Jos sämpylät/ leivät maistuvat liikaa hiivalta, voit kokeilla esim. seuraavia keinoja:
- Vähennä hieman käyttämäsi hiivan määrää.
- Kohota kahteen kertaan eli taikinana noin kaksinkertaiseksi ja samaten taikinasta leivottavat leivonnaiset vielä uudelleen.
- Leivonnaiset ovat kohonneet sopivasti, kun kevyesti sormella painettu pinta kohoaa takaisin.
- Varo kohottamasta kuitenkin liikaa, koska taikinaan muodostuu silloin happoja, maku huononee ja rakenne kärsii.
- Hiivan käymistä helpottaa pieni makeus, siis lisää myös leipä- ja sämpylätaikinoihin hieman esim. sokeria, hunajaa, siirappia tms.
- Älä käytä liian vanhoja täysjyvä-, ohra- tai kaurajauhoja-, kuitupitoiset jauhot saattavat antaa vanhetessaan sivumakua.
- Kokeile nesteenä piimää tai hedelmämehua, se peittää mahdollisia sivumakuja.
- Paista kypsäksi riittävässä uunin lämmössä, varo kuitenkin paistamasta liikaa, jolloin leivonnaiset ovat helposti kuivia.
Terveisin, Arja