Tällaisia haasteita rakkaus ja sitoutuminen aiheuttavat nykypäivänä.
Tilastojen perusteella sinkkujen määrä väestössä on alati kasvussa. Lisäksi tänä päivänä joka toinen avioliitto päättyy eroon.
Huomenta Suomen vieraana ollut paripsykoterapeutti Eira Eklund-Mikola uskoo, että sitoutumisvaikeuksien takana syyllisenä löytyy vahva suoriutumisen kulttuuri.
– Ajatus, että pitää itse pärjätä, olla vahva, voimakas ja menestyvä. Se on aika myrkyllistä rakkaudessa, Eklund-Mikkola huomauttaa.
Hän korostaa, että kestävä rakkaus ja sitoutuminen syntyy haavoittuvuudesta käsin.
– Yksi keskeinen ongelma sitoutumisessa on, että ei parina pystytä avaamaan haavoittuvuutta ja luomaan sitä syvempää suhdetta, Eklund-Mikola kertoo.
Kun syvempää yhteyttä ei onnistu luomaan, tuo se ihmiselle monenlaisia haasteita. Yksi ongelma on kovan suojakuoren rakentaminen itsensä ympärille, kun ei uskalleta olla haavoittuvaisia.
Lue myös: Ota tämä asia selville heti! Tieto, joka auttaa ymmärtämään kumppaniasi – ja kertoo, mitä hän tarvitsee sinulta
Rakkaus ja logiikka
Paripsykoterapeuttina Eklund-Mikkola tietää, mitä rakkaus pohjimmiltaan on.
– Se on universaali ydintarve saada luoda yhteys toiseen ihmiseen ja kokea olevamme turvassa,
Rakkauden tarkoitus on antaa kokemus siitä, ettet ole yksin. Joku suojelee ja kannattelee, kun on hätä. Rakkauden tuoman turvallisuudentunteen varassa ihminen voi menestyä myös erillisinä yksilöinä, esimerkiksi ammatillisesti.
Rakkaus ja logiikka on sanapari, joita harvoin käytetään rinta rinnan. Yleensä ne pikemminkin mielletään toistensa vastakohdiksi.
Eklund-Mikkola kertoo, että tutkitun tiedon valossa rakkaus ei todellisuudessa ole alkuunkaan epäloogista. Logiikka astuu peliin esimerkiksi silloin, kun turvallinen ja hyvää oloa tuova tunne parisuhteessa alkaa syystä tai toisesta heiketä.
– Se on meihin koodattu hälytysjärjestelmäsysteemi, joka nostaa ihmisen suojaa, Eklund-Mikola kertoo.
Toiset pyrkivät vaikeassa tilanteessa konfrontaatioon, kun taas toiset sulkeutuvat sisäänpäin.
Valtaosa ihmisistä on varmasti samaa mieltä siitä, että riidat ovat yleisesti kamalia. Rakentava riitely on taito, joka vaatii oman käytöksen tarkastelua ja hyvää itsetuntemusta.
Katso yllä olevalta videolta paripsykoterapeutti Eira Eklund-Mikolan ohjeet parisuhteen riitatilanteisiin ja haastattelu kokonaisuudessaan.