Miksi kuolemasta olisi hyvä puhua? Asiantuntijat nimeävät kaksi syytä – "Mahdollisuus keskittyä elämiseen"

9:39img
Katso haastattelu videolta. Kuulet myös neuvoja siihen, miten kuolemasta voisi olla helpompi puhua.
Julkaistu 19.01.2023 12:53

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Kuolema voi ajatuksena olla pelottava. Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miksi tästäkin aiheesta kannattaa puhua edes kerran kunnolla. Kuolemasta puhuminen auttaa varautumisessa ja tunteiden käsittelyssä.

Kuolema on asia, joka pelottaa monia. Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat suosittelevat, että tästä huolimatta siitäkin keskustellaan. Studiohaastattelussa olivat johtaja Minna Mikkanen Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kalevasta sekä terveyspsykologian erikoispsykologi Miranda Koskinen.

Lue myös: Törkeä markkinointitemppu? Kuolleeksi väitetty kirjailija ilmoitti kahden vuoden jälkeen olevansa sittenkin hengissä

Elämän päättyminen aiheena pelottaa

Vakuutusyhtiö Kalevan selvityksissä on Mikkasen mukaan monena vuonna havaittu, että suomalaiset kokevat kuolemasta puhumisen todella hankalaksi ja kiusalliseksi. 

– En tiedä montaa muuta asiaa, jolle olisi niin monta kiertoilmaisua kuin kuolemalle, hän sanoo.

Kuolemasta olisi kuitenkin hyvä puhua etukäteen ja pohtia, miten lähipiirissä toimitaan, jos itselle käy niin. Mikkanen sanoo, että varautumalla siihen jäljelle jäävien omaisten ja läheisten elämä helpottuu.

Mikkanen lisää, että kuolemaskenaariota ei suinkaan tarvitse miettiä usein, mutta kerran olisi hyvä keskustella läpi varautumissuunnitelma sen hetken varalta.

Lue myös: Tällainen on ihmisen viimeinen joulu saattohoitokodissa – "Äärimmäisen isojen luopumisten ja jäähyväisten äärellä"

"Kuolemasta puhuminen on elämästä puhumista"

Terveyspsykologian erikoispsykologi Miranda Koskisen mukaan on ymmärrettävää, että kuoleman kaltainen tuntemattomuus pelottaa. Sellaiset asiat herättävät epävarmuutta, jota ihminen pyrkii välttämään kaikin keinoin.

Myös Koskinen on sitä mieltä, että kuolemasta kannattaa keskustella.

– Kuolemasta puhuminen on elämästä puhumista, hän sanoo.

Koskinen on vastaanottotyössään huomannut ihmisten miettivän pääsääntöisesti seuraavia asioita: miten läheiset pärjäävät, millainen on itse kuoleman hetki ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kun ihminen on menehtynyt.

– Kun näistä asioista puhutaan ja kohdataan sitä surua, pelkoa tai ahdistusta, tulee mahdollisuus keskittyä elämiseen, hän sanoo.

Yllä olevassa haastattelussa kerrotaan muutama vinkki siihen, miten kuolemasta puhumista voisi hieman helpottaa.

Lue myös: Suomalaistutkimus: Nämä oireet keski-iässä suurentavat dementiariskiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Kuolema