Milloin Venäjän kansa saa tietää totuuden hyökkäyksestä Ukrainaan? – "Ikuisesti näin isoja asioita ei voi pimittää"

14:38img
Putin on jopa räyhännyt alaisilleen – mistä tällainen käytös kertoo? Onko Putinin suhteellisuudentaju hämärtynyt? Katso tutkijatohtorin koko haastattelu tästä!
Julkaistu 06.03.2022 17:53

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Totuutta sodasta Ukrainassa on pimitetty Venäjällä ja valtion median viesti kansalaisille on se, että kyseessä ei edes ole sota. Suomalaistutkija uskoo, ettei yhteyksiä voida täysin sulkea ja tiedon on mahdollista kulkea esimerkiksi rajan toisella puolella asuvien venäläisten kautta.

Venäjä on viime päivinä tarttunut entistä rajumpiin keinoihin: Se on muun muassa tehnyt iskuja siviilikohteisiin ja nostanut ydinaseiden valmiutta. 

Tämä on omiaan herättämään kysymyksen siitä, miksi kukaan ryhtyisi tällaisiin toimiin – vieläpä vuonna 2022.

– Aika varoen lähtisin näkemään venäläistä mentaliteettia erilaisena kuin lännessä. Mutta sellaisena hallinto on halunnut sen esittää kansalaisille jo melko pitkään, toteaa Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Veera Laine MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Tarina vastakkaisista arvoista

Laine sanoo, että venäläishallinnon kertomassa tarinassa on monta puolta.

– Yksi näistä on nimenomaan se, että Venäjän arvot ovat vastakkaisia lännen arvoille. Tätä puhetta on Venäjällä kuultu jo noin 15 vuotta. Toki se on kiihtynyt viime aikoina erityisesti.

– Venäjä kuvaa itsensä valtiona, joka on puolustamassa perinteisiä arvojaan, joiden asema on maailmassa uhattuna.

Tämä on nähty Ukrainan sodassa alusta alkaen. Venäjän presidentti Vladimir Putin on esimerkiksi väittänyt vapauttavansa Ukrainan natseista ja turvaavansa syrjittyjen venäläisten asemaa Ukrainassa.

Lue myös: Venäjän valtiollisella medialla on vahva ja yksiselitteinen sanoma: "Ukraina on puhdistettava natseista"

"Informaatiotila on käytännössä suljettu"

Venäjä on kohdistanut kansalaisiinsa informaatiovaikuttamista ja venäläisten