Suomessa kysyntää tarjontaa enemmän. Korusuunnittelijan ensimmäinen mallisto oli miehille suunnattu Nb for men.

Babitzin halusi rohkaista suomalaismiehiä aiempaa runsaampaan korujen käyttöön.

– Esimerkiksi Tukholmassa melkein kaikki miehet käyttävät koruja. Uskon, että tämä trendi on saapumassa vähitellen myös Suomeen, Babitzin pohtii.

Koska myös naiset olivat kiinnostuneita näistä rock-henkisiksi designkoruiksi luonnehdituista tuotteista, syntyi seuraavaksi unisex-mallisto Nb collection.

Korujen merkitykset ovat miehille tärkeitä

Laadukkaiden materiaalien lisäksi miehille koruihin liittyvät merkitykset ovat usein tärkeitä. Korun halutaan usein sisältävän tarinan tai symboloivan jotain. Miehille suunnitellut korut ovatkin perinteisesti olleet hyvin symbolisia.

Saksalaista esimerkkiä korusuunnittelussa edustaa vuonna 1984 perustettu Thomas Sabo -niminen yritys, joka kantaa perustajansa nimeä. Myös tämä yritys sai alkunsa yksinkertaisesti intohimosta korusuunnittelua kohtaan. Merkille tärkeitä arvoja ovat laadukkaiden materiaalien ja taidokkaan suunnittelun käyttö.

Thomas Sabon korumallistot ovatkin tehneet läpimurron niin Euroopassa, Aasiassa kuin Yhdysvalloissakin. Se on muodostunut vahvaksi brändiksi, joka jakaa tuotteensa kolmeen kategoriaan: koruihin, kelloihin ja kauneustuotteisiin.

Korut nahasta, hopeasta ja kivestä

Kuva: Kalevala koru

Kuva: Kalevala koru

Thomas Sabo tarjoaa miehille erityisesti hopeasta ja nahkasta valmistettuja tuotteita. Myös Babitzin käyttää koruissaan laadukasta nahkaa, hopeaa ja kiveä. Hänen koruissaan hallitsevia elementtejä ovat esimerkiksi variaatiot kotkan siivestä ja erilaiset punaruskeista tiger eye –kivistä valmistetut käsikorut.

Suomalaisella Kalevala Korulla on miehille omat mallistonsa.

– Miehet käyttävät koruja nykyään ilahduttavan paljon, tietysti jokainen oman tyylinsä mukaan. Eniten käytetään riipuksia, rannekoruja ja sormuksia, kertoo Kalevala Korun tuotepäällikkö Mari Kotka.

Klassikoksi on noussut erityisesti Ratsumies-sarja, johon kuuluvat tyylikkäät riipus, sormus ja rannekoru. Sarjassa pääosassa ovat ratsastamiseen liittyvä esinemaailma, eli metallirenkaat, valjaat, nahkahihnat- ja punokset. Myös koristeellisemmasta Torin vasara -sarjasta on tullut kestosuosikki. Myös Kalevala-aiheisilla koruilla on kaikilla oma historiallinen tarinansa.

Teksti: Maria Lieto

Pääkuva: Raido Ruuse

Pieni kuva: Kalevala koru

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle