Työpaikkojen vähentyminen on luonut ilmiön, jossa kokeneet työnhakijat kilpailevat opiskelijoiden kanssa harjoittelupaikoista.
Työpaikoista käydään tällä hetkellä kovaa kilpailua, mikä on johtanut siihen, että kokeneet ammattilaiset kilpailevat opiskelijoiden kanssa työharjoittelupaikoista.
Lähdimme selvittämään, mistä jopa ilmiöksi kutsuttavasta työnhakuongelmassa on kyse. Kysyimme asiasta työpaikkahakukoneen Duunitorin asiantuntijalta.
Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto vahvistaa työpaikkojen vähentyneen, minkä takia myös kilpailu on kiristynyt.
– Työtä etsivät suomalaiset hakevat nyt jopa harjoittelupaikkoja.
Lue myös: Asiantuntijat neuvovat: Älä tee näitä virheitä työnhaussa
Vaiston mukaan tilannetta selittävät hidas valintaprosessi sekä avoimien työpaikkojen vähäinen määrä suhteessa työnhakijoihin.
Kävimme läpi vuoden 2025 työllisyystilastoja. Niistä selvisi, että helmikuussa työpaikkoja oli avoinna vähän päälle 51 000, kun taas työnhakijoita oli noin 263 000.
Kokeneet työnhakijat joutuvat toisin sanoen hakemaan erilaisia ja -pituisia työsuhteita, kuten työharjoitteluja, päästäkseen takaisin työelämään.
Miltä tuntuu, kun työnhakijaa ei kutsuta edes haastatteluun? Juttu jatkuu videon alla.
10:47
Työnhakija voi tehdä virheen, joka vaikuttaa myös muihin hakijoihin
Harjoittelupaikkojen valuminen kokeneille konkareille on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa.
Jotkut ovat harmitelleet työnhaun jatkumista hamaan tulevaisuuteen, kun taas toiset ovat kertoneet opintojensa viivästymisestä puuttuvan harjoittelun takia.
Vaisto kertoo ymmärtävänsä työnhakijoita, mutta pitää nykykehitystä huolestuttavana.
– Kun kokeneet ammattilaiset hakevat harjoitteluun, opiskelijoiden mahdollisuus suorittaa pakollinen harjoittelu vaikeutuu.
Tutkinnoilla on erilaisia vaatimuksia, mutta monessa korkeakoulututkinnossa harjoittelu on pakollinen osa opintoja. Opiskelija ei voi valmistua ilman hyväksytysti suoritettua harjoittelua.
Lue myös: Nuorten pitkäaikaistyöttömien määrä räjähti – nämä ammatit ja alueet kovimmilla
Työharjoitteluun pääseminen voi kuitenkin tuntua lottovoitolta pitkän työttömyysjakson jälkeen. Moni työnhakija on madaltanut vaatimuksiaan saadakseen palkan jälleen juoksemaan.
Vaisto muistuttaa työnhakijoita, ettei työharjoittelu ole vain työ, vaan sen tarkoitus on opettaa alan käytäntöjä.
– Jos kokenut työntekijä tarttuu harjoittelupaikkaan, se voi normalisoida tilannetta, jossa vaativaa työtä tehdään matalalla palkalla myös jatkossa.
Hän kuitenkin painottaa, että harva kokenut osaaja valitsee harjoittelijan reitin vapaaehtoisesti.
Yritysten pitää toimia avoimesti ja rehellisesti
Monissa työpaikkailmoituksissa etsitään harjoittelijaa, jonka opinnot ovat vielä kesken.
Verkossa on näkynyt kuitenkin työpaikkailmoituksia, joissa haetaan jo kokemusta kerännyttä harjoittelijaa useilla vaatimuksilla.
Toimittajan näkemissä tapauksissa on haluttu esimerkiksi harjoittelija, jolla on jo monipuolista kokemusta alalta ohjelmistoista käytännön työnkuvaan.
Toimittaja on lisäksi nähnyt tilastoja, joissa muutamaa harjoittelupaikkaa on hakenut yli 500 ihmistä. Samanlaisia lukuja ovat nähneet myös monet harjoittelupaikkaa etsivät opiskelijat.
Vaisto näkee viimeisen vuoden aikana tapahtuneen muutoksen vinoutuneena.
– Jos kokeneet ammattilaiset alkavat hakemaan harjoittelupaikkoja, yrityksille voi syntyä houkutus palkata heitä myös tulevaisuudessa.
Yritysten pitäisi olla myös rehellisiä pohtimalla, halutaanko nuorille osaajille antaa mahdollisuus vai saada yritykselle kokeneen asiantuntijan työpanos.
– Mikäli vastaus on jälkimmäinen, yritysten pitäisi käsitellä asiaa avoimesti ja reilusti.