Miestyyppiseen kaljuuntumiseen liittyy paljon perusteettomia myyttejä. Todellisuudessa elintavoillaan ei voi hiustenlähtöön vaikuttaa suuntaan tai toiseen.
Miestyyppinen kaljuuntuminen on perinnöllinen ominaisuus, jossa pääosaa näyttelevät mieshormonit.
Tärkeässä roolissa on etenkin dihydrotestosteroni eli DHT, jota keho tuottaa testosteronia pelkistämällä. DHT saa hiuksen lopettamaan kasvunsa ja irtoamaan, ja sen suuri määrä päänahassa johtaa varhaiseen kaljuuntumiseen.
Ihminen ei voi valita geenejään eikä näin ollen myöskään vaikuttaa hiustensa harvenemiseen: joillain miehillä hiustenlähtö alkaa jo nuorena aikuisena, vaikka tekisi mitä. Jos kaljuuntuminen alkaa ennen 20. ikävuotta, löytyy suvun miehistä todennäköisesti kohtalotovereita.
Lue myös: Lääkäri kertoo oireet, jotka kielivät testosteronivajeesta: "Tyypillisin yhdistelmä"
Yleensä hiustenlähtö alkaa ohimoilta tai päälaelta, joiden karvatupet reagoivat poikkeavasti mieshormoneihin. Niskassa, takaraivossa, leuassa ja muualla vartalossa karvatupet ovat erilaisia, eivätkä ne reagoi dihydrotestosteroniin.
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta kertoo, että noin puolet eurooppalaisista miehistä alkaa kaljuuntua ajan kanssa. Hiusrajan vetäytyminen ei kerro mitään miehen terveydestä vaan kyse on kosmeettisesta ongelmasta jos siitäkään.
Vaikka kaljuuntuminen on yleistä ja harmitonta, siihen liittyy paljon harhaluuloja. Seuraavat harhaluulot joutavat romukoppaan.
Tarua: Kaljuuntuminen periytyy äidin puolelta
Miestyyppinen kaljuuntuminen on monen geenin välittämä ominaisuus. Pelkästään äitiään ei voi pakenevasta hiusrajasta syyttää, sillä "kaljugeeni" saattaa olla tullut myös isän suvun puolelta.
Joskus taipumus hiustenlähtöön voi hypätä kokonaisen sukupolven yli. Vanhempien suortuvien lisäksi katse kannattaa siis suunnata myös isovanhempiin.
Lue myös: Nuorena kaljuuntunut mies keksi ovelan tavan piilottaa pakeneva hiusraja: "Näyttää upealta"
Tarua: Stressi aiheuttaa miestyyppistä kaljuuntumista
Voimakas stressi voi saada hiuksia irtoamaan, mutta tällöin kyse ei ole miestyyppisestä kaljuuntumisesta vaan telogeenisestä hiustenlähdöstä. Tässä hiustenlähtötyypissä tukkaa irtoaa tasaisesti kauttaaltaan eikä vain ohimoilta tai päälaelta.
Naisilla telogeenistä hiustenlähtöä esiintyy esimerkiksi synnytyksen jälkeen. Huttunen sanoo, että myös miehillä äärimmäisen voimakas stressi voi johtaa hetkelliseen sulkasatoon. Esimerkiksi vakava infektio tai vamma voi saada hiuksia irtoamaan paljon kerralla. Yleensä karvankasvu palautuu puolessa vuodessa.
Tarua: Liika pesu aiheuttaa kaljuuntumista
Huttunen tyrmää yleisen harhaluulon, jonka mukaan kaljuuntuvan miehen ei kannattaisi pestä hiuksiaan.
– Tavallinen harhaluulo on ajatella, että jos hiuksia lähtee, niin niitä ei saisi pestä. Päinvastoin hiuksia on jopa ihan hyvä pestä.
Pesu tai käsittely eivät aiheuta miestyyppistä kaljuuntumista, joka on sisäsyntyinen ominaisuus. Ihmisen päänahasta irtoaa päivittäin noin 100–150 hiusta. Suihkun lattialle ilmestynyt karvatuppo voi johtua esimerkiksi siitä, että kaikki lukuisten päivien aikana irronneet hiukset huuhtoutuvat pois yhdellä kertaa.
