Mika Aaltolalle yllättäviä mutkia Strasbourgin-matkalle: "Viimeksi kaksikymppisenä tein jotain vastaavaa"

Ensimmäisen kauden mepin Mika Aaltolan matka Strasbourgiin taittui poikkeuksellisella tavalla lääkärin määräyksestä.

Syyskuun alussa kokoomuksen europarlamentaarikon vasempaan silmään tuli verkkokalvon irtauma, jota hoidettiin sairaalassa. Toipumisajaksi silmän päälle on laitettu silmälappu.

Lääkäri on toistaiseksi kieltänyt Aaltolalta lentämisen, kunnes kaasukupla silmässä on poistunut.

– Jos sen kanssa lentää, tulee aika kivulias lento ja näköhermot saattavat vaurioitua, Aaltola kertoi toimittajille Strasbourgissa.

Kesäkuussa valitun Euroopan parlamentin toiselle täysistuntoviikolle Ranskan Strasbourgiin Aaltola matkustikin maa- ja meriteitse.

Ensin hän matkusti laivalla Tukholmaan, josta matka jatkui raiteilla eteenpäin kohti Tanskaa ja Saksaa. Hampurissa hän yöpyi ja jatkoi seuraavana päivänä Strasbourgiin.

Aaltola kertoo pitkän matkan aikana tunteneensa olevansa interrailaamassa. 

– Viimeksi kaksikymppisenä tein jotain vastaavaa. Mielenkiintoista nähdä Eurooppaa näin. Maisemat vaihtuvat ja ajatukset kulkevat. 

Tuleeko junamatkustamisesta Strasbourgiin ja Brysseliin pidempiaikaisempikin tapa?

–  Ei toivottavasti.

Vetosi Ukrainan aserajoitusten poistamisen puolesta

Euroopan parlamentti äänesti torstaina Ukrainan sotaa koskevasta päätöslauselmasta. Siinä muun muassa vaaditaan EU-maita poistamaan nykyiset rajoitukset, jotka estävät Ukrainaa iskemästä länsimaisilla aseilla oikeutettuihin sotilaskohteisiin Venäjällä.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 425–131.

Päätöslauselmassa pidetään valitettavana, että EU-maiden Ukrainalle suuntaama kahdenvälinen aseapu on vähentynyt. 

Aaltola käytti asiaa käsitelleessä keskustelussa puheenvuoron, jossa hän totesi, että ukrainalaisilla on sotatilanteesta paras tieto ja heidän pitäisi saada päättää itse aseiden parhaasta käytöstä.

– Periksi antaminen Putinille vain rohkaisisi häntä jatkamaan ydinaseuhkauksiaan. Kehotan kaikkia poistamaan rajoitukset, jotka koskevat länsimaisten aseiden käyttöä Ukrainassa. Tämä edesauttaa rauhaa Euroopassa, Aaltola sanoi.

EU:lla ei ole päätösvaltaa aseiden käyttörajoituksiin, vaan niistä päättävät aseita Ukrainalle aseita antavat maat itse.

Lue myös:

    Uusimmat