Sadat työntekijät ovat kohdanneet tänä vuonna painostusta työnantajaltaan työpaikkansa epäkohdista tekemiensä ilmoitusten takia. Asiasta kertoo MTV Uutisille lähi- ja perushoitajia edustava SuPer-liitto.
Sosiaalihuollon henkilöstöllä on lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista. Liiton mukaan ilmiö painottuu yksityiselle sektorille ja tarkemmin ympärivuorokautiseen hoivaan sekä kotihoitoon. Tapauksia on Paavolan mukaan satoja.
– On jo satamäärin tiedossa niitä tapauksia. Ilmoitusvelvollisuus on velvollisuus joka työntekijän pitää tehdä, joten kaikenlainen sanktio siitä on täysin laitonta, kertoo liiton puheenjohtaja Silja Paavola.
Paavola: Määräaikaisia työsuhteita ei jatketa
Paavolan mukaan painostus näkyy kolmella tavalla.
– Ilmoitus ei mene esimiehestä yhtään eteenpäin. Ja toinen on se, että kun työntekijä tulee viemään sitä eteenpäin, niin silloin jos hän on määräaikaisessa työsuhteessa, niin usein sitä työsuhdetta ei jatketa. Toisaalta jos hän on toistaiseksi voimassa olevassa, niin hänelle tulee epämiellyttäviä työvuorosuunnitteluita eli aamu-ilta-aamu-yksi -vapaa, aamu-ilta-aamu-yksi -vapaa. Sellainen sanktiomenetelmä tässä on koko ajan havaittavissa.
Itse ilmoituksia tehdään SuPerin mukaan valtaosin henkilöstövajeen vuoksi.
– Siellä on liian vähän henkilökuntaa. Siellä pitäisi olla esim. kolme aamussa ja siellä mennään monta aamua tai jopa viikkoa jopa kahdella, jolloinka potilaat, joita on vaikka 16, niin eivät tule saamaan sitä hoitoa, joka heille kuuluisi.
Hyvinvointiala: Yksityisen sektorin mitoitukset julkista korkeampia
Yritysten ja järjestöjen edunvalvoja ei ole havainnut, että painostusta olisi.
– Ei olla havaittu tällaista painostusta. Se, että epäkohdat otetaan käsittelyyn, niin sehän on yksi laadun kehittämisen edellytyksistä. Että vähän oudolta tuntuu, kommentoi Aino Närkki, Hyvinvointialan liiton johtava asiantuntija.
Närkki huomauttaa, että yksityisellä sektorilla henkilöstömitoitukset ovat julkista hieman paremmalla tolalla.
– Henkilöstömitoitusten osalta meillä on käytettävissä THL:n sekä Valviran selvityksiä ja niiden mukaan on ihan luvuin osoitettu, että yksityisen sektorin mitoitukset ovat jonkun verran korkeampia kuin julkisen sektorin mitoitukset.
Hyvinvointialan liitossa Paavolan mainitsemaa sanktiojärjestelmää pidetään "kaukaa haetulta".
– Yksityisen sektorin yksiköissä löytyy työtä kaikille ammattitaitoisille henkilöille ja tällainen määräaikaisten sopimusten jatkamatta jättäminen ei olisi mitenkään palveluntuottajan edun mukaista. Ja työvuorolistojen tarkoitushakuinen muutteleminen kuulostaa aika mutkikkaalta palveluntuottajan näkökulmasta. Siinä on aika paljon työtä, että ne listat ylipäätään saadaan tehtyä ja että niitä sitten vielä lähdettäisiin muuttamaan, niin kuulostaa vähän kaukaa haetulta.
– Mutta painotan, että jos jotain ongelmia työyhteisössä on, niin ne tulisi selvittää siellä työyhteisössä puhumalla avoimesti asioista.
AVI: Ilmoitukset selkeässä kasvussa
Itse ilmoittamisia Närkki pitää tärkeänä.
– On hyvin tärkeää, että työntekijät tuovat esiin havaitsemiaan epäkohtia ja siinähän heillä on tänäpäivänä jopa velvollisuus.
Närkki kehottaa työntekijää ottamaan yhteyttä aluehallintovirastoon, mikäli todellisen epäkohdan ilmoitus ei etene.
– Se on työntekijän oikeusturvankin kannalta kannatettava ajatus.
Avi on saanut ilmoituksia jo tänä vuonna saman verran kuin viime vuonna yhteensä – reilut 250 kappaletta. Aluehallintoviraston asiantuntijoiden mukaan ilmoitusmäärä on ollut tänä vuonna selkeästi kasvussa.