Nuoria väkivaltavankeja entistä enemmän – "True crime -maailman ihannointi näkyy"

2:26img
SuomiAreenassa etsittiin syitä väkivallan ihannoinnin kasvuun.
Julkaistu 26.06.2024 06:15
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Nuorten väkivallan lisääntyminen näkyy jo nuorisovankien määrän kasvuna. Poliisin mukaan nuorten väkivallan kasvu näkyy tilastoissa, sillä huono-osaisisilla nuorilla menee entistä huonommin. 

Väkivallan ihannointi on yhteiskunnassa lisääntynyt jollakin tavalla kautta koko kentän.

– Väkivalta on otettu yhdeksi välineeksi silloin, jos on muuta keinottomuutta tai kun halutaan pönkittää sosiaalista asemaa. Jollakin tavalla true crime -maailman ihannointi näkyy nuorten käyttäytymisessä, ylikonstaapeli Teemu Huttunen Satakunnan poliisista kertoo.

Nuorten lisääntyneestä väkivallasta keskusteltiin tiistaina alkaneessa SuomiAreenassa.

Nuorisokoti Vainussa työskentelevän sosionomi Ossi Rantalan mukaan nuorten raaistunut väkivalta liittyy erityisesti huumeisiin, mutta myös sosiaaliseen mediaan.

– Nykypäivänä käytetään muuntohuumeita. Ne luovat ihmisestä aika kylmäverisen ja empatiakyvyttömän ja sen jälkeen käytetään vakavaa väkivaltaa, Rantala kuvailee.

Lue myös: Juuso alkoi oireilla väkivaltaisesti 2-vuotiaana – nyt pojasta on tehty jo lukuisia rikosilmoituksia

Somella iso rooli

Nuorten elämässä ja väkivallan käytössä näkyy selvästi kytkös sosiaaliseen mediaan.

– Väkivallan tekoja kuvataan ja sitä kautta haetaan asemaa ja kunnioitusta toisilta nuorilta. Se on muodostunut ilmiöksi, Rantala lisää.

Erityisesti sosiaalinen media on lisännyt väkivallan ihannointia. Esimerkiksi nuorten suosimassa tik-tokissa jaetaan runsaasti väkivaltavideoita.

– Somessa on helppo jakaa paljon sellaista, mitä aikaisemmin pystyi jakamaan vain omalle lähipiirille. Somessa voimistuvat sellaiset asenteet, jotka ihannoivat väkivaltaa ja päihteiden käyttöä, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Anna Arola-Järvi sanoo.

– Nuorilla on kovat paineet onnistua yhteiskunnassa ja saavuttaa asioita, joita he näkevät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Siellä on esikuvia, joilla on tavaraa ja omaisuutta, ja nuoret yrittävät saavuttaa samaa nopeasti. Lisäksi porukka vetää puoleensa, eli nuoret saattavat ajautua väärään porukkaan, jossa tehdään rikoksia, toiminnanjohtaja Marko Rajamäki Kris-Suomen keskusliitosta kertoo.

Lue myös: Lasten ja nuorten väkivaltarikoksissa hurja kasvu – uhreissa uusi huolestuttava piirre

Varustaudutaan teräaseilla

Poliisin työssä tulee säännöllisesti esiin, että nuori ottaa puukon tai muun teräaseen mukaansa esimerkiksi kaupungille puolustautumistarkoituksessa.

– Monta kertaa syyt ovat nuorten virheellisiä käsityksiä siitä, että heidän tarvitsee pelätä. He ovat mielikuvien vankeja ja kuvittelevat elävänsä vaarallisemmassa maailmassa kuin todellisuudessa elävät, Huttunen arvioi.

Vankiloissa alaikäisten nuorten tekemät lisääntyneet väkivaltarikokset näkyvät kasvaneina vankimäärinä, vaikka kokonaisrikollisuus Suomessa ei ole kasvussa.

Risen pääjohtaja huomauttaa, että vankila on viimeinen paikka, eli nuoren elämässä on jo tapahtunut paljon ennen telkien taakse päätymistä.

– Kun nuori tulee vakavan väkivaltarikoksen tehtyään vankilaan alaikäisenä, niin se harvoin on mikään yllättävä, äkillinen tilanne. Erilaisia riskejä ja huonoja merkkejä on ollut ilmassa jo pitkään, Arola-Järvi sanoo.

Lue myös: MTV:n tiedot: Huhtikuun alkupuolella hätkähdyttävä määrä koulu-uhkauksia – poliisi huolissaan monesta syystä

Tuoreimmat aiheesta

Väkivaltarikokset