Mikä ihmeen roadman-kulttuuri? Rikollista elämäntapaa ihannoiva ilmiö yleistyy pääkaupunkiseudulla – "Mennään huppu päässä ja kannetaan puukkoa"

17:09img
Erityisesti juna-asemat houkuttelevat nuoria puoleensa. Korona-aikana turvallisia aikuisia on ollut liian vähän liikkeellä, todetaan Aseman Lapset ry:stä.
Julkaistu 14.09.2021 06:11
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Niin sanotusta gangsta-maailmasta ammentava roadman-kulttuuri on noussut Aseman Lapset -järjestön havaintojen mukaan selkeäksi nuorisoilmiöksi pääkaupunkiseudulla.

Ruohonjuuritason nuorisotyötä tekevässä Aseman Lapset -järjestössä on pantu merkille Britanniasta pääkaupunkiseudulle rantautunut roadman-kulttuuri. Järjestön tiimipäällikkö Heikki Turkan mukaan ilmiö on yleistynyt erityisesti niin sanotuilla radanvarsipaikkakunnilla parin vuoden aikana.

– On se selkeä ilmiö. Ajatuksena on, että "en kuulu yhteiskuntaan ja olen yhteiskuntaa vastaan". Mennään huppu päässä ja kannetaan keklua [puukkoa]. Ollaan kovempia kuin oikeasti ollaan.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Lue myös: Tällaisiin vaaroihin nuoret joutuvat Helsingin yössä – puukkouhkailuja, velanperintää ja kostokierteitä:  "Tästä on tulossa Amerikka"

Kiehtoo erityisesti teinejä, eikä niinkään täysi-ikäisiä?

Tiimipäällikkö Heikki Turkan havaintojen mukaan roadman-kulttuurin ovat omaksuneet erityisesti teini-ikäiset, jotka edustavat tavallisimmin 15 ikävuotta.

– Se on oman identiteetin hakemista. Hölmöyksiä voi tapahtua, kun kannetaan puukkoa mukana. 

Turkan arvion mukaan roadman-kulttuurista kasvetaan myöhemmin ulos, eikä se enää kiinnosta esimerkiksi 18-vuotiaita.

Mukana on tiiviisti sosiaalinen media, jossa nuoret saattavat jopa yllyttää toisiaan rikolliseen elämäntapaan. 

– He yrittävät tehdä gangsta-maailmasta kiinnostavaa ja kokevat olevansa kiinnostavampia, kun jotain postaavat. Enemmän se on esitystä, arvioi Turkka.

Keskusrikospoliisi ilmaisi aiemmin tänä vuonna olevansa huolissaan nuorisojengeistä. Poliisin mukaan nuoret kantavat teräaseita mukanaan yhä useammin. Kokonaisuudessaan nuorten rikollisuus on laskusuunnassa, mutta nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat poliisin arvion mukaan raa'istuneet.

Katso Aseman Lapset ry:n Heikki Turkan haastattelu videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret