Mika Aaltolan vaimo Kirsi sai vuonna 2014 potkut, joista riideltiin oikeudessa vuosia – kovia väitteitä epärehellisyydestä ja peitellystä suhteesta miespuoliseen pomoon

Presidentiksi pyrkivän Mika Aaltolan puoliso Kirsi Aaltola sai vuonna 2014 riitaisat potkut, joita puitiin oikeudessa asti. Asiakirjoista paljastuu väitteitä epärehellisyydestä ja peitellystä suhteesta esimiehen kanssa. Aaltola kiistää MTV Uutisten haastattelussa yhä väitteet.

Presidentiksi pyrkivän Mika Aaltolan puoliso Kirsi Aaltola sai vuonna 2014 potkut, joita selviteltiin sittemmin korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) asti.

KHO ratkaisi asian vuonna 2017. Kirsi Aaltola oli tuolloin nimeltään Kirsi Hyttinen, eikä hän ollut tapahtumien aikaan vielä tavannutkaan Mika Aaltolaa.

MTV Uutiset uutisoi asiasta sen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi. Mika Aaltola pyrkii presidentiksi ja on yksi viimeaikaisten kannatusmittausten kärkipään nimistä. Tasavallan presidentin puoliso edustaa presidentti-instituutiota ja Suomea jatkuvasti kotimaassa ja maailmalla. 

Kirsi Aaltola on myös itse esiintynyt julkisuudessa presidentiksi pyrkivän miehensä kanssa.

Irtisanominen kesken koeajan

Kirsi Hyttinen työskenteli valtion kriisinhallintakeskus CMC:ssä korkeakouluharjoittelijana 2009–2010 ja koulutussihteerinä 2010–2013.

Syksyllä 2013 tuolloin 27-vuotias Hyttinen nimitettiin koulutussuunnittelijan pestiin noin vuoden ajaksi.

Hyttinen kuitenkin irtisanottiin tehtävästään kesken koeajan vajaan neljän kuukauden jälkeen. 

Perustelut olivat epärehellinen toiminta ja työnantajan luottamuksen menettäminen.

56 yötä kurssihotellissa

Hyttisen työpaikka CMC toimi ennen vuotta 2019 valtion Pelastusopiston alaisuudessa.

Pelastusopiston mukaan Hyttinen oli yöpynyt Kuopiossa sijaitsevassa Pelastusopiston kurssihotellissa luvatta ja maksamatta asianmukaisesti.

Viraston kulunvalvontaa seuraava työntekijä oli kiinnittänyt huomiota Hyttisen säännöllisiin yöpymisiin hotellissa.

Myös muu henkilökunta oli pannut asioita merkille. 

Sekä Pelastusopiston työsuojelupäällikkö että hallintojohtaja saivat henkilökunnalta viestejä, joiden mukaan Hyttisellä ja hänen esimiehellään oli suhde. 

Asian selvittelyssä kävi Pelastusopiston mukaan ilmi, että Hyttinen ja mies olivat yöpyneet samanaikaisesti ja liikkuneet yhdessä kurssihotellissa, vaikka Hyttisellä ei ollut sopimusta hotellin käytöstä.

Hyttinen ja esimies yöpyivät Pelastusopiston mukaan potkuja edeltäneen vajaan vuoden aikana samanaikaisesti kurssihotellissa 56 kertaa.

Sama esimies oli ollut vahvasti mukana nimittämässä Hyttistä koulutussuunnittelijan tehtävään. Hän oli yksi Hyttisen ja muiden hakijoiden haastattelijoista sekä toinen Hyttisen valintaa koskevan nimitysmuistion kahdesta laatijasta.

Hyttisen ja esimiehen samanaikaisista yöpymisistä 12 oli Pelastusopiston mukaan tapahtunut jo kyseisen rekrytointiprosessin aikana.

Esimies sai kirjallisen varoituksen siitä, ettei hän jäävännyt itseään rekrytoinnista. 

Luvattomien yöpymisten ohella Kirsi Hyttinen antoi myös asiaa selviteltäessä Pelastusopiston mukaan vahvat perusteet epäillä rehellisyyttään. MTV Uutisille toimitetuista oikeuden asiakirjoista ei käy ilmi, minkälaista epärehellisyyttä asian selvittelyssä väitetysti ilmeni.

Lisäksi Hyttisen työsuorituksissa oli Pelastusopiston mielestä puutteita.

Oikeuden pöytäkirjoihin on liitetty muutamia sähköposteja, joissa CMC:n ulkomaiset yhteistyökumppanit valittavat Hyttisen viestineen puutteellisesti eräissä koulutusasioissa.

Hyttinen ja esimies kiistivät suhteen

Hyttinen valitti potkuistaan ja Hyttisen esimies saamastaan kirjallisesta varoituksesta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Sekä Hyttinen että hänen esimiehensä kiistivät Pelastusopiston väitteet suhteesta. Esimies oli kertomansa mukaan kuitenkin luovuttanut Hyttiselle hotellihuoneensa avaimen. Hän oli myös toiminut Hyttisen personal trainerina.

Hyttinen kertoi käyttäneensä kurssihotellin tiloja aktiivisesti koulutusten järjestämiseen. Hän katsoi työnsä luonteen vaatineen paljon vierailuja hotellissa ja kiisti yöpyneensä hotellissa ilman lupaa tai maksutta.

Hyttisen mukaan hänen työsuhteessaan ei olisi pitänyt olla koeaikaa ensinkään, sillä hänen työtehtävänsä pysyivät samankaltaisina kun hänet ylennettiin koulutussuunnittelijan tehtävään.

Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoikin potkujen olleen lainvastaiset, sillä Hyttisen osaaminen oli jo Pelastusopiston tiedossa eikä koeaikaa olisi pitänyt olla.

Päätöksessä ei otettu kantaa siihen, oliko Hyttinen toiminut epäasiallisesti hotelliyöpymisten suhteen.

Esimiehen saama varoitus pidettiin voimassa. Hallinto-oikeus katsoi, että Pelastusopiston muun muassa valvontakameroista keräämä aineisto oli luotettava todiste siitä, että Hyttisellä ja esimiehellä oli erityisen läheinen suhde, joten esimiehen olisi pitänyt tajuta jäävätä itsensä.

Savon Sanomat uutisoi tapauksesta nimiä mainitsematta vuonna 2015.

KHO: Potkut olivat lailliset

Pelastusopisto vei Hyttisen potkut vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka teki päätöksensä joulukuussa 2017.

Toisin kuin Itä-Suomen hallinto-oikeus, KHO katsoi, että Hyttisen työtehtävät eivät olleet uudessa koulutussuunnittelijan työssä samankaltaiset kuin aiemmin koulutussihteerinä. Työsopimukseen kirjattu koeaika ei siis ollut lainvastainen.

Päätöksessä todetaan, ettei virkasuhteen purkaminen kesken koeajan vaadi esimerkiksi tapahtunutta rikosta. Potkuihin riittää, että työnantaja ei ole ollut tyytyväinen virkamiehen toimintaan.

KHO:n mukaan Pelastusopistolla oli oikeus antaa Hyttiselle potkut, joten irtisanomispäätös jäi lopulta voimaan.

Hyttinen on tapauksen jälkeen työskennellyt Laurea-ammattikorkeakoulussa ja tutkimuslaitos VTT:llä. Nykyisin hän on johtaja koulutuspalveluita tuottavassa HAUS-valtionyhtiössä.

Kirsi ja Mika Aaltola tapasivat keväällä 2017 ja menivät naimisiin syksyllä 2019.

Kirsi Aaltola: "Koin vääryyttä"

Nyt, vuonna 2023, Kirsi Aaltola näkee tapauksen yhä täysin toisin kuin entinen työnantajansa aikanaan.

– Omasta mielestäni koin siinä vääryyttä, enkä ollut perusteiden kanssa yhtä mieltä. Se oli vaikea tilanne, Aaltola sanoo MTV Uutisille.

Potkut jo rakkaaksi tulleesta työyhteisöstä usean vuoden jälkeen olivat Aaltolalle vuonna 2014 järkytys.

Hän kokee joutuneensa jopa jonkinlaisen ajojahdin uhriksi.

– Yksittäinen ihminen on siinä tilanteessa aika avuton. Kun on itse sen kokenut, voin hyvin samastua siihen tunteeseen, että kokee vääryyttä ja tuntee, että jyrätään isolla koneistolla yli.

Aaltola kertoo käyttäneensä Pelastusopiston kurssihotellia töihinsä eli koulutuksien järjestämiseen sekä samassa rakennuksessa sijaitsevalle autohallille kulkemiseen, mutta tarvittaessa myös yöpymiseen.

Yöpymisistä kysyttäessä hän sanoo, ettei ole missään nimessä ollut "tarkoituksenmukaisesti" epärehellinen. 

Aaltola väittää maksaneensa yöpymisensä Pelastusopistolle. 

– Se oli muistaakseni juurikin tällainen hetki, ettei ollut omaa asuntoa siinä kaupungissa. Yövyin sitten siellä hotellissa, työpaikan läheisyydessä, Aaltola toteaa.

Aaltola ei halua kommentoida Pelastusopiston näkemyksiä tilanteesta.

Aaltola kiistää yhä väitetyn suhteen hänen ja esimiehensä välillä.

– Oikeus on siinä tehnyt päätöksensä. Siinähän oli vähän erilaisia näkemyksiä esitetty. En kommentoi hänen jääviyttään, se on ihan hänen asiansa, mutta omalta puoleltani voin kommentoida, että tällaista [suhdetta] ei tosiaankaan ollut.

Mikä selittää Aaltolan ja hänen esimiehensä 56 samanaikaista hotelliyötä, jos ei suhde?

Aaltola sanoo, ettei tarkkaan tiedä, mihin lukemalla viitataan, mutta korostaa käyttäneensä tiloja koulutustilaisuuksien järjestämiseen ja ajoittain majoittumiseen.

Aaltolan mukaan hän ja esimies eivät yöpyneet samassa huoneessa.

– Emme olleet [esimiehen kanssa] läheisissä merkeissä, ihan työsuhde meillä oli, Aaltola sanoo.

"Olen päässyt prosessista yli"

Potkuista ja pitkän oikeusriidan alusta on nyt kulunut yli yhdeksän vuotta.

Mitä Kirsi Aaltola tekisi koko sotkussa nyt toisin?

– Ehkä siinä olisi pitänyt vähän aikaisemmin ymmärtää, ettei ole työnantajan kannalta sellainen henkilö, jota katsottaisiin pelkästään positiivisesti, Aaltola miettii.

– Mutta olen päässyt itse prosessista yli, ja toisaalta sitä ymmärtää, että meillä on Suomessa ja maailmalla paljon ihmisiä, jotka tuntevat kokeneensa vääryyttä. Asioilla on aika monta puolta, yleensä ainakin kolikon kaksi puolta nähtävissä, Aaltola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat