Vain reilun 15 neliön kokoisessa asunnossa asuva Matti Lepistö sanoo olevansa erittäin tyytyväinen valintaansa muuttaa pieneen yksiöön.
Suomessa uuden asunnon koko on rajattu 20 neliöön. Vuoden alusta alkaen opiskelija-asuntoja on voitu rakentaa kuitenkin 16 neliön suuruisiksi ja poikkeusluvalla tätäkin pienemmäksi.
Poikkeusluvalla on rakennettu myös vuokra-asuntoyhtiö Saton uudehko kerrostalo Vantaan Martinlaaksossa, jossa koko talo on täynnä identtisiä 15,5 neliön miniasuntoja.
– Asunto ei tunnu niin pieneltä kuin paperilla näyttää. Lisätilaa tuo yläkerran parvi, joka tuntuu ihan toiselta huoneelta. Tässä mahtuu tosi hyvin asumaan, en kaipaa yhtään neliötä lisätilaa, Matti Lepistö kertoo.
Yhteisöllisyys yllätti
Oman asunnon lisäksi kaikilla talossa asuvilla on käytössään yhteisiä tiloja. Alakerrassa juodaan kahvia yhdessä ja kattoterassilla syödään grilliruokaa ison pöydän ääressä.
Talo ja konsepti kuuluvatkin yhteisöllisen asumisen kokeiluun. Yhteisöllisyys on yllättänyt Lepistön positiivisesti.
– Vaikka tiesimme kokeilusta, mutta yllätti kuinka hyvin ja nopeasti se on toteutunut. Mullekin on tullut 20 ihan uutta hyvää ystävää, joiden kanssa tulee vietetty vapaa-aikaa.
Reilun 15 neliön asunnon vuokra on 500 euroa. Lepistö sanoo, että olisi valmis maksamaan jopa enemmän.
– Koen, että olen etuoikeuttu, että saan asua tämmöisessä yhteisössä. 500 euroa on minusta ihan sopiva summa tästä.
Missä alaraja?
Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kritisoi alunperin Helsingin Sanomissa voimaakkaasti liian pienien ja vain hetkelliseen kysyntään perustuvien asuntojen rakentamista. 20 neliön alaraja on Vaattovaaran mukaan kaikkea muuta kuin ihanne asuinmukavuuden ja laadun kannalta.
– Asuminen on inhimillisen hyvinvoinnin perusta ja haluan tällä herättää keskustelua siitä, missä on minimitaso ihmisille, jotka eivät kenties pysty asuntoa valitsemaan. 20 neliötä on moniin muihin eurooppalisiin valtioihin verrattuna hyvin pieni.
Vaattovaara muistuttaa, että asuinalueiden ja kaupunkien suunnittelua pitäisi tehdä ajatellen vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja eteenpäin. Professorin mukaan onkin virhe mitoittaa asuntotuotanto hetkelliseen kysyntään.
– Meillä on paljon pientä asuntokantaa. Meillä on Pohjoismaihin verrattuna rakennettu selvästi enemmän yksiöitä. Meidän minimitaso, joka oli 20 neliötä on poikkeusluvin putoamassa 15 neliöön. Kyllä tämä on hyvä hetki pysähtyä kysymään yhteiskunnan roolia, hyvinvoinnin merkitystä, kestävää kaupunkia ja tätä kokonaisuutta yli sen hetkellisen markkinakysynnän, Vaattovaara jatkaa.
15 neliön yksiössään asuva Matti Lepistö kertoo naapureiden kanssa hieman ihmetelleensä noussutta keskustelua. Hänen mukaansa on erikoista, että joku voisi toisen puolesta tietää minkäkokoisessa asunnossa joku voi olla onnellinen.
– Me ei oikein tunnisteta sitä mistä nää ihmiset puhuu. Puhutaan hellehuoneista, kanahäkeistä ja koirankopeista, mutta nämä on kuitenkin meidän koteja, jossa me kaikki pääosin viihdytään ihan hyvin. Se tuntuu välillä jopa vähän leimaavalta, tässäkin talossa asuu kaikenlaisia ihmisiä. On opiskelijasta eläkeläiseen, Lepistö sanoo.
2:19