Tuore saksalaistutkimus vahvistaa jo aiemmin havaittua yhteyttä ilmansaasteiden ja koronakuolemien välillä. Tutkimuksen mukaan pitkäaikainen altistuminen typpidioksidille voi olla jopa avainasemassa siinä, kuinka suurta alueen koronakuolleisuus on, uutisoi muiden muassa brittilehti The Guardian.
Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg -yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä ilmansaasteiden kuolettavuudesta. Tutkija Yaron Ogen tarkasteli satelliittikuvia ilmansaastepitoisuuksista ja aineistoa ilmakehän virtausten liikkeistä. Tämän jälkeen hän vertasi pahoin saastuneita alueita niihin alueisiin, joissa kuolleisuus koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on ollut suurta.
Tutkimuksessa keskityttiin Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Saksassa ilmenneisiin koronakuolemiin. Vertailu osoitti selvän yhteyden ilmansaasteiden ja koronakuolleisuuden välillä. Alueilla, joilla oli paljon koronakuolemia, ilmassa oli usein merkittävä määrä typpidioksidia ja ilmamassojen liike oli vähäistä. Ogen huomauttaa, että esimerkiksi Pohjois-Italia, Madrid ja Hubein maakunta ovat kaikki vuorten ympäröimiä. Vuoret estävät ilmaa vaihtumasta, jolloin myös saastumisaste kohoaa.
Typpidioksidi on ilmansaaste, jonka tiedetään ärsyttävän alahengitysteitä. Se voi suurina pitoisuuksina aiheuttaa hengitystieoireita ja äkillisen keuhkopöhön, kertoo Terveyskirjasto. Koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti heikentää keuhkojen toimintaa entisestään.
Tutkimus julkaistiin Science of The Total Environment -julkaisussa.
Lue myös: Ilmansaasteille altistuminen on kuin polttaisi askin tupakkaa päivässä – tämän asuinpaikkasi voi tehdä keuhkoillesi
Ilmansaasteet yhdistetty koronakuolemiin jo aiemmin
Tutkimus ei ole ensimmäinen, jossa koronakuolemat on liitetty ilmansaasteisiin.
Huhtikuun alussa ilmestynyt Harvardin yliopiston pieni tutkimus yhdisti pienhiukkasten määrän kasvamisen ilmassa lisääntyneisiin covid-19-taudin aiheuttamiin kuolemiin. Toisessa erillisessä tutkimuksessa arvioitiin, että Pohjois-Italian korkea saastuneisuus on mahdollinen syy siihen, että alueella niin monet ovat kuolleet koronavirustautiin.
Toistaiseksi kaikki tutkimukset osoittavat vain yhteyden, eivät syy-seuraussuhdetta ilmansaasteiden ja koronakuolemien välillä.
Hyvä uutinen on, että koronapandemian aiheuttamat rajoitustoimenpiteet ovat vähentäneet ilmansaasteita. Rajoitustoimenpiteet saattavat suojata ihmisten terveyttä siis myös pienentyneiden päästöjen kautta.
Lue myös: Ahdistaako ilmastonmuutos? 10 tekoa, joilla sinäkin voit vaikuttaa
Lähteet: The Guardian, Gizmodo, Terveyskirjasto