Silmän nykimisen eli elohiiren voi aiheuttaa moninaiset syyt.
Jokainen on varmasti saanut joskus silmäänsä elohiiren, ärsyttävän nykivän tunteen, joka kuitenkin menee usein nopeasti itsekseen ohi.
Elohiiri, tieteelliseltä nimeltään myokymia tarkoittaa yksittäisen lihaksen ei-tahdonalaista supistelua, kertoo Terveyskirjasto.
Lue myös: Nainen käytti piilolinssejä 10 tuntia putkeen – järkyttävät seuraukset
Elohiiri menee usein itsestään ohi
Tavallisimmin supistelun aiheuttama nykiminen esiintyy toisen silmän alaluomessa tai muualla silmän ympäristössä. Nykiminen kiusaa yleensä vain muutaman minuutin kerrallaan ja korkeintaan muutaman tunnin.
Supistusjaksoja voi olla useampiakin, mutta tavallisimmin ne loppuvat viimeistään muutamassa päivässä.
Elohiirelle herkistäviä tekijöitä:
- väsymys
- stressi
- ruumiillinen rasitus
- runsas kahvinjuonti
- alkoholi
- tupakointi
Elohiiressä ei ole sinänsä mitään huolestuttavaa, eikä se ajoittain esiintyvänä ole merkki esimerkiksi mistään sairaudesta.
Tutkimuksiin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos silmän nykyminen jatkuu useita viikkoa ja lihasnykiminen leviää muihin lihaksiin.
Jos nykiminen on häiritsevää, sitä voi koittaa hoitaa kotikonstein kiinnitämällä huomiota muun muassa riittävään uneen ja lepoon, veden juontiin liikunnan jälkeen sekä välttämällä kahvia, tupakointia ja alkoholia.
Elohiirtä voidaan hoitaa myös botuliinipistoksilla.Shutterstock
Kun mikään yllämainituista hoitokeinoista ei auta, häiritsevää nykinää voidaan hoitaa myös botuliinipistoksilla.
Botuliinia käytetään useissa esteettisissä hoidoissa sekä juuri hermostoperäisissä lihaskouristuksissa, Yliopisto-lehdessä kerrotaan.
Lue myös: Onko suvussasi tätä salakavalaa tautia? Varo juomasta liikaa kahvia – kolminkertaistaa riskin
Luomikouristus aiheuttaa pakonomaista räpyttelyä
Silmän nykimisen taustalla ei kuitenkaan välttämättä ole aina juuri elohiiri. Luomikouristus eli blefarospasmi on paikallinen krooninen neurologinen liikehäiriösairaus, jossa silmiä ympäröivien lihasten liikatoiminta aiheuttaa silmien pakonomaista räpyttelyä tai silmien täydellisen sulkeutumisen, kerrotaan Suomen Dystonia -yhdistyksen sivuilla.
Silmät saattavat aluksi tuntua vain ärtyneiltä, mutta vuosien kuluessa räpyttelytaipumus voi lisääntyä ja levitä vain yhdestä silmästä myös toiseen silmään.
Lue myös: Näin näppärästi piilolinssit saa pois silmistä käsiä käyttämättä – kokeile itse!
Voimakkaat silmien sulkeutumiskrampit voivat tehdä henkilöstä toiminnallisesti sokean, vaikka näössä ei sinänsä ole vikaa.
Myös luomikouristusta voidaan hoitaa botuliinipistoksilla. Diagnoosin tekee yleensä neurologi tai silmälääkäri.
Lue myös: Etätyö voi johtaa pelottaviin silmäoireisiin – tunnista selvittelyä vaativat merkit
Lähteet: Terveyskirjasto, Yliopisto-lehti, Suomen Dystonia-yhdistys