Poimi vinkit, joilla orkidean saa kukkimaan uudestaan.
Suomalaisten rakastamat perhosorkideat eli perhoskämmekät ovat suosituimpia lajikkeita pitkän kukintansa ja helppohoitoisuutensa vuoksi.
Kukinta ei kuitenkaan ole ikuinen. Kuinka orkidean saa puhkeamaan uudelleen kukkaan?
– Perhosorkidean uudelleen kukittaminen voi olla äärettömän helppoa tai mahdotonta, sanoo Suomen Orkideayhdistyksen puheenjohtaja Juha Kuukkanen.
– Suurin merkitys on asuinpaikalla. Helpoiten orkidean saa kukkimaan vanhassa puutalossa ja vaikeinta, mutta ei mahdotonta, se on kerrostalossa.
Uudelleen kukittamisessa tärkeintä on lämpötila, jota pitäisi saada pudotettua noin viidellä asteella öisin viiden viikon ajaksi. Jo kahden asteen ero päivä- ja yölämpötiloissa edistää kukkimista.
Vanhoissa kerrostaloissa, joissa on leveät ikkunalaudat, sekä puulämmitteisissä puutaloissa lämpötilan vaihtelu on luonnollista eli kukinta onnistuu hyvin.
"Kukinnan takana on hyvinvoiva kasvi ja lämpötilavaihtelu – muu on hienosäätöä"
Jos vuorokausittainen lämpötilan vaihtelu ei onnistu, voi kukinnan laukaista parin viikon viileämpi yhtäjaksoinen kausi. Viileämpi lämpötila voi olla jotain 15–18 asteen väliltä.
Kun orkidea ei kuki…
- Siirrä viileämpään paikkaan öisin viiden viikon ajan
- Vaatii paljon valoa – harkitse kasvivaloa
- Lannoita, mutta maltilla
- Huolehdi ilmankosteudesta, mutta älä sumuta
- Ole kärsivällinen: kasvi tarvitsee aikaa
Orkidea vaatii paljon valoa. Suomalaisten suosimalla perhosorkidealla ei ole varsinaista lepokautta, mutta kukattomana aikana se kasvattaa lehtiä ja juuristoa, jolloin kukinta ei onnistu noin 4–5 kuukauteen. Jos orkidea kasvattaa runsaasti lehtiään, se saa todennäköisesti liian vähän valoa ja kukinta viivästyy.
Valon spektri vaikuttaa kukintaan: punainen valo edistää kukkimista. Luonnossa punaista valoa on auringon nousussa ja laskussa.
Lannoituksellakin on suuri vaikutus orkidean kukintaan. Jos orkideaa ei lannoita lainkaan, kärsii se nälkää, eikä jaksa kukkia. Liikaa typpeä sisältävä lannoite puolestaan kasvattaa lehtiä ja estää kukkimisen.
"Meille tutut Phaleonopsiksen eli perhoskämmekän jalostetut nimilajikkeet ovat helpompia kukitettavia kuin luonnon lajit. Orkideaharrastajien keskuudessa luonnon lajit ovat tavoiteltuja harvinaisuuksia. Niiden kukittaminen on suuri saavutus."
Ilman kosteus edistää kukkimista. Orkidean voi saada kukkimaan hetkellisellä ilmankosteuden nousulla. Lehtien sumutus sumupullolla sen sijaan estää kukinnan tappamalla kasvin.
– Sumutettaessa vettä valuu lehtihankaan ja mätäneminen alkaa näin helposti. Lehtihankaan joutunut vesi kannattaa poistaa välittömästi esimerkiksi talouspaperin kulmalla, neuvoo Kuukkanen.
Lähde: Suomen Orkideayhdistyksen puheenjohtajan Juha Kuukkasen haastattelu