Mikä auttaa hiustenlähtöön? Unohda ihmepillerit ja sampoot – asiantuntija kertoo, miksi niistä ei ole hyötyä

Hiustenlähdön hoitaminen
Monet tuotteet lupaavat sekä korjata että vähentää hiustenlähtöä, mutta miten on toimivuuden laita? Kuvituskuva.zentradyi3ell, Radu Bercan/Shutterstock
Julkaistu 13.12.2021 07:11

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Hiustenlähtö ja sen estäminen on suurta bisnestä, johon liittyy myös paljon uskomuksia. Mikä auttaa hiustenlähtöön? Voiko hiustenlähtöä korjata sampoolla tai lisäravinteilla? Ihotautilääkäri ottaa kantaa.

Biotiini, kollageeni, hiusseerumi. Päänahkaa stimuloiva shampoo, hiustenkasvua lisäävä hoitoaine! Monet tuotteet lupaavat sekä korjata että vähentää hiustenlähtöä, mutta miten on toimivuuden laita?

Hiustenlähtö ja sen estäminen on suurta bisnestä, johon liittyy myös paljon uskomuksia. Monet tuotteet lupaavat tehoja, joista ei ainakaan toistaiseksi ole lääketieteellistä näyttöä. Pitkäaikaiset epäterveelliset elintavat voivat toki näkyä lopulta myös hiusten kunnossa, mutta muutoin ihmisen omat mahdollisuudet vaikuttaa hiustenlähtöön ovat melko rajalliset.

– Jos hiustenlähtö johtuu hiusten nyppimisestä eli trichotillomaniasta, tai on traction alopecia -tyyppistä, eli johtuu kireästä ponihännästä, joka jatkuvasti vetää hiuksia, voi asiaan mahdollisesti vaikuttaa omilla toimillaan, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund lääkäriasema Ihosairaalasta kuvailee.

Lue myös: Mikä aiheuttaa hilsettä, entä miten siitä pääsee eroon? Näin erotat eri hilsetyypit toisistaan: "Tavallisimmat aiheuttajat ovat..."

"Suosittelen jättämään hyllylle..."

Jos hiukset katkeilevat esimerkiksi liian runsaan suoristusraudan käytön vuoksi, apukeinona on yksinkertaisesti raudan käytön vähentäminen. Nais- tai miestyyppiseen hormonaaliseen hiustenlähtöön tai pälvikaljuun ei kuitenkaan pysty stailaustavoillaan, ruokavalinnoillaan tai erityissampoolla vaikuttamaan.

Lisäravinteistakaan ei hiuksille ole iloa – länsimaisella ihmisellä kun ei yleensä ole esimerkiksi hivenaineista puutetta.

– Suosittelen jättämään vitamiini- ja hivenainepohjaiset hiustenlähtötuotteet apteekin hyllylle ja käyttämään rahat johonkin parempaan, Kyrklund vinkkaa.

Katso myös: Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – video näyttää, miltä hius näyttää yhden, kahden tai neljän viikon pesemättömyyden jälkeen! Juttu jatkuu videon alla.

1:12imgNeljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos

Lue myös: Miten sinä peset hiuksesi? Kampaaja muistuttaa, että väärä taktiikka "jättää hiukset superlikaisiksi"

Poispestävät tuotteet eivät yleensä tuo apua

Monet hiustuotteet lupaavat elvyttää hiusjuurta tai lisätä hiusten kasvua. Poispestävät tuotteet voivat kuitenkin lähinnä kuohkeuttaa hiusta ja luoda volyymin tuntua. Varsinaista hoitoa ne eivät hiusjuuriin asti vie.

– Nämä tuotteet vaikuttavat hiuspohjassa niin vähän aikaa, ettei niillä ole käytännössä sellaista vaikutusta, joka olisi hiustenkasvun kannalta huomattava. Reseptivapaa minoksidiili-liuos apteekista on valmiste, josta voi oikeasti olla hyötyä. Muut jättäisin hyllyyn, Kyrklund summaa.

Minoksidiilia käytetään miestyyppisen kaljuuntumisen estoon ja hoitoon. Se vaatii työtä: valmistetta, kuten Rogainea, tulee käyttää keskeytyksittä kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Jos käytön keskeyttää, tehokin lopahtaa, kertoo Terveyskirjasto.

Ostaa sampootaMonet tuotteet lupaavat sekä korjata että vähentää hiustenlähtöä. Kuvituskuva.Copyright (c) 2017 wavebreakmedia/Shutterstock. No use without permission.

Lue myös: Puoliso parahti, kun Minna ajoi päänsä siiliksi – huomiota herättävä trendi haastaa kauneusihanteet

Sairaudet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä: "Lääkäri pystyy helposti selvittämään"

Lääkehoitoja hiustenlähtöön toki on olemassa. Tavallisin hiustenlähdön syy on nais- tai miestyyppinen hiustenlähtö, joihin kumpaankin on olemassa tablettihoito.

– Jos hiustenlähtö johtuu jostain lääketieteellisestä tilasta, kuten esimerkiksi raudanpuutteesta tai kilpirauhastaudista, voi näiden sairauksien toteamisen ja hoitamisen myötä hiustilanne selvästi parantua. Myös esimerkiksi kuppa voi aiheuttaa hiustenlähtöä! Lääkäri pystyy helposti selvittämään nämä verikokeilla, Kyrklund sanoo.

Lue myös: Kampaaja näyttää helpon kikan: Selvitä sekunneissa, paljonko hiuksiasi kannattaisi leikata

Hiuksen kasvuvaihe kestää 2–6 vuotta

Jos hiuksia alkaa yllättäen lähteä tupoittain ilman mitään selvää syytä, kannattaa vierailla lääkärin vastaanotolla. Toisaalta ihminen menettää hiuksia joka päivä: hiuksella on elinkaari, jonka aktiivinen kasvuvaihe kestää 2–6 vuotta. Elinkaarensa päähän tullut hius irtoaa, ja irronneen tilalle kasvaa uusi.

Tiesitkö? Telogeeninen hiustenlähtö on väliaikaista. Se merkitsee, että osa karvatupista viettää normaalia pidempää lepovaihetta. Telogeenistä hiustenlähtöä voi aiheuttaa esimerkiksi synnytys, raju infektio tai muu tilanne, joka aiheuttaa keholle stressiä.

Se, miten pitkiksi hiukset kasvavat, on ihmisellä geeneissä. Hiuksia ei siis voi esimerkiksi sampoon avulla kirittää kasvamaan lattiatasoon saakka – pituus riippuu geeneistä.

Jos karvatuppi tuhoutuu, hius ei enää kasva uudelleen

Mikäli hius irtoaa ja tämän jälkeen karvatuppi siirtyy lepovaiheeseen, kasvu voi myöhemmin alkaa uudelleen. Jos karvatuppi kuitenkin kuolee, on tilanne toinen.

Tukistuskokeella voi testata hiusten irtoamisnopeutta, vinkkaa Terveyskirjasto. Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja tukista itseäsi hellästi. Jos hiuksia irtoaa viisi tai enemmän, se saattaa merkitä hiustenlähtöä. Koe kannattaa tehdä erikseen ohimolta, päälaelta ja takaraivosta.

– Jos karvatuppi tuhoutuu esimerkiksi arpeutumisen, palovamman tai vaikean ihotaudin johdosta, se karvatuppi on menetetty ikuisesti, Kyrklund sanoo.

Lue myös: Ville, 27, ei pidä pitkästä tukasta, mutta kasvattaa silti hiuksiaan kerta toisensa jälkeen – syyn kuultuasi sinäkin ryhdyt samaan

Lue myös: Milloin hiustenlähdöstä pitää huolestua? Hoidon viivyttely voi johtaa pysyvään kaljuuntumiseen

Katso myös: Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit!

5:06img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittainen lähde: Terveyskirjasto.fi , Yle.fi, IS.fi, Yliopistonapteekki.fi

Tuoreimmat aiheesta

Hiusongelmat