Mikä ihme Jude Bellinghamia vaivaa EM-kisoissa? Asiantuntija avaa, mistä on kyse

Espanja vai Englanti? MTV Urheilun jalkapalloasiantuntija Mika Väyrynen perkaa EM-finaalin lähtökohtia 4:20
Tulosruutu: Espanja vai Englanti? MTV Urheilun jalkapalloasiantuntija Mika Väyrynen perkaa EM-finaalin lähtökohtia

Englanti kohtaa jalkapallon EM-kisojen sunnuntain finaalissa Espanjan.

Englanti selvitti tiensä finaaliin, kun se kaatoi välierissä Hollannin Ollie Watkinsin dramaattisella lisäaikaosumalla. Vaikka Englanti ylsi huipennukseen, sen kisataival on ollut kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista.

Kritiikkiä on irronnut niin Englannin päävalmentajan Gareth Southgaten kuin useiden avainpelaajien suuntaan.

Tapetilla on ollut erityisesti Real Madridin 21-vuotias supertähti Jude Bellingham, joka takoi päättyneellä seurakaudella kovaa jälkeä uudessa seurassaan.

Bellingham siirtyi viime kesänä 103 miljoonan euron kaupassa saksalaisen Borussia Dortmundin riveistä Espanjan pääkaupunkiin.

Bellingham ei paljoa arastellut, kun hän aloitti Real-uransa. Tulosta tuli heti kättelyssä ja paljon.

Bellingham paukutti La Ligassa 28 otteluun peräti 19 maalia ja antoi kuusi maaliin johtanutta syöttöä. Lukemat ovat hurjia, varsinkin kun puhutaan keskikenttäpelaajasta.

Tämän lisäksi Bellingham oli Realin avainhahmoja eurokentillä, kun Los Blancos vei Mestarien liigan voiton nimiinsä.

Huippuotteiden jälkeen odotusarvot olivat tapissa, kun Bellingham liittyi Englannin EM-kisajoukkueen vahvuuteen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Bellingham on iskenyt tähän mennessä Saksan turnauksessa kaksi maalia. Silti mitään maagista säkenöintiä ei olla oikein missään vaiheessa nähty – yhtä saksipotkuosumaa lukuun ottamatta.

Mikä Bellinghamia oikein vaivaa? Vai mistä on kyse?

– Jos miettii Bellinghamin roolia Real Madridissa, niin hän oli siellä välillä jopa valeysinä eli hän osallistui enemmän niin sanottuun viimeiseen vaiheeseen. Hän teki enemmän syvyysjuoksuja, kun muut pelasivat palloja hänelle. Nyt tuntuu ikään kuin siltä, että hän on vähän joka paikassa, MTV Urheilun EM-jalkapalloasiantuntija Mika Väyrynen pohtii.

Englanti on peluuttanut Bellinghamia hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, kolmen pelaajan linjan keskellä. Bellingham on usein kuitenkin valunut alas ja hän on osallistunut pelin rakenteluvaiheeseen hyvin varhaisessa vaiheessa.

Tosin. Hän on liikkunut hyvin laajalla säteellä, mikä on Väyrysen mukaan vaikuttanut osaltaan myös toisten tähtipelaajien tekemiseen.

– Kun hän on tehnyt tuota, niin esimerkiksi Phil Fodenin rooli on ollut erilainen. Hän on joutunut sijaiskärsijäksi, Väyrynen toteaa, viitaten siihen, miten Manchester Cityn taituri on jäänyt pahasti statistin rooliin.

– Ehkä tuo menee osaltaan valmentajan (Southgate) piikkiin. Voi miettiä sitä, että pitäisikö kunkin pelata sellaisessa roolissa, missä he ovat tottuneet pelaamaan seurajoukkuetasolla. Ehkä se helpottaisi kokonaisuutta, Väyrynen miettii.

Ei kuulokaan

Englannin joukkueessa toinen iso pelaajapyörittely on liittynyt joukkueen kapteeniin Harry Kaneen, joka kärsi loukkaantumisista EM-turnauksen alla.

Ennen Hollanti-välieräottelua brittimediassa pyöriteltiin kovasti sitä, että pitäisikö väsyneeltä vaikuttanut Kane tiputtaa Englannin avauksen ulkopuolelle.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Kane latasi rangaistuspotkusta Englannin tasoitusmaalin Hollannin verkkoon.

Kane teki lopulta tilaa Ollie Watkinsille, joka vastasi Englannin 2–1-voittomaalista.

MTV Urheilun EM-jalkapalloasiantuntija Mika Väyrynen ei kuitenkaan usko, että Englannin päävalmentaja Gareth Southgate tiputtaisi Kanea avauksen ulkopuolelle myöskään finaalissa.

– Tosi vaikea nähdä, että noin kävisi, Väyrynen myöntää.

Juttu jatkuu kuvan alla.

– Ei tarvitse kuin miettiä Harry Kanen statusta Englannin joukkueen sisällä ja sitä, että miten hän onnistui muun muassa tällä kaudella Bayernin (München) paidassa. Minusta hän on parantanut kokonaisvaltaisesti peliään turnauksen edetessä, Väyrynen näkee.

Väyrysen mukaan Kanesta oli hyötyä myös EM-välierän ratkaisuhetkillä.

– Hän tuli paljon palloa vastaan, mihin Hollannin puolustus ikään kuin ehti jo tottua. Sitten kun sisään heitettiin täysin erilainen hyökkääjä eli Watkins, joka teki syvyysliikkeitä, niin ehkä se vähän yllätti Hollannin puolustuksen, Väyrynen viittaa Englannin voittomaaliin, missä Cole Palmer vapautti Watkinsin maalintekoon.

– Tuo oli hyvä veto Southgatelta ja hyvää valmentamista. Voisi kuitenkin kuvitella, että he jatkavat ihan samalla tavalla, miten he ovat aiemminkin vetäneet, Väyrynen uskoo.

Englannin ja Espanjan EM-finaaliottelu käynnistyy sunnuntaina Suomen aikaan kello 22.

Lue myös:

    Uusimmat