Jokainen tupakoitsija on varmasti yrittänyt joskus lopettaa tai edes vähentää tupakointia. Sairaanhoitaja Juuli kertoo, kuinka onnistui itse vähentämään tupakointia ja miksi lopettaminen on hänelle vaikeaa.
Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa useimmilla vieroitusoireita kuten ärtyneisyyttä, hermostuneisuutta ja tupakanhimoa. Kun yhtälöön lisätään vielä jokaisen elämää toisinaan kiusaavat haasteet, kuten väsymys, kiire ja stressi, tupakan lopettaminen voi tuntua jopa mahdottomalta ajatukselta.
Hankalassa elämäntilanteessa yksikin väliin jäänyt röökitauko saattaa laukaista valtavan ahdistuksen.
Tupakoinnin lopettamisen haasteet tuntee myös sairaanhoitajana työskentelevä Juuli. 26-vuotias Juuli on tupakoinut lähes puolet elämästään. Hänelle heikkoja kohtia ovat stressi työelämässä ja parisuhteessa, mitkä luovat aina ikään kuin tarpeen tupakoida.
– Jokaisella on omat heikkoutensa lopettamisen suhteen, Juuli muistuttaa.
Juuli ei ole koskaan kokonaan päässyt eroon tupakasta, mutta on onnistuneesti vähentänyt. Nykyään hän tupakoi ”vain viihteellä” eli kerran tai kaksi kuukaudessa.
– On aikakausia, kun olen ollut pitkään tupakoimatta, mutta jostain syystä palaan vanhoihin huonoihin tapoihin. Ei ole kuitenkaan ollut aikaa, jolloin en olisi tupakointia ajatellut.
Mitä riippuvuus on?
Tupakkaan voi olla eri tavoin riippuvainen. Toiselle – erityisesti pitkään ja paljon polttaneille – tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa fyysisiä vieroitusoireita. Toiselle tupakointi on tottumukseen nojaava tapa, josta voi olla vaikeaa päästä irti.
Tupakointi voi myös olla totuttu tapa säännellä omia tunteitaan: tupakointi tuo mielihyvää ja lohtua ja tuntuu parantavan keskittymiskykyä.
– Minulle tupakointi aiheuttaa enemmänkin psyykkisiä vieroitusoireita. Olen tottunut siihen tapaan, että käyn savukkeella. Tavallaan saan siinä ”omaa aikaa” ja rauhoituttua hälinän keskellä, Juuli sanoo.
Toisinaan kuulee, että tupakoinnin lopettajan kannattaisi etsiä riippuvuudelleen uusi, terveellisempi kohde, joka korvaa tupakan kaltaiset tuntemukset.
– Itse koen, että korvaamalla tupakoinnin urheilemalla onnistuin pääsemään paremmin eroon tupakasta. Jokin urheilulaji olisi siis hyvä aloittaa. Liikunta korvaa tupakoinnin ja siitä tuleva hyvä olo alkaa pikkuhiljaa syrjäyttämään nikotiinista tulleen hyvän olon. Mutta ei se ole sama asia. Paras tapa olisi olla jäämättä koukkuun mihinkään muuhunkaan tuotteeseen tai asiaan.
Mikä Acetium?
Tutustu ja lue lisää tupakoinnin lopettamisesta Acetium.fi |
Nikotiinikorvaustuotteet ylläpitävät riippuvuutta nikotiiniin, mikä vain hidastaa tupakasta eroon pääsemistä. Markkinoilta löytyy myös tupakan vieroitusvalmisteita, jotka eivät sisällä nikotiinia tai muita riippuvuutta aiheuttavia ainesosia.
Nikotiiniriippuvuuden lisäksi tupakoinnilla on mittavat vaikutukset kehoon ja mieleen. Sairaanhoitajana työskentelevä Juuli tuntee tupakoinnin haitat.
– Tupakoitsijoilla on herkemmät limakalvot, alentunut vastustuskyky, enemmän kroonista yskää ja häneen flunssat tarttuvat herkemmin. Mielenterveyden tutkimuksissa on havaittu, että tupakointi aiheuttaa ihmiselle häpeän sekä syyllisyyden tunnetta.
Mitä lopettaminen vaatii?
Erityisesti kesällä lämpimiä päiviä on mukava viettää ulkona aamusta iltaan, jolloin tupakoitsija voi kokea lopettamisen ajatuksenkin todella haastavaksi. Puhumattakaan kesäjuhlista, grillikauden avajaisista ja illanistujaisista, joissa kilistellään alkoholilla.
– Alkoholia ei kannata nauttia, sillä silloin sortuu herkemmin polttamaan samalla, Juuli muistuttaa.
Hän arvelee, että tupakoinnin lopettaminen on yhtä vaikeaa tai helppoa ihan jokaiselle. Lopettaminen vaatii kuitenkin aina elämäntapamuutoksen, jonka merkitystä ei sovi vähätellä. Tupakointi voi olla niin pinttynyt tapa, että moni arjen toiminto täytyy käsikirjoittaa uusiksi.
– Jokainen itse päättää lopettaa tai jatkaa tupakointia. Mutta tietenkin mitä vähemmän aikaa on tupakoinut, sitä helpompaa voi olla päästä irti haitallisesta tavasta.
Itsekuria – ja etenkin sen puutetta – on helppo syyttää, kun huomaa epäonnistuvansa aina vain uudelleen elämäntapamuutoksessa.
– Sanoisin, että suurimmaksi osaksi tupakoinnin lopettaminen on lopulta kiinni siitä, onko henkilöllä itsekuria vai ei. Mielestäni on huono syyttää ketään tai mitään muuta kuin itseään.
Juulin mukaan tupakoinnin lopettaminen vaatii ennen kaikkea sisäistä motivaatiota ja halua lopettaa. Lisäksi se vaatii lujaa tahtoa pysyä päätöksessään myös lopettamisen jälkeen. Motivaatiota voi hakea muistuttamalla itseään lopettamisen positiivisista vaikutuksista, jotka alkavat heti lopettamispäätöksen jälkeen.
– Tupakoinnin lopettaminen aluksi tietenkin aiheuttaa vieroitusoireita, muun muassa ärtymystä. Mutta pitkällä tähtäimellä lopettaminen tekee hyvää mielelle ja keholle. Keho ja mieli virkistyy, jaksaa paremmin ja pysyy terveenä. Lisäksi verenkierto vilkastuu ja kehon hapetus paranee. Aivot sekä aistit toimivat paremmin. Elinajanodote varmasti pitenee! Juuli listaa.
– Tupakoinnilla tai nikotiinilla ei ole positiivisia vaikutuksia. Se on syytä muistaa, hän kiteyttää.