TOP 10: Huonekasvien talvihoito-ohjeet − älä vain kastele liikaa!

Ennen kastelua kannattaa tunnustella huonekasvien mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi.
Ennen kastelua kannattaa tunnustella huonekasvien mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi.
Julkaistu 29.11.2015 07:01

MTV LIFESTYLE

Talvi on huonekasvin stressaavinta aikaa. Valoa on vähän ja viherkasvien kasvu pysähtyy ilman lisävaloa. Innokas kotipuutarhuri saattaa antaa kasville kohtalokkaan hoidon kastelemalla ja lannoittamalla liikaa.

Jos huonekasvien kastelua jatketaan talvella samalla tavalla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä. Pahimmassa tapauksessa juuret mädäntyvät ja kasvi kuolee.

− Ennen kastelua kannattaa tunnustella huonekasvien mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Huonekasvien lannoitus lopetetaan kokonaan marras–tammikuun ajaksi. Koska kasvit eivät kasva pimeimpään vuodenaikaan, ne eivät myöskään kuluta ravinteita.

Huonekasvien lannoitus aloitetaan uudelleen vasta kevätauringon herätellessä kasvit uuteen kasvuun helmikuulla.

Merileväuutetta voidaan sekoittaa joko kasteluveteen tai sillä voidaan sumuttaa kasvin lehtiä.Merileväuutetta voidaan sekoittaa joko kasteluveteen tai sillä voidaan sumuttaa kasvin lehtiä. Uute torjuu huonekasvien stressiä.

Lannoitteiden sijaan huonekasvit hyötyvät talvella merileväuutteesta.

Ilmankosteutta ja valoa

Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisilta seuduilta, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri.

− Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 prosenttia, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 prosenttia. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan ja kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään, varoittaa Kerttula.

Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat loisteputket ja elohopealamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Huonekasvien talvihoito:

  1. Vähennä kastelua.
  2. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
  3. Lopeta lannoitus marras–tammikuun ajaksi.
  4. Anna kasveille merileväuutetta.
  5. Lisää ilmankosteutta esimerkiksi sumuttamalla kasvien lehdistöä.
  6. Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  7. Siirrä kasvit valoisimmalle ikkunalle.
  8. Älä kääntele kasveja. Ne kasvavat kohti ikkunaa pyydystääkseen lehdillään vähäisenkin auringonvalon.
  9. Siirrä verhot ja kaihtimet kokonaan pois ikkunan edestä päiviksi.
  10. Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringonvaloa.

Katso myös:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Riikka Kerttula, Biolan

Tuoreimmat aiheesta

Koti