Kesälomakausi lähestyy ja moni pohtiikin nyt, pitääkö loman yhteen pötköön vai osissa. Mitä asiasta on mieltä meteorologi Pekka Pouta? Entä työterveyspsykologi?
Monessa työpaikassa sorvataan tällä hetkellä kesäloma-anomuksia. Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten kesäloma kannattaa pitää, yhdessä pötkössä vai pätkissä.
Organisaatio- ja työterveyspsykologi Mari Laari kertoo, että pätkissä pidetyssä lomassa voi olla se haaste, että siinä ei ehditä päästä palautumiseen tilaan. Palautumisnopeus riippuu kuormituksesta ja persoonasta.
– Jos se tapahtuu tosi nopeasti, voivat pätkät olla toimiva juttu.
Pidempi loma tarkoittaa tässä tapauksessa yli kahta viikkoa. Moni lomaileekin kesällä kolmesta neljään viikkoa.
Lue myös: Kommentti: Nykylomat on suunniteltu kuoliaiksi – reissussa ei enää tarvitse yllättyä mistään, ja se on omaa syytämme
Nämä merkit kertovat, että palaudut
Palautumisesta kertoo esimerkiksi se, että työasiat eivät enää pyöri mielessä ja että lomailija pystyy rentoutumaan ja rauhoittumaan.
Voit pysähtyä kuulostelemaan, pystytkö olemaan tekemättä mitään vai onko olosi jatkuvasti hieman levoton.
– Se ehkä kertoo siitä, että on vielä hieman palautumisvajetta, Laari toteaa jälkimmäiseen viitaten.
Hyvä mittari on myös unen rauhallisuus ja palauttavuus.
Yllä olevalla videolla Laari kertoo myös muutaman suosituksen niille, jotka haluavat lomastaan mahdollisimman palauttavan kokemuksen.
Pitkä loma ja pidempi hyvänolon tunne?
Pidempi loma ei automaattisesti tarkoita, että hyvänolon tunne säilyisi pidempään lomilta palaamisen jälkeen. Näin on Laarin mukaan todettu tutkimuksissa.
– Sen saman fiiliksen voi saavuttaa lyhyemmällä lomalla. Erityisen innostunut fiilis kestää yleensä sen viikon tai pari.
Lue myös: Tällaiset tapaturmat näkyvät eniten mökkipaikkakuntien päivystyksessä
Lomalle kesken viikon
Jos mahdollista, lomalle kannattaa jäädä kesken viikon. Samoin on suositeltavaa tehdä, kun on aika palata töiden pariin. Näin saadaan lomalle kevyt alku ja lopetus.
– Moni, joka niin tekee, toteaa, että se on paras tapa.
Milloin kesäloma kannattaa pitää, Pekka Pouta? "Jos tykkää lämpöisistä vesistä..."
Milloin kesäloma kannattaisi meteorologin näkökulmasta pitää? Meteorologi Pekka Pouta muistuttaa, että tässä vaiheessa, kun lomapäiviä lyödään lukkoon, ei kesän säästä voi sanoa vielä mitään.
– On vuodenaikaennusteita, mutta ne ovat aika lailla pelkkää viihdettä, hän sanoo.
Poudan mukaan nykyisin tulee kuitenkin pidempiä jaksoja samankaltaista säätä. Sää ikään kuin suosii pätkälomailua.
– Jos jumahtaa jokin matalapaine ja sadelue ja kylmä siihen päälle, ei kaikki lomat mene huonoon säähän, joka jatkuu ja jatkuu.
Mikä sitten on tuo pidempi tai lyhyempi jakso, on Poudan mukaan mielipidekysymys. Hän katsoisi enemmän sitä, mitä luonnossa tapahtuu.
– Jos tykkää lämpöisistä vesistä, ei kannata ottaa ennen juhannusta. Jos vihaa paarmoja, ei kannata ottaa heinäkuussa. Itikka-aika on kesä-heinäkuu. Kantarelleja alkaa olla elokuussa, jos tykkää sienestää, hän havainnollistaa.