Miesvanki piinasi vankilassa työskentelevää naista: "Mennään kaffelle ja sen jälkeen tapan sinut"

Erityisohjaajana työskennelleen naisen kotiin asennettiin miesvangin uhkailujen vuoksi hälytyslaitteet. Uhkailut järkyttivät koko Riihimäen vankilan työyhteisöä. 

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut perjantaina miesvangin 60 päivän vankeuteen laittomasta uhkauksesta. Kohteena oli Riihimäen vankilassa erityisohjaajana toiminut nainen. 

Nainen ilmoitti lokakuussa 2019 vangille osastosiirrosta, jota mies ei pitänyt reiluna. Päätöksen olivat tehneet erityisohjaajaa ylemmät virkamiehet, joten nainen toimi asiassa vain tiedonantajana. Siirtopäätös tehtiin, koska miehen epäiltiin olleen päihtyneenä osastolla, jossa vaadittiin täydellistä päihteettömyyttä. Mies siirrettiin hyvin rajoitetun toiminnan osastolle. 

Vanki reagoi siirtopäätökseen muun muassa syömällä partakoneenteriä ja uhkailemalla erityisohjaajaa yhteensä puolitoista vuotta 2019–2021.

Mies vaati naiselta anteeksipyyntöä siirtopäätöksestä vankilan asiointilomakkeiden välityksellä uhkailevaan sävyyn. Lisäksi mies oli sanonut vankilan sairaanhoitajalle vastaanotolla, että vapauduttuaan hän tarttuu erityisohjaajaa kurkusta kiinni ja pitää häntä siinä niin kauan, kunnes nainen pyytää anteeksi. 

Vapautumisensa jälkeen kesäkuussa 2021 mies soitti erityisohjaajalle ja uhkasi puhelussa naisen henkeä. Hän totesi syyttäjän mukaan, että "Mennään kaffelle ja sen jälkeen tapan sinut. Henkesi ei ole minkään arvoinen.".

Kotiin hälytyslaitteet

Vankilan turvallisuusviranomaiset pitivät uhkailuja niin vakavina, että nainen sai turvallisuutensa takaamiseksi henkilökohtaisen hälyttimen, jolla hän saa suoran yhteyden hätäkeskukseen. Lisäksi naisen kotiin asennettiin Rikosseuraamuslaitoksen toimesta hälytyslaitteet. Myös poliisi on turvannut naisen elämää. 

Käräjäoikeuden tuomion mukaan uhkailut järkyttivät koko vankilan työyhteisöä. Vankilaviranomaisen uhkaaminen on Suomessa erittäin harvinaista. 

Erityisohjaaja kertoi pelänneensä miestä ja koko hänen perheensä joutui kärsimään tilanteesta.

Mies velvoitettiin suorittamaan naiselle korvaukseksi rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä 3 000 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat