Suomalaistutkimus: Nämä oireet keski-iässä suurentavat dementiariskiä

Uusi suomalaistutkimus osoittaa, että stressin ja masentuneisuuden kaltaiset psyykkiset oireet keski-iässä suurentavan dementian riskiä vanhuudessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyönä tekemä tutkimus vahvistaa käsitystä psyykkisestä oireluista dementian riskitekijänä.

Yhteys mielenterveyshaasteiden sekä muistisairauksien välillä on havaittu aiemminkin, mutta pienissä tai lyhyissä tutkimuksissa ei ole voitu luotettavasti erottaa dementian ensioireita sen riskitekijöistä.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, mitkä oireet voivat kertoa muistisairaudesta.

Uusi suomalainen väestötutkimus käsittää noin 68 000 suomalaista vuosien 1972–2007 FINRISKI-tutkimuksiin osallistunutta, joita seurattiin dementian osalta usean vuosikymmenen ajan. Tiedot osallistujien psykologisista oireista kerättiin itseraportoinnin kautta, tieto dementiasta puolestaan terveydenhuollon rekistereistä.

Tutkimus paljasti, että psykologiset kuormitusoireet, kuten masentuneisuus, uupumus ja hermostuneisuus, suurentavat muistisairauden puhkeamisen vaaraa. Tavallista enemmän näistä oireista raportoivilla dementian riski oli viidenneksen muita suurempi.

Jopa alle 45-vuotiaana raportoiduilla psykologisilla oireilla oli merkitsevä yhteys myöhempään dementiariskiin. Linkki ei näyttäisi selittyvän muistisairauden ennakko-oireilla.

– Otimme analyyseissa huomioon muusta syystä kuin dementiasta johtuvat kuolemat. Vain harvat dementiatutkijat ovat aiemmin tehneet näin. Jos menehtyy jo varhaisemmalla iällä, ei koskaan ehdi saada dementiaa, joka yleisimmin ilmenee vasta vanhalla iällä. Käytimme tilastollisia malleja, jotka analyyseissa huomioivat kuolleisuuden kilpailevana tekijänä, sanoo tutkimuksen vastaava tutkija Sonja Sulkava tiedotteessa.

Tutkimus ilmestyi JAMA Network Open -tiedelehdessä.

Alla olevalla videolla esitellään nopea kikka, josta voi olla apua ahdistukseen.

Ahdistaako? Kokeile 5-4-3-2-1 -metodia – katso 30 sekunnin ohje! 0:30
Ahdistaako? Kokeile 5-4-3-2-1 -metodia – katso 30 sekunnin ohje!

Lue myös:

    Uusimmat