Nännien koveneminen urheilun aikana on normaali fysiologinen reaktio, vaikkakin se voi olla kovin kiusallista. Ehkä nämä vinkit auttavat?
Liikunta on kiistatta hyödyllistä, mutta harvemmin puhutaan sen aiheuttamasta kiusallisesta sivu-oireesta: kovista nänneistä.
Kaikkien nännit eivät kovetu treenien aikana, mutta se voi olla kiusallista niille, joille se tapahtuu. Puhumattakaan siitä, että muut kiinnittävät niihin huomiota - ja jos eivät tehneet niin aiemmin, niin tämän jälkeen he tekevät sen varmasti. Lifehacker on kuitenkin keksinyt keinon, jolla asian kanssa tulee toimeen.
Miksi, oi miksi?
Kysymykseen, miksi nännit kovettuvat treenatessa, ei ole yhtä suoranaista vastausta. Nänni, erityisesti nännipiha eli areola, on hyvin herkkä. Nännipiha koostuu erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta, joka pystyy supistumaan tehokkaasti.
Ihminen ei pysty säätelemään sileän lihaskudoksen toimintaa vaan se supistelee esimerkiksi veressä kiertävien hormonien vaikutuksesta. Esimerkiksi viileässä nännipihan lihaksisto supistuu, jotta se suojaisi rintarauhasia kylmältä. Lisäksi nännipihassa on hermoja ja tuntosoluja. Joidenkin ihmisten nännit ovat herkempiä kuin toisten.
Monien asioiden summa
Treenien aikana nännejä hinkkaava paita, kohonnut syke ja verenvirtaus sekä ilmastoinnin viileä ilma saattavat nöpäyttää nännisi, vaikka et olisikaan seksuaalisesti kiihottunut.
Mikä ratkaisuksi?
Vaikka kovat nännit voivat olla kiusalliset, et oikein pysty tekemään asialle mitään.
Jos asia vaivaa sinua kovasti, saat nännisi hieman huomaamattomammiksi teippaamalla pumpulityynyn tai laittamalla laastarin niiden päälle. Naiset voivat ostaa urheiluliivejä, joissa on rintojen kohdalla lisätoppaus. T-paita, jossa on räikeä kuviointi saattaa myös kiinnittää huomion pois nänneistä. Joskus myös vaatteen materiaali on herkempi kovettamaan nännit.
Yhtä yksinkertaista ratkaisua ei siis ole, mutta voit olla varma, ettet ole ongelmasi kanssa yksin.