Joidenkin Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden nimet ovat muuttuneet yllättävästi Suomessa olon aikana. Maahanmuuttoviraston mukaan taustalla ei ole mitään dramatiikkaa.
Helsingin Sanomien toimittaja Marjo Valtavaara törmäsi asiaan tehdessään juttua pakolaislasten koulunkäynnistä. Valtavaara kertoo kommentissaan siitä, miten hän yritti uuden kouluvuoden käynnistyttyä etsiä marraskuussa viimeksi haastattelemiaan nuoria.
Etsimistä vaikeutti se, osa nuorista oli muuttanut joko takaisin kotimaahansa tai Suomessa toiselle paikkakunnalle – ja mahdollisesti jopa erinimisenä.
Katso myös MTV Uutisten uusi grafiikkavideo: Vuosi pakolaiskriisin kärjistymisestä – näin asiat etenivät:
2:01
"Taustalla usein kirjoitusvirhe"
Maahanmuuttoviraston mukaan nimen muuttumisiin ei välttämättä liity mitään erikoista. Tiedottaja Verna Leinonen kertoo, että taustalla voi olla puhdas kirjoitusvirhe.
– Toisilla ei ole virallisia henkkareita tai muita papereita mukanaan tänne tullessaan, ja me toimimme silloin tietenkin niillä tiedoilla, mitä meille annetaan. Mutta kyllä kaikkiin rekistereihin merkitään sellaisessa tapauksessa, että ihmisen henkilöllisyyttä ei ole pystytty varmistamaan. Tietynlainen epävarmuus kulkee mukana sitten niin kauan kuin turvapaikanhakija saa hankittua kansallisen passin, johon tiedot voi päivittää.
Tyypillinen muutos nimessä on pieni kirjoitusasun muutos.
– Eri maista tulevilla ihmisillä on myös erilaisia perinteitä siitä, miten nimi kerrotaan ja mitä kaikkea nimeen kuuluu. On ihan ymmärrettävää, että kaikkialla maailmassa nimeä ei kerrota samalla tavalla kuin Suomessa, jossa kerrotaan ensin etunimi ja sitten sukunimi, Leinonen selvittää.
Motiivina myös turvallisuus?
Suomen Punaisen Ristin Länsi-Lapin vastaanottokeskusten johtajan Virpi Pakisjärven mukaan tulijat ovat myös saattaneet antaa vääriä tietoja itsestään itseään tai perhettään suojatakseen.
– On muistettava, ettei heillä ole viranomaisista kaikissa maissa kovin ruusuisia kokemuksia, Pakisjärvi kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa.
Migrin Verna Leinosen mukaan viranomaisen on vaikea selvittää tällaisia motiiveja.
– Maahanmuuttoviranomaisen on vaikea ottaa kantaa siihen, miksi olisi tarkoituksellisesti annettu toinen nimi.
Väärä nimi ei estä turvapaikan saamista
Leinosen mukaan viranomaiselle tietoisesti väärän nimen antanutta ei rangasta esimerkiksi turvapaikkahakemusta käsiteltäessä.
– Ensisijaisesti tutkitaan kansainvälisen suojelun tarvetta. Mutta jos tulee ilmi, että hakija on kertonut viranomaiselle vääriä tietoja, tietysti se vaikuttaa uskottavuuteen. On kuitenkin ihan tavallista, että nimet vaihtuvat matkan varrella, eikä se ainakaan mikään este ole turvapaikan saamiselle.
9:24