Suomi on valittu viisi kertaa peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Mikä oikeastaan tekee suomalaisista onnellisia? Tähän kysymykseen yhdysvaltalainen dokumentaristiryhmä on saapunut etsimään vastausta.
Akkiseltään voisi kuvitella, että onnellisuutta on vaikea mitata, sillä onhan onnellisuus subjektiivinen kokemus.
World Happiness Reportin selvityksessä on kuitenkin määritelty ne asiat, joiden uskotaan vaikuttavan ihmisten onnellisuuteen.
Kyselyyn vastanneet antavat oman arvionsa muun muassa onnellisuudesta, vapaudesta ja elämänlaadusta. Onnellisuutta mitataan myös erilaisten mittareiden avulla, kuten tarkastelemalla kansalaisten koulutusta, terveystietoja ja maan taloutta.
Mutta dokumenttiryhmä halusi paneutua pintaa syvemmälle ja oikeasti selvittää, mistä onnellisuus suomalaisilla kumpuaa.
Oli siis tultava itse tänne.
Oman kotimaan tapahtumat huolestuttavat
Kolme documentaristia, Nina J. Trasoff, Danny McFadden ja David Arond, ovat huolissaan kotimaansa tapahtumista.
– Katsomme kauhistuneena sitä, mitä Yhdysvalloissa tällä hetkellä tapahtuu. Millaisen tulevaisuuden jätämme lapsillemme ja lastenlapsillemme, päivittelee tiimi yhteen ääneen.
Perimmäinen tarkoitus on oppia suomalaisten onnellisuudesta jotain sellaista, jota voisi hyödyntää myös Yhdysvalloissa.
Matkan aikana suomalaisten onnellisuutta on tarkoitus tarkastella ainakin luonnon, koulutuksen, terveydenhuollon, hallinnon, taiteiden, vankilajärjestelmän, korkean teknologian ja taloudellisen kehityksen kautta.
– Se perusoletus, että kaikille ihmisille tulee antaa yhtäläiset mahdollisuudet menestyä elämässä ja saada tarvitsemaansa tukea, on inspiroiva! Se on osa sitä, mitä toivomme viestittävämme dokumentilla, kolmikko tiivistää.
Suomikaan ei ole täydellinen maa
Ohjaaja-tuottaja Arond ottaa esille myös sen, etteivät he kuvittele Suomen olevan täydellinen. Jokaisella maalla on omat haasteensa.
– Emme halua sanoa ainoastaan, että Suomi on täydellinen, sillä täällä on myös yhteiskunnallisia ongelmia. Siksi vierailemme vankiloissa, kouluissa, sosiaalitoimistossa ja menemme luterilaiseen kirkkoon, jossa työskennellään pienituloisten maahanmuuttajien parissa.
– Asiat ovat monimutkaisia ja haluamme nähdä ne asiat, joissa Suomi on onnistunut ja katsoa, voisimmeko tuoda jotakin niistä Yhdysvaltoihin, Arond jatkaa.
Lue myös: Suomi on jälleen maailman onnellisin maa
Suomen luonto on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen
Kolmikon haastattelu tehdään Espoon Nuuksion kansallispuistossa, tarkemmin ottaen Polku Nuuksio luontohotellin mailla.
He ovat kiinnostuneita tästä heille vieraasta konseptista, jossa hotelli tarjoaa yhteisomisteisia loma-asuntoja luonnon keskellä. Konsepti voi olla vieras myös suomalaisillekin, joten kysyimme tarkennusta myös Polku Hotellin perustajalta Antti Kosuselta.
– Jokainen voi omistaa oman huoneiston ja käyttää sitä itse loma-asuntona tai vaikka etätyöpaikkana. Silloin kun he eivät itse huoneistoa käytä, niin hotelli vuokraa sitä muille. Näin kaikki pääsevät kokemaan tätä kaunista luontoa, Kosunen selventää.
Miltei tätä yhteisomistajuutta suurempi ihmetyksen aihe on se, että tämänkaltainen paikka sijaitsee vain reilun 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta.
Kaikki ovatkin haltioituneita siitä, miten kaunis Suomen luonto on.
He uskovatkin sen olevan yksi syy, miksi suomalaiset ovat niin onnellisia.
Sauna ihastuttaa aina vain
Jokaiselle dokumentin tekijälle oli jo muodostunut kuva siitä, mitä ainakin haluaisi ottaa mukaansa kotimaahan.
– Yhteys luontoon. Alan ymmärtää, että sauna on osa sitä ja merkittävä osa elämää jo lapsuudesta alkaen. Haluaisin ottaa kotiin mukaani suomalaisten kyvyn löytää rauha, kuvailee tuottaja Trasoff.
Kuvaaja McFadden on myös ihastunut saunoihin.
– Tykkään saunojen konseptista. Niitä ei juuri Yhdysvalloissa ole. Paikka, jossa voit rentoutua ja jonka nimenomainen tarkoitus on rentouttaa ja antaa hyvää oloa. Sen haluaisin ottaa mukanani kotiin.
Arond uskoo yhden salaisuuden piilevän siinä, että suomalaiset tyytyvät melko vähään.
– Suomalaisilla ei ole valtavaa tarvetta olla upporikas tai omistaa valtavasti materiaa. Heillä on muita onnellisuuden lähteitä, kuten esimerkiksi luonto.
Lue myös: Unicef: Suomessa lasten hyvinvointi on rikkaiden maiden viidenneksi parasta
Hevimusiikin suosio ihmetyttää
Kaikkia suunnitelmia dokumentin osalta ei ole lyöty vielä täysin lukkoon. Voi olla, että matkan varrelta löytyy lisää asioita, joihin he haluavat perehtyä.
Tarkkaa päivämäärää dokumentin julkaisulle ei ole, mutta varovainen arvioi on noin puolen vuoden kuluttua.
Mitä sitten päätyykään lopulliseen versioon asti, jää nähtäksi.
Haastattelun lopuksi Arond esittää toimittajalle ja kuvaajalle vielä mieltään askarruttavan kysymyksen: Miksi suomalaiset pitävät niin paljon hevimusiikista?
Toimittajan valistunut arvaus oli, että ehkä hillityt suomalaiset päästävät itsensä valloilleen raskaan musiikin kautta.
Kuvaaja puolestaan uskoo totuuden siemen löytyvän Suomen loputtomasta pimeydestä.
– Interesting, toteaa David myhäillen.
Koko haastattelu nähtävissä alla olevalta videolta
9:13