Lappeenrantalaisen Jonna Arolan tiistainen Helsingin reissu sai ikävän käänteen, kun hän huomasi oudolta näyttävän linnun.
– Tultiin Hilton Kalastajatorpan huoneeseen mieheni kanssa ja katseltiin ulos ikkunasta. Siitä kulki kaksi valkoposkihanhea ohi. Katselin, että toinen näytti vähän oudolta.
Jonna Arola päätti mennä ulos katsomaan lähempää.
– Siellä se lintu oli yksin rannalla ilta-auringossa outo härpäke kaulassaan. Toiset valkoposkihanhet olivat kauempana. Ajattelin, että tuossa se odottaa kuolemaa. Se näytti väsyneeltä.
Apu löytyi Facebookista
Jonna Arola yritti ottaa yhteyttä Helsingin eläinsuojeluyhdistykseen Facebookin kautta, muttei saanut vastausta. Hänen siskonsa keksi laittaa videon Eläinten pelastusrinki -Facebookryhmään ja sieltä löytyikin apua.
– Sieltä saapui nainen haavin kanssa auttamaan. Löysimme linnun nurmikolta makaamasta. Muut linnut söivät, mutta tämä härpäkekaveri ei syönyt. Sen puoliso selvästikin vahti sitä vieressä.
Jonna Arola yritti kiinnittää muiden lintujen huomion, jotta auttaja pääsisi lähelle.
– Heittelin murusia hanhille, mutta eivät ne olleet kovin kiinnostuneita. Pelastaja pääsi kuitenkin muutaman metrin päähän ja yritti saada hanhen haaviin. Se ei kuitenkaan onnistunut ja hanhet lähtivät lentoon. Ne lensivät läheiseen rantaan.
"Eihän kukaan voi olla auttamatta eläintä hädässä"
Jonna Arola ehti jo pelästyä, ettei lintua saada pelastettua.
– Onneksi linnut jäivät rantaan ja toisella yrittämällä härpäkekaulainen hanhi jäi haaviin. Härpäke oli osittain sen suussa ja sen takia se ei varmaankaan syönyt. Häkkyrä saatiin irti ja lintu vietiin tarkastukseen. Nyt se on jo vapautettu eli tämä tarina sai onnellisen lopun.
Jonna Arola iloitsee siitä, että apua löytyi.
– Kyllä saa olla kiitollinen, että on tällaisia vapaaehtoisia pelastajia. Eihän kukaan voi olla auttamatta, kun näkee eläimen hädässä. Toivottavasti kaikki myös miettivät, kannattaako heittää roskia luontoon.
Se ei selvinnyt, mikä linnun kaulaan tarttunut härpäke oli ja mistä se oli peräisin.
– Se ei ollut mikään tunnistettava esine. Onhan se voinut tarttua linnun kaulaan vaikka vedestäkin, kun se on etsinyt ruokaa, pohtii Arola.
Valkoposkihanhet ja lokit kärsivät siimoista ja koukuista
Lintujärjestö BirdLife saa erityisesti kesäisin ilmoituksia linnuista, joihin on tarttunut jokin esine.
– Silloin tällöin tulee ilmoituksia. Yleisimmät koskevat ehkä valkoposkihanhia, joiden jalkoihin on tarttunut siimoja tai lokkeja, joiden nokkaan on jäänyt kiinni koukkuja tai uistimia. Ongelma on todellinen, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.
Jos havaitsee tällaisen linnun, sitä pitäisi yrittää auttaa.
– Jos saa linnun kiinni, voi yrittää poistaa siihen tarttuneen esineen. Jos ei saa itse autettua lintua, kannattaa pyytää apua, neuvoo Södersved.
Yhteyttä voi ottaa paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen, lintutieteellisiin yhdistyksiin tai lintuhoitoloihin. Myös pelastuslaitokselta voi pyytää apua, mutta hätänumeroon ei kuitenkaan kannata soittaa, koska eläinten pelastaminen ei ole pelastuslaitosten tärkeimpiä tehtäviä.
Linnun jalka voi hiertyä poikki siiman takia
Ylimääräiset esineet voivat vaikeuttaa lintujen elämää monella tavalla.
– Jos vieras esine on tarttunut nokkaan, se voi vaikeuttaa linnun ruokailua. Helsingissä ehkä tyypillisin tapaus on sellainen, jossa siima on sotkeutunut linnun jalkaan. Vähitellen kireä siima voi aiheuttaa jalkaan kuolion ja lopulta linnun jalka hiertyy poikki, kuvailee Södersved.
Kalastajilta jääneiden siimojen ja koukkujen lisäksi lintuihin voivat tarttua oluttölkin renkaat.
– Hyvä ohje on se, että kaikki roskat pitäisi laittaa roskakoriin eikä jättää luontoon. Myös muoviroskat voivat aiheuttaa ongelmia sekä linnuille että siileille. Kaupunkien rannat ovat usein roskaisia ja sen takia erityisesti kaupunkilinnut kuten lokit ja valkoposkihanhet joutuvat kärsimään roskista, huomauttaa Södersved.