Pesukertojen lisääminen voi olla kaljuuntuvalle päälle hyväksi siksi, että miestyyppiseen kaljuuntumiseen voi nimittäin liittyä hiivasienten aiheuttamaa tali-ihottumaa. Hiuspohjan sairauksien hyvä hoito saattaa hidastaa hiustenlähtöä.
Apteekin käsikaupassa myytävät ketokonatsolia sisältävät shampoot tai muut hilseshampoot vähentävät hiivojen määrää päänahassa.
Lue myös: Suihkuun kerran päivässä vai kerran viikossa? Ihotautilääkäri kertoo nyrkkisäännön
Tarua: Hattujen käyttö aiheuttaa kaljuuntumista
Päätään ei saa kaljuksi myöskään hattuja käyttämällä. Myytti saattaa perustua ajatukseen, että hiuspohja tarvitsee ilmaa "hengittääkseen". Karvatupet kuitenkin saavat tarvitsemansa hapen verenkierron kautta.
Kaljuuntuvalle hatun käytöstä voi olla toisenlaista hyötyä, sillä päähine suojaa hiusten alta paljastunutta nahkaa auringon UV-säteilyltä. Paljas pää on herkkä palamaan, mikä lisää ihosyövän riskiä.
Katso videolta, millaisia ovat ihosyövän oireet. Juttu jatkuu videon alla.
2:14
Tarua: UV-säteily aiheuttaa kaljuuntumista
Kalju on tärkeä suojata auringolta, mutta UV-säteilyltä suojautuminen ei ennaltaehkäise hiustenlähtöä.
Hiuspohjan altistuminen suurelle määrälle auringon UV-säteilyä voi Huttusen mukaan heikentää hiusta, mutta kaljuuntumista se ei aiheuta.
Lue myös: Mies, älä huolehdi kaljustasi – tutkimus paljasti mairittelevia puolia ajellusta päästä
Tarua: Kaljuuntumista ei voi hoitaa
Jos kaljuuntumisen hyväksyminen tuottaa vaikeuksia, voidaan hiustenlähtöön puuttua lääketieteen keinoin. Se kuitenkin vaatii aikaa ja rahaa.
Yksi hoitovaihtoehto on päänahkaan levitettävä minoksidiili-liuos, joka vähentää hiustenlähtöä ja kasvattaa osalla käyttäjistä myös uusia hiuksia. Liuosta levitetään päänahkaan kahdesti päivässä, ja hoidon on oltava jatkuvaa, jos tulosten haluaa säilyvän.
Toinen hiustenlähdön lopettava ja mahdollisesti uusia hiuksia kaljuuntuville alueille kasvattava lääke on suun kautta otettava finasteridi. Mieshormonien vaikutusta karvatupessa estävän lääkkeen vaikutukset näkyvät vähintään puolen vuoden kuluessa hoidon aloituksesta. Jos lääkkeen lopettaa, alkaa kaljuuntuminen uudelleen.
Paikallishoito ja sisäinen lääkitys ovat Huttusen mukaan hyvin siedettyjä hoitoja, joilla on vähäisiä haittoja. Sivuvaikutuksien kuten seksuaalisen halukkuuden tai kyvykkyyden heikkenemisen riski lisääntyy voimakkaasti iän myötä. Nuorilla haittoja ei juuri havaita.
Hiuksia voidaan myös siirtää kaljuuntuville kohdille niskan alueelta kirurgisesti. Nykyään hiuksia siirretään yksi kerrallaan, jolloin lopputulos on luonnollisen näköinen. Siirretyt hiukset kestävät koko loppuelämän, mutta hintaa operaatiolle tulee useita tuhansia euroja.
Lue myös: Puutu ajoissa! Varhaiset varoitusmerkit kertovat uhkaavasta erektiohäiriöstä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso videolta ammattilaisen vinkit hiusten kotivärjäykseen.
5:06
Osittaislähteet: Terveyskirjasto 1 & 2, Daily Express, Nashville Hair Doctor