Jäätävän kylmä sää on tammikuussa tullut tutuksi suomalaisille koko maassa. Mutta miksi kylmiä säitä kutsutaan paukkupakkasiksi?
Suomalaiset ovat saaneet nauttia jo monta viikkoa varsin raikkaasta talvisäästä. Esimerkiksi Muoniossa mitattiin tänään lähes 39 asteen paukkupakkaslukemia.
Meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta kertoo, että paukkupakkasessa tosiaan kuuluu usein pauketta ja rytisevää ääntä. Hutilan mukaan pakkasen paukkuminen johtuu muutamastakin seikasta.
– Kun lämpötila laskee alle neljän plusasteen, alkaa vesi laajentua. Vettä voi olla esimerkiksi seinänraoissa. Kun vesi laajenee sen jäätyessä, syntyy paukkuva ääni, Hutila kuvailee MTV Uutisille.
Veden laajenemisen lisäksi myös rakennusten materiaalit reagoivat pakkaslukemiin.
– Kylmä keli aiheuttaa myös rakenteiden materiaalin kutistumista. Myös se voi aiheuttaa samanlaista ääntä, Hutila jatkaa.
1:44
Metsässä rytisee ja paukkuu
Hutila kertoo, ettei paukkupakkasia kannata pelästyä, vaikka ääni saattaakin kuulostaa hurjalta.
– Pauke ja natina voi olla varsin dramaattista, mutta se ei ole vaarallista. Mitään vakavia vaurioita harvemmin syntyy. Vesiputkien jäätyminen on sitten kokonaan toinen asia, hän sanoo.
Moni kovilla pakkasilla metsässä käynyt on myös saattanut ihmetellä rajuakin pauketta ja rytinää – ääntä on erehdytty luulemaan jopa ammuskeluääniksi.
Pakkasen vuoksi puut ovat olleet kovilla, ja jopa halkeamia on raportoitu syntyneen.
– Kovalla pakkasella puiden kuorikerroksen alla olevat nesteet alkavat jäätyä ja jäätyessään ne laajenevat, mikä aiheuttaa puiden halkeamista, Hutila avaa.
Miksi kireitä pakkaskelejä kutsutaan myös tulipalopakkasiksi?
– Nimensä mukaisesti tulipalopakkanen johtuu siitä, että kovilla pakkasilla taloja lämmitettiin enemmän ja usein väärin, ja tulipalot lisääntyivät. Vääränlainen lämmittäminen saattoi aiheuttaa esimerkiksi hormipalon tai hormin halkeamisen.
– Nykyään ongelmia saattaa tulla esimerkiksi sähkölämmityksen kytkennöissä, Hutila lisää.