Mika Aaltolan tiellä presidentiksi olisi yksi merkittävä haaste – Pöllöraati: "Vähän röyhkeää ja ylimielistä"

12:29imgKestääkö hallitus, kuka on seuraava presidentti? Katso koko Pöllöraadin keskustelu videolta!
Julkaistu 30.06.2023 13:29
Toimittajan kuva

Annastiina Lehtonen

annastiina.lehtonen@mtv.fi

Ulkopoliittisen instituutin johtaja on loistava neuvonantaja mutta kokematon poliitikko, Pöllöraati puntaroi. Kenestä Suomen seuraavaa presidentti?

Ensi vuoden presidentinvaaleihin ehdokkaiksi ovat tällä hetkellä ilmoittautuneet valitsijayhdistyksen listoilta vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto ja Suomen Pankin pääjohtaja, keskustapoliitikko Olli Rehn sekä Liike Nytin ehdokas Harry Harkimo.

Eräs suuresti esillä ollut mahdollinen ehdokas on myös ollut Ulkopoliittisen instituutin johtaja, poliittisesti sitoutumaton Mika Aaltola.

SuomiAreenan perjantainen Pöllöraati on yhtä mieltä Aaltolan ammattitaidosta ja johtajuudesta UPI:ssa ja että tämä toimii loistavana neuvonantajana. Kokemattomuus politiikan ytimestä kuitenkin arveluttaa.

– Voisi ajatella niin, että on vähän röyhkeää ja ylimielistä lähteä kokeilemaan luottamusta ensimmäistä kertaa presidentinvaaleissa, pohtii Rovion viestintäjohtaja Lotta Backlund.

– Jos on oikeasti intohimo palvella kansaa ja isänmaata, niin on nyt voinut jotkut kuntavaalit käydä kokeilemassa, millaista on olla poliitikko.

MTV Uutisten politiikantoimittaja Antonia Berg on samoilla linjoilla.

– On kyllä jännä, että hän ajattelee jättävänsä nuo tietyt "väliaskeleet" välistä.

– Mutta sehän on hyvä, että on kova itseluottamus, Berg tuumii.

Trump ja Zelenskyi, miksei Aaltolakin?

Muun muassa Yhdysvalloissa presidentiksi vuonna 2016 valittu Donald Trump ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päätyivät tehtäviinsä ilman kokemusta politiikasta. Voisiko sama onnistua Aaltolaltakin?

Berg huomauttaa, että etenkin Trumpin kohdalla kampanjointi republikaanin taustalla oli varsinaista presidentinvaalikampanjaa pidempi ja laajempi.

Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner katsoo, että vastaavanlainen "äkkinousu" presidentiksi voisi tapahtua tilanteessa, jossa istuvaan presidenttiin ei olla tyytyväisiä tai isolle muutokselle olisi muuten kansan suunnalta painetta. Näin ei kuitenkaan hänen mukaansa Suomessa ole.

– Ei ole sellaista ongelmaa, joka antaisi hirveästi tilausta "tuoreelle" vaihtoehdolle – mehän ei haluta mitään muutosta, koska ollaan tyytyväisiä, Jungner tulkitsee.

Kokoomuksen ehdokkaaksi?

Aaltolaa on soviteltu kokoomuksen ehdokkaaksi. Aiemmin SuomiAreenan puoluepäivillä kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko sanoi, ettei Aaltolaa tai ketään muutakaan ole vielä poissuljettu vaihtoehdoista.

– Mikalle ehdottomasti paras puolue olisi kokoomus. Mutta vastaavasti puolueista ehdottomasti paras ehdokas hän olisi persuille – persujen kannalta olisi lottovoitto, jos Mika menisi heidän ehdokkaakseen, mutta toisaalta Mikan kannalta olisi lottovoitto, jos hän menisi kokoomuksen ehdokkaaksi, Jungner kuvailee.

Lue lisää: Lähteekö Mika Aaltola kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi? Puoluesihteeri vastaa

Backlund pitää "kampanjateknisesti" valitsijayhdistyksen listoilta ehdokkaana oloa etuna. Viestintäjohtaja katsoo, että näin ehdokas pystyy kampanjoimaan pidempäänkin kuin puolueen ilmoitusta odottava ehdokas.

– Tämähän olisi ollut tosi hyvä Mika Aaltolalle – jos hän olisi jo puolitoista vuotta tai vuosi sitten päättänyt lähteä, niin hän olisi voinut pysyä ihmisten huulilla kerätessään kampanjakortteja.

Kenet kokoomus tulee "viimeistään syksyllä" ilmoittamaan?

– Siellä on kaksi vaihtoehtoa: [Alexander] Stubb olisi varmaan sellainen varmin, Jungner pohtii.

– Mutta innokkain olisi varmaan [Antti] Häkkänen.

Jungner ja vetoaa puolustusministeri Häkkäsen ympärille jo rakenteilla olevaan tarinaan nuoresta poliitikosta, jolla olisi "paljon annettavaa" merkittävissä tehtävissä myös presidenttikausien jälkeenkin.

Entä kansanedustaja Jussi Halla-aho ja perussuomalaiset? Kannattaisiko puolueen laittaa "kaikki peliin" ja ilmoittaa puheenjohtaja Riikka Purra? Lähteekö SDP:n EU-komissaari Jutta Urpilainen kisaan? Pöllöraadin spekulointi ehdokkaista ei ollut yksimielinen.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Myös mustalle hevoselle voi olla paikkansa, Jungner huomauttaa.

Katso koko keskustelu jutun ylälaidalla olevalta videolta!

Lue lisää: Harry Harkimo kritisoi presidenttiehdokkaiden valitsijayhdistyksiä: "En ymmärrä"
Presidenttiehdokas Olli Rehn: Ei Naton ydinaseita Suomeen

Mika Aaltola kallistumassa presidenttiehdokkaaksi: Yhteiskunnassa puutetta näkemyksestä – "Jos se kiinnostaa, sitten lähden kisaan"

Katso lisää Pöllöraatia: Miksi Purra tahtoi Junnilan ministeriksi? Pöllöraati: "Hävettää ihan s****nasti", Orpo näyttää heikolta

Tuoreimmat aiheesta

Presidentinvaalit