Mikä on pahaenteiseltä kuulostava "Tuomiopäivän holvi"? Syvälle ikiroutaan rakennettu pankki on ihmiskunnan toivo todellisen katastrofin sattuessa – ja nyt se on vaarassa

1:31img
Julkaistu 14.10.2018 07:59
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Harva tietää, että norjalaiset ovat turvanneet selustamme pahojen luonnonmullistusten tai sotien iskiessä. Norjalaisten vuonna 2006 Huippuvuorille pystyttämä siemenpankki on ihmiskunnan viimeinen toivo äärimmäisen katastrofin sattuessa. 

Nyt se on kuitenkin vaarassa turmeltua ilmastonmuutoksen takia.

Mikä ihmeen "tuomiopäivän holvi"? Kurkkaa Huippuvuorilta löytyvän siemenpankin sisään yläpuolella olelta videolta!

Huippuvuorilla, Norjan ja pohjoisnavan puolivälissä, oleva pahaenteisesti tuomiopäivän holviksi kutsuttu tila on syvällä vuoressa ja sen sisäänkäynti on korkealla vuorenrinteessä. Holvi on ikiroudassa.

Holvista löytyy tällä hetkellä yli miljoonan siemen "selviytymispaketti", jonka perimmäinen tarkoitus on turvata maailman kasvien biodiversiteetti.

Käytännössä Huippuvuorten siemenpankkia tarvitaan, jos maailman kaikki muut siemenpankit tuhoutuvat ja maapallo kohtaa tavalla toi toisella todellisen hävityksen.

Tuomiopäivän holvilla on yksi vihollinen

Tuomiopäivän holvi on nyt kohdannut kuitenkin uhan, joka voi turmella vuosien huolellisen työn. Uhka on nimeltään ilmastonmuutos.

Tiedossa nimittäin on, että ilmasto lämpenee tällä hetkellä Huippuvuorilla kolme kertaa nopeammin kuin muualla.

Siellä sijaitsevaa asutusta uhkaavat yleistyneet lumivyöryt sekä ylipäätään ikijään nopea sulaminen: paaluille rakennetut talot on juntattu ikiroutaan eivätkä ne sen sulaessa ole enää vakaalla pohjalla.

Viime vuonna siemenholvin yli satametriseen sisäänmenotunneliin tulvi ensimmäistä kertaa runsaasti vettä harvinaisen lämpimän talven vuoksi. 

Siemenholvin taustoja

Norjan ideoimaan ja vuonna 2006 rakennuttamaan siemenholviin on tarkoitus säilöä maailman kaikkien viljelykasvien siemenet turvaan kaikilta mahdollisilta ihmisen ja luonnon aiheuttamilta katastrofeilta.

YK:n elintarvike ja maatalousjärjestö FAO:n ja useiden tutkimusjärjestöjen yhteisen siemenholvisäätiön mukaan maailmalla on yli 1700 geenipankkia, mutta ne ovat haavoittuvia monella tapaa. Luonnonmullistukset, sodat, huono hoito tai yksinkertaisesti sähkökatkot voivat tuhota ne.

Siemenholvissa on tilaa 4,5 miljoonalle siemennäytteelle, jonka koko on yleensä 500 siementä.

Kun näytteitä on tätä nykyä miljoonan verran, tilaa on vielä runsaasti: holvin kolmesta varastotilasta on käytössä vasta yksi. Näytteitä saapuu Huippuvuorille muutaman kerran vuodessa.

Säilöntä huolellista

Siemennäytteet säilötään monikerroksisissa erityispakkauksissa -18 asteen lämpötilassa, mutta -4 asteen ikirouta jatkaa säilytystä, jos erityisen vähällä energialla toimivaksi suunniteltu jäähdytys pettäisi.

Matala kosteus pitävät siemenet kunnossa, ajatuksena käytännössä ikuisesti.

Vuonna 2017 holvin yli satametriseen sisäänmenotunneliin tulvi ensi kertaa runsaasti vettä lämpimän talven vuoksi, mutta holvi itse ei vahingoittunut.

Samanlaisiin vahinkoihin ei kuitenkaan holvia ylläpitävillä norjalaisilla ole varaa: Maa on nimittäin ilmoittanut kunnostavansa siemenpankkia yli kymmenellä miljoonalla eurolla. Kunnostamisen ideana on turvata holvin kuivana pysyminen tulevaisuudessa. 

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos