Hiihdon MM-kilpailut alkavat torstaina. MTV Sportin asiantuntija Toni Roponen käy kaikkien kisalajien lähtökohdat läpi.
Miesten hiihto on tällä hetkellä huomattavasti tasaisempaa kuin naisten. Mitalikandidaatteja kaikille matkoilla on paljon, mutta jotkut nousevat mielenkiintoisesta pakasta joka kisassa kärkeen.
Toni Roposen ennakkoarviot miesten kisoista:
Sprintti (p.) (19.2.):
Ennakkosuosikit: Nikita Krjukov, Petter Northug, Eirik Brandsdal
Kovimmat haastajat: Sergei Ustiugov
Jokeri-kortit: Finn Hågen Krogh
Kokemus tulee näyttelemään suurta roolia voitto taistelussa. Suomalaiset alkavat olemaan kunnossa, mutta kaikilla on melko vähän kokemusta kovista finaali-hiihdoista. Venäjä ja Norja vahvoilla joukkueilla mukana, paremmin vapaalla tunnettu Ustiugov on kehittynyt paljon myös perinteisellä ja omaa northugmaisia kykyjä tiukoissa tilanteissa.
Veikkauksena kaksi suomalaista venyy b-finaaliin. Krogh on voittajaehdokas mikäli pääsee kisaan mukaan.
Yhdistelmähiihto 15 (p.) + 15 (v.) (21.2.):
Ennakkosuosikit: Dario Cologna, Petter Northug
Kovimmat haastajat: Matti Heikkinen, Maksim Vyleghzanin, Marcus Hellner, Finn Hågen Krogh
Jokeri-kortit: Jevgeni Belov
Vaikeasti ennustettavin miesten kilpailu Falunissa. Mitaliehdokkaita on noin kymmenen ja huollon onnistuminen näyttelee suurta roolia mitaleita jaettaessa. Cologna ja Northug suosikkeja kokemuksellaan, haastamassa huippukuntoinen Heikkinen ja Hellner kotikisojen hurmoksella ja aiempien arvokisojen menestyksellä.
Kysymysmerkkejä Aleksandr Legkov, joka on ollut alkukauden kuutamolla ja Martin Johnsrud Sundby, joka on kadottanut alkukauden kunnon. Belov on ollut yllättävän vahva, mutta en usko hänen taktisiin kykyihinsä enkä irtiottoon.
Parisprintti (v.) (su 22.2.):
Ennakkosuosikit: Norja, Venäjä, Ruotsi
Vain aniharva uskoi, että Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi ottavat Sotshista olympiakultaa sprinttiviestissä, mutta Falunin MM-kultaan ei varmasti usko kukaan. Norja, Venäjä ja Ruotsi ovat dominoineet vapaan sprinttiviestejä totaalisesti ja Val di Fiemmen tapaista Norjan katastrofia ei ole odotettavissa.
Norjan suurin ongelma on joukkueen valitseminen: Anders Glöersen on itseoikeutettu joukkueen jäsen, jollei halua säästellä vapaan viidelletoista ja pitkään viestiin. Petter Northug jättää joko sprinttiviestin tai vapaan 15 kilometriä väliin, ja luulen että nimenomaan sprinttiviesti jää häneltä väliin. Toisen osuuden hiihtää joko Ola Vigen Hattestad tai Krogh.
Venäjän Aleksei Petuhov ja Ustiugov voittivat parisprintin Otepäässä mutta Jelena Välbe ilmoitti jo aikaa sitten, että Krjukov on terveenä joukkueessa. Ruotsin joukkueessa pitäis olla mukana Marcus Hellner, mutta matkavalinnat ovat myös hänen haasteensa. Suomi pääsee finaaliin joukkueella Martti Jylhä ja Ville Nousiainen, mutta rahkeet eivät aivan riitä mitaleille.
15 km väliaikalähtö (v.) (ke 25.2.):
Ennakkosuosikit: Dario Cologna, Maurice Manificat, Aleksandr Legkov
Kovimmat haastajat: Anders Glöerssen, Petter Northug, Matti Heikkinen
Jokeri-kortit: Marcus Hellner
Matti Heikkinen voitti 15 kilometriä perinteisellä neljä vuotta sitten Oslossa ja hän on nyt aivan huippukunnossa. Legkovin Östersundin kenraali oli loistava, mutta suksivalinta petti. Johan Olsson on kotiyleisön edessä musta hevonen.
Viesti 4x10 km (pe 27.2):
Ennakkosuosikit: Norja , Ruotsi, Venäjä
Kovimmat haastajat: Suomi, Ranska
Ruotsi on suosikkina vaisuista otteista huolimatta, sillä Ruotsi venyy aina viestissä. Ranska joutuu laittamaan parhaita hiihtäjiä alkuosuuksille. Saksa ei ole vielä valmis haastamaan viestissä.
50 km yhteislähtö (p.) (su 01.03.):
Ennakkosuosikit: Dario Cologna, Maksim Vyleghzanin, Alex Harvey
Jokeri-kortit: Johan Olsson, Petter Northug
Kilpailussa on kymmenen suosikkia ja voittajaa on vaikea ennakoida. Yllä mainittu kolmikko on kovin. Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi ovat kysymysmerkkejä, mutta uskomme heihin loppuun asti.
Olsson on jälleen jokeri, hän voitti Val di Fiemmessä karkaamalla ja hän on nyt nousukunnossa. Riippuen kilpailun taktiikasta ja keliolosuhteista, Petter Northugia ei voi unohtaa. Hän voitti tämän matkan olympialaisissa viisi vuotta sitten. Sundby on tässäkin kysymysmerkki.