Uutisia turvapaikanhakijoista seuraavat ovat ihmetelleet, miksi valtaosa turvapaikanhakijoista on miehiä. Päätelmä on ihan oikea. Suomesta elokuun puoliväliin mennessä turvapaikkaa hakeneista 78 prosenttia on ollut miehiä.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä kertoo, että ihan varmaa ja yksiselitteistä vastausta miesenemmistölle ei ole, mutta on olemassa maita, jossa uhka kohdistuu erityisesti miehiin.
– Meille tyypillisesti tulevista lähtömaista voi miessukupuoli olla korkeimpana kohderyhmänä esimerkiksi oikeudenloukkauksen kohteeksi tulevista. Sen taustalla voi olla ISIS tai joku muu ryhmä. Se voi olla osaltaan yksi tekijä. Toinen asia on sitten matkanteko hakijan kotimaasta tänne Suomeen. Se voi olla äärimmäisen pitkä ja vaarallinen, kuten kesän uutiskuvista olemme Välimereltä nähneet, miten siellä pahimmillaan voi käydä, kertoo Similä.
Turvapaikanhakijoissa eniten irakilaisia
Hänen mukaansa tilannetta tarkastellaan maakohtaisesti, sillä jokaisella maalla on omat erityispiirteensä uhkien suhteen. Suomesta turvapaikanhakijoita on tullut eniten Irakista. Hieman yli 2000 hakijasta lähes 1800 on ollut miehiä.
Similä korostaa myös sitä, että miehillä matkustaminen voi olla helpompaa ja turvallisempaa kuin naisilla.
– Kun on niitäkin kokemuksia, että naiset voivat, vaarallisimmankin osuuden jälkeen, turvallisimmissa maissa täällä Euroopan puolella kokea epäasiallisempaa kohtelua. Kaikenlaisia tekoja voi sattua vielä tässä matkan loppuvaiheillakin, kertoo Similä.
Perheen yhdistäminen tavoitteena
Turvapaikkaa hakevan perhe on voinut jäädä odottamaan joko hakijan kotimaahan tai olla valtavilla pakolaisleireillä, joihin on paennut satojatuhansia ihmisiä.
– Yhdistäminen tapahtuu perheenyhdistämisen kautta. Se on turvallisempaa, että perheen naiset ja lapset ovat vaikkapa Turkissa ja pystyvät sieltä sitten matkustamaan turvallisemmalla tavalla Suomeen, kertoo Similä.
Perheiden yhdistämistä säätelee ulkomaalaislaki.
– Perheen yhdistäminen pyritään toteuttamaan sitten kun mies on oleskeluluvan Suomeen saanut. Sen jälkeen Suomen ulkopuolella olevat perheenjäsenet voivat hakea oleskelulupaa, ja silloin puhutaan perheen yhdistämisestä, kertoo Similä.
MTV Uutiset järjestää keskiviikkona 9. syyskuuta suuren pakolaispäivän, joka huipentuu suoraan tv-lähetykseen kello 20-22 MTV3-kanavalla. ”Turvapaikkana Suomi - pakolaiskeskustelu MTV:llä” kokoaa yhteen asiantuntijat, päättäjät sekä kansalaiset keskustelemaan muun muassa pakolaiskriisin tuomista kustannuksista, peloista sekä erilaisista tavoista auttaa hädässä olevia. Osallistu keskusteluun #turvapaikka.