Suomen suurimmat turvapaikanhakijaryhmät olivat viime vuonna irakilaiset ja somalialaiset turvapaikanhakijat. Kansainvälisesti viime vuoden suurimmat pakolaisryhmät olivat kuitenkin syyrialaiset ja afganistanilaiset.
Syyriasta on paennut kaikkiaan 3,8 miljoonaa pakolaista, Afganistanista 2,4 miljoonaa ja Somaliasta noin miljoona.
Nämäkin kansalaisuudet kuuluvat Suomen suurimpien pakolaisryhmien joukkoon.
Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen kertoo, että moni seikka vaikuttaa siihen, mihin maahan turvapaikanhakija päätyy.
– Eräs tärkeä tekijä saattaa olla se, onko turvapaikanhakijalla valmiiksi perhettä, sukua tai edes muita kontakteja maassa. Esimerkiksi somalialaisia ja irakilaisia asuu Suomessa paljon vanhastaan, ja on luonnollista, että ihmiset hakeutuvat sinne, missä heillä on sukulaisia, Lehtinen kertoo.
Sen sijaan syyrialaisten osuus turvapaikanhakijoista on suhteessa pieni, kun verrataan kansainväliseen tilanteeseen. Tähän voi vaikuttaa se, että muun muassa Ruotsi on ottanut paljon syyrialaisia vastaan, mikä houkuttaa tuleviakin turvapaikanhakijoita.
Ukrainan konflikti lisäsi Venäjälle hakeutuvia
Valinta kohdemaasta ei välttämättä ole turvapaikanhakijan käsissä. Moni joutuu turvautumaan salakuljettajiin, jolloin määränpää voi tulla turvapaikanhakijalle täytenä yllätyksenä. Reittivaihtoehtoja ei muutenkaan ole välttämättä montaa.
Suurin osa turvapaikanhausta kohdistuu kuitenkin lähimaihin. Kaikista tämän hetken pakolaisista 86 prosenttia eli 12,5 miljoonaa on paennut turvaan lähialueilla.
Esimerkiksi Ukrainan konfliktin alettua Venäjän vastaanottamien turvapaikkahakemusten määrä kasvoi räjähdysmäisesti, tehden Venäjästä määrällisesti suurimman turvapaikanhakijoiden kohdemaan. Näistä hakemuksista Ukrainasta tulevia turvapaikkahakemuksia on noin 99 prosenttia.
Venäjälle hakeutumiseen vaikuttaa myös Venäjän ukrainalaisvähemmistö. Ukrainalaiset olivat kolmanneksi suurin turvapaikanhakijaryhmä Suomessa viime vuonna.
Pakolaisten määrä kasvaa nopeasti, harva pystyy palaamaan
Lehtinen kuvailee tämänhetkistä tilannetta vaikeaksi. Pakolaisten määrä kasvaa maailmalla nopeasti konfliktien myötä. Maailmassa on kaikkiaan noin 1,8 miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista Euroopassa noin 580 000.
Koska konflikteja ei ole saatu ratkaistua tai ehkäistyä, estää se niin turvapaikanhakijoiden, pakolaisten kuin muidenkin alueelta paenneiden paluun.
– Suurimman osan toive on kuitenkin paetessa ollut saada palata kotiinsa. Keskeistä on ratkaista tilanne niin, ettei ihmisillä ole tarvetta paeta ja jo paenneilla mahdollisuus palata takaisin, hän muistuttaa.