Rähmää, kutinaa, vetistystä? Tiedä tämä silmistäsi

silmä (3)
Silmissä voi olla monenlaisia tulehduksia. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 26.02.2018 06:15

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Oudoksuttaako rähmän väri, koostumus tai määrä? Kyllästyttääkö silmien jatkuva vuotaminen? Turpoavatko luomet tai tuntuuko silmässä kiusaavan sitkeä, näkymätön roska? Lue, millaisiin asioihin silmien terveydessä kannattaa kiinnittää huomiota.

Silmä vetistää, kutisee ja tuntuu ”roskaiselta”

Jatkuva kirkkaan nesteen valuminen silmästä voi, paradoksaalista kyllä, kertoa kuivasilmäisyydestä. Muita kuivasilmäisyyden oireita ovat esimerkiksi kutina, kirvely, punoitus, rähmintä ja roskan tunne silmässä.

Kuivasilmäisyyttä voi aiheuttaa vaikka allerginen nuha tai silmien sidekalvontulehdus, infektio, tali-ihottuma, ruusufinni tai jokin autoimmuunitauti. Syynä voivat olla myös esimerkiksi beetasalpaajat ja antihistamiinit sekä akne-, psyyke-, nesteenpoisto- ja unilääkkeet.

Ongelma pahenee usein tuulisella säällä, kovassa ilmastoinnissa, pakkasella tai vaikka tupakansavussa. Haittaa voi olla myös television katselusta, näyttöpäätetyöskentelystä tai lukemisesta, jolloin silmiä tulee räpytelleeksi liian harvoin.

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan reseptivapailla kostutustipoilla. Lääkäriin kannattaa mennä, jos itsehoito ei auta tai taustalla epäilee sairautta tai lääkitystä.

Luomi turvottaa ja punoittaa

Silmätulehduksia on monia erilaisia. Jos luomet selvästi turvottavat, punoittavat ja tuntuvat ärtyneiltä, kyseessä saattaa olla blefariitti eli luomitulehdus. Luomet voivat tällöin myös tarttua toisiinsa niin, että silmien avaaminen etenkin aamulla on vaikeaa.

Joskus luomen turvotus tai punoitus johtuu allergiasta. Allergisesta turvotuksesta puhutaan andioödeemana.

Silmä punoittaa, kirvelee ja valuu sitkeää eritettä

Silmän sidekalvotulehdukselle eli konjuktiviitille on tyypillistä silmän punoitus ja kirvely. Tilanteeseen voi liittyä myös sitkeää ja sameaa eritettä jopa siinä määrin, että silmät suorastaan liimautuvat yhteen.

Jos sidekalvontulehduksen taustalla on virus, vaiva leviää yleensä päivässä–parissa toiseenkin silmään. Jos taustalla on bakteeri, toinen silmä säilyy yleensä terveenä. Molemmat tyypit ovat tarttuvia, mutta virustyyppi leviää helpommin, jopa kättelemällä.

Muita mahdollisia sidekalvotulehduksen aiheuttajia ovat sieni, allerginen reaktio, roskan kaltainen mekaaninen ärsyttäjä tai kuivasilmäisyys. Riski tulehdukselle voi kasvaa esimerkiksi influenssan tai tavallisen flunssan aikana.

Usein vaiva menee itsestään ohi muutamassa päivässä, mutta mikäli niin ei käy tai tuntee silmän alueella voimakasta kipua tai turvotusta tai näkö heikkenee, oikea osoite on lääkäri. Tällöin hoitona on joko tippa- tai voidelääkitys, joskus myös antibiootit.

Silmät valuvat keltaista eritettä

Jos ripsien sisäpuolella luomireunassa näkyy patti ja kellertävää eritettä, syynä on hyvin todennäköisesti näärännäppy. Näärännäppy on bakteeritulehdus, jonka usein aiheuttaa tulehtunut ripsituppi. Patin ja kellertävän eritteen lisäksi oireina voi esiintyä luomen reunan tai sisäpuolen aristusta ja punoitusta. Hoitona toimivat antibioottitipat.

Toisinaan näärännäppy sekoitetaan luomirakkulaan, joka erottuu kipeänä ja punoittavana pattina ripsien yläpuolella. Sitä ei voi hoitaa antibiooteilla, mutta yleensä tilanne rauhoittuu viikossa–parissa. Aristamaton paukauma voi säilyä luomen sisällä puolikin vuotta.

Piilolinssien käyttö saa silmät ärtymään

Kun käyttää piilolinssejä, on aina olemassa tulehdusriski. Jos huomaa, että piilareiden silmiin laittaminen saa silmän rähmimään, vetistämään, punoittamaan tai kipeytymään, se voi olla merkki silmätulehduksesta. Tilanteeseen voi liittyä myös näön huonontumista, roskan tunnetta ja valonarkuutta. Tällöin piilolinssi pitää ottaa pois ja tarkistuttaa tilanne lääkärissä.

Yksi esimerkki silmätulehduksesta, jota esiintyy piilolinssien käyttäjillä, on sarveiskalvotulehdus eli keratiitti: silmään on päässyt piilolinssin mukana jokin pöpö, joka ei sinne kuuluisi.

Sarveiskalvotulehdus vaatii aina päivystyshoitoa, sillä se on vaaraksi näölle. Yleensä tulehdus saadaan hoidettua, mutta muistona siitä sarveiskalvolle jää arpi, eikä näöntarkkuuskaan välttämättä palaa entiselleen. Jatkohoitona voidaan tarvita jopa sarveiskalvonsiirtoa.

Lähteet: Reader’s Digest, Terveyskirjasto, Duodecimlehti.fi, Silmalaakariyhdistys.fi​​​​​​​

Suojaa silmäsi auringolta

Silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivo kertoi Studio55.fi-lähetyksessä UV-säteilyn vaikutuksesta silmiin. Miten silmät kuuluu suojata auringolta?

26:15img

Tuoreimmat aiheesta

Silmäsairaudet