Tömähtikö lintu ikkunaan? Vuosikymmenen eläimiä auttanut Jarmo kertoo, miten toimia

0:36img
KATSO MYÖS: Jokakeväinen muistutus: Ethän pelasta rusakonpoikasta turhaan!
Julkaistu 28.03.2022 07:12

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ilmiö on tuttu monelle omakotiasujalle: lintu saattaa kopsahtaa ikkunaan ja jäädä pökertyneenä maahan. Ikkunatörmäyspotilaat parantaa yleensä aika, kertoo Jampan eläinhoitolaa Mikkelissä pyörittävä Jarmo Lautamäki.

Jarmo Lautamäki on pyörittänyt Jampan eläinhoitolaa Mikkelissä yli kymmenen vuoden ajan. Kellarissa ja pihalla hän hoivaa loukkaantuneita luonnoneläimiä kuntoon. Nyt hoidossa on talitiainen, joka kärsii ilmeisesti aivotärähdyksestä. Linnulle on käynyt monille siivekkäille ikävän tuttu onnettomuus: se on törmännyt ikkunaan.

– Yleensä ikkunaan törmännyt potilas toipuu. Suurin osa toipuu jopa yhden yön hoidon jälkeen. Oli kyllä yksi kirjosieppo, joka oli hoidossa kaksi viikkoa ikkunaan törmäämisen jälkeen ennen kuin se pystyttiin palauttamaan luontoon, Jarmo pohtii.

Lue myös: Joka kevät villieläimiä pelastavan Jarmon ovikello soi turhaan – pientä rusakonpoikasta ei tarvitse pelastaa: "Se ainoastaan odottaa, milloin emo tulee tuomaan lisää maitoa"

Lintu toipuu törmäyksestään: "Alkaa näyttää normaalilta talitiaiselta"

Ilmiö on tuttu monelle omakotiasujalle: lintu saattaa kopsahtaa kuistin ikkunaan ja jäädä pökertyneenä maahan. Toisinaan lintu tointuu heti, mutta ei aina.

– Tämän talitiaisen pää oli väärin päin, melkein kuin Manaaja-elokuvassa. Tänä aamuna, kun vein lisää ruokaa, huomasin, että pää rupea pikkuhiljaa oikenemaan, Jarmo kuvailee.

– Pään vinous johtunee siitä älyttömästä kivusta, jonka se sai törmätessään ikkunaan. Se ei pysty siis pitämään päätä normaalissa asennossa. Nyt, kun kipu on pikkuhiljaa hellittänyt, se alkaa näyttää normaalilta talitiaiselta.

Jarmon hoivissa toipuva talitiainen.

Jarmon hoivissa toipuva talitiainen.

Talitiaiselle on hankalaa antaa kipulääkettä, sillä sen paino on vain parikymmentä grammaa. Kipulääkkeen annostelu on hyvin tarkkaa, ja pienelle eläimelle hankalaa.

– Haukoille ja pöllöille pystyn kyllä antamaan kipulääkkeen, mutta jos eläin painaa 20 grammaa ja puhutaan ruiskusta, johon mahtuu millilitra lääkettä, ei saisi annostella enempää kuin 0,2 millilitraa. Enempää ei saa antaa, muuten eläin kuolee siihen kipulääkkeeseen, Jarmo sanoo.

Tikalle törmäys on usein raju: "Saattaa olla, että eivät itse syö moneen päivään"

Tiaisen lisäksi Jarmon hoivissa on törmäilyn vuoksi ollut monia lintuja. Jopa hakkaamistavoistaan tunnettu tikka voi kärsiä aivotärähdyksestä, ja hoitolassa onkin nähty harmaapäätikka, käpytikka ja muutama valkoselkätikkakin. 

– Ne lentävät kovalla vauhdilla ja hirveän matalalla. Vaikka tikka kestää hyvin iskuja, nehän hakkaavat koloja, silti niillä se aivotärähdys saattaa olla vielä pahempi. Saattaa olla, että ne eivät itse syö ollenkaan moneen päivään. Silloin niitä joutuu pakkoruokkimaan, eli antamaan tällaista ravitsevaa liuosta suuhun. Voi mennä 4–5 päivää, että ne rupeavat syömään itse, Jarmo kuvailee.

Mitä kovempi lento ja mitä painavampi lintu, sitä pahempi vamma. Törmäykseen voi myös kuolla.

– Varsinkin autoon törmäämiset ovat pahoja, kun auto saattaa ajaa sata kilometriä tunnissa. Se kun törmää lintuun, se on aikamoinen tärsky. Sellaisiakin tulee hoitoon, joskus ne selviävät. Yleensä kolme ensimmäistä vuorokautta kertoo, selviääkö lintu vai ei.

Lue myös: Auta lintuja selviämään pakkasesta itse tehdyillä talipalloilla – älä sorru tähän mokaan

Törmääjä yritti tehdä pieniä lentoja, mutta tipahti maahan

Ikkunatörmäyspotilaat kuitenkin yleensä parantaa aika. Jarmo varmistaa, että ne saavat levätä turvallisessa, mukavassa paikassa.

– Ne saavat itse syödä ja juoda sen verran kuin syövät ja juovat. Tämä talitintti on erittäin hyvin syönyt ja juonut, ja tänään huomasin, että pääkin on oiennut. Eli luotan siihen, että se paranee täydellisesti, ja sen pystyy vapauttamaan takaisin luontoon.

Katso myös:  Eläinlääkäri varoittaa talipalloista – verkot jopa hengenvaarallisia eläimille. Juttu jatkuu videon alla.

0:27img

Jarmo kiittelee tintin löytäjää; tämä oli valveutunut ja havaitsi, ettei lintu törmäyksensä jälkeen ollut kunnossa. Se yritti tehdä pieniä lentoja, mutta ei kyennyt lentämään suoraan; pienen lennon jälkeen se tipahti saman tien maahan.

– Eli aivot eivät olleet niin sanotusti synkassa ruumiin kanssa. Se johtuu aivotärähdyksestä.

Häkissään talitiaisella on kanto, jossa se pystyy istuskelemaan ja harjoittelemaan pieniä lehahduksia.

– Tänään katsoin, että se pystyy hakemaan siemenen ja nokkimaan sen hajalle ja nielaisemaan ruoat. Uskon, että muutama päivä vielä, niin sen pystyy vapauttamaan.

Lue myös: Älä päästä koiraa heikoille jäille! Tunnetko lemmikin hypotermian oireet? – "Voi helposti tulkita väärin"

Jos lintu törmää ikkunaan, toimi näin

Jos kodin ikkunaan tömähtää lintu, tilannetta voi seurata hetken etäältä: usein lintu tointuu hetken kuluttua. Mikäli näin ei käy eikä paikalle löydä luonnonvaraisten eläinten hoitajaa, lintua voi auttaa laittamalla sen pahvilaatikkoon. Ruokaa linnun mukaan ei tarvitse laittaa.

– Laittaa sen laatikon rauhalliseen paikkaan ja pitää laatikon kiinni, että lintu saa rauhassa toipua. Jos se on hirveän stressaantunut törmäyksestä ja siitä, että ihminen ottaa sen kiinni, se ei välttämättä syö tai juo mitään. Se pelkästään pelkää hirveästi, sillä on sellainen sokkitila, Jarmo kuvaa.

Seuraavana päivänä laatikkoa voi ulkosalla koittaa avata. Usein lintu lähtee lentoon.

– Jos se ei lähde lentoon seuraavana päivänä, alkaa tulla sellainen ongelma, että se tarvitsee ruokaa. Sen takia pitäisi yrittää löytää joku luonnonvaraisten eläinten hoitaja, joka pystyy ottamaan linnun hoitoon.

Jos lintu on loukannut itsensä, sitä tulee aina auttaa. Paikalle voi soittaa ammattilaisen.

Mistä apua luonnonvaraiselle eläimelle?

Lue myös: Lumikko kurkkasi Katjan olohuoneen patterin takaa – alkoi koko päivän operaatio, joka päättyi omaperäisellä tavalla

Katso myös päivän koskettavin video: Hanhi pysyi rakkaansa rinnalla myötä- ja vastoinkäymisissä!

1:34img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Linnut