Miksi Ylen venäjänkielisissä uutisissa ei kerrottu Venäjän suurmielenosoituksista? – "Yle Novostin tehtäviin ei kuulu uutisoida ulkomaan asioista"

1:52imgTästä on kyse: Venäjällä järjetettiin jopa satojatuhansia ihmisiä kaduilla vastustamassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidätystä.
Julkaistu 25.01.2021 16:28

MTV UUTISET

Venäjällä järjestetyt, vangittua oppositiopoliitikkoa Aleksei Navalnyia tukevat suurmielenosoitukset eivät näkyneet viikonloppuna Yleisradion venäjänkielisissä tv-uutisissa. Asian nosti esiin sunnuntaina Twitterissä ainakin Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen.

Yle Novosti on venäjänkielinen toimitus, joka lähettää joka iltapäivä tv-uutiset sekä julkaisee uutisia verkossa.

Venäjällä järjestettiin lauantaina Navalnyin tukiprotesteja, joihin osallistui noin 300 000 ihmistä Navalnyin alueellisen verkoston mukaan. Viranomaiset ottivat yli 3 000 ihmistä kiinni.

Yle Novostin lauantain tv-uutisissa kerrottiin Helsingissä järjestetyistä tukimielenosoituksista, mutta jutun yhteydessä ei mainittu Venäjän suurmielenosoituksia. STT kysyi asiaa Yleltä.

Lue myös: Tutkija: Viikonlopun Navalnyi-protestit olivat merkittävimpiä koko Putinin valtakauden aikana

Minkä takia Yle Novostin tv-uutisissa ei käsitelty Venäjän mielenosoituksia, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen?

– Meidän ensisijainen tehtävä Yle Novostilla on kertoa Suomen asioista, mutta totta kai myös muita venäjänkielistä asiakaskuntaa kiinnostavia uutisia. Meillä oli lauantaina Navalnyista omaa tuotantoa ja Helsingin mielenosoituksista oma juttunsa, mitä ei varmaan millään muulla medialla ollut kuin Novostilla. Kun nämä (Novostin) uutiset tuli alkuillasta, Moskovan tapahtumat eivät olleet vielä eskaloituneet. Novostin verkossa oli hyvä kattaus Moskovan tapahtumista jo lauantaina. Uutisia oli totta kai myös suomenkielisellä puolella.

Lauantaina ensimmäiset uutiset tukiprotesteista tulivat aamupäivästä, ja ensimmäisistä kiinniotoista krrottiin puoliltapäivin. Moskovan protesti käynnistyi alkuiltapäivästä. Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoi iltapäivällä saaneensa poliisin pampusta, kun hän raportoi paikan päältä Moskovasta. Miksei näitä tapahtumia tuotu esiin Novostin uutisissa?

–  Se on aika normaalia, että Novosti ottaa oman, Suomi-näkökulman. Verkossa ne oli kuitenkin hoidettu venäjän kielelläkin hyvin. Ainahan se muutama tv-sähke on valintaa, ja ne tehdään aikaisemmin aika pienellä porukalla. Novostin kyky reagoida viime hetkellä on aika huono. Sunnuntaipäivän aikana ei tullut oikeastaan mitään uutta Moskovasta lauantai-iltaan verrattuna. Toki (uutisissa) olisi voinut vielä olla jotain, mutta en sitä suurena puutteena pitänyt. Täytyy muistaa, että meidän venäjänkielistä uutisointia seuraava yleisö seuraa todennäköisesti muitakin medioita paljon.

Novostin verkkosivuilla uutisoitiin Helsingin tukiprotestien lisäksi illalla presidentti Sauli Niinistön ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kommenteista asiaan. Onko pelkän Suomi-näkökulman valitseminen venäjänkielisissä uutisissa verovarojen järkevää käyttöä?

– Aina uutistyö ja journalismi ovat valintojen tekemistä, eihän se oikeastaan mitenkään verovaroihin liity. Mutta se, että siinä nähdään jotain ihmeellisiä salaliittoja, se on sitä QAnon-maailmaa, joka leviää tuolla Twitterissäkin. Toivoisin, että jos Yleä tarkastellaan, niin katsotaan Ylen kokonaishoitoa. Ja muistetaan, että Erkka Mikkonen oli ainoana suomalaisena toimittajana siellä keskellä tapahtumien polttopistettä ja se välitettiin kaikille, jotka Yleä seuraa.

Lue myös: Pietarilaisnainen joutui sairaalahoitoon poliisiväkivallan vuoksi, venäläisviranomaiset puolustelevat toimiaan – Kremlin edustaja syyttää Tiktokia levottomuuksien lietsomisesta

Miten Novostin toimituksessa tehtiin valinnat viikonlopun uutisista, Yle Novostin vastaava tuottaja Marko Krapu?

– Lähtökohta on se, että Yle Novostin tehtäviin ei kuulu uutisoida ulkomaan asioista. Novosti on perustettu sitä varten, että se uutisoi Suomen tapahtumista venäjäksi täällä asuvalle venäjänkieliselle yhteisölle. Me ei ulkomaan uutisia uutisoida muuten kuin siinä tapauksessa, että sillä on selviä heijastusvaikutuksia Suomeen tai suomalaisiin. Venäjän suurmielenosoitukset ovat lähtökohtaisesti ulkomaan uutinen. Mielenosoituksilla oli myös heijastuksia Suomeen, ja Novosti uutisoi viikonloppuna Helsingin tukimielenosoituksesta. Kontekstointi Venäjän tapahtumiin jäi kuitenkin lauantain lyhyessä tv-uutislähetyksessä Helsingin tukimielenosoituksista kertoneen sähkeen yhteydessä hieman liian ohueksi, ja tämä on käyty läpi toimituksen kanssa.

Eivätkö Venäjän mielenosoitukset kuitenkin kosketa suomenvenäläisiä tai venäjänkielisiä?

– On todennäköistä, että Venäjän mielenosoitukset koskettavat tai kiinnostavat joitain maassamme asuvia venäjänkielisiä tai suomenvenäläisiä. Venäjällä ja muissa venäjänkielisissä maissa tapahtuu kuitenkin lähes päivittäin asioita, joiden voidaan ajatella koskettavan tai kiinnostavan samalla tavalla joitain maassamme asuvia venäjänkielisiä. Näistä asioista uutisointi säännöllisesti ei palvelisi Novostin perustarkoitusta. Lisäksi ulkomaan uutisoinnin ulottaminen vain yhteen maahan tai kieliryhmään ei olisi tasapuolista muun maailman tapahtumiin nähden. 

Lue myös: Venäjän mukaan Yhdysvaltain diplomaatit ja teknologiayritykset lietsovat "Venäjä-vastaisia protesteja"

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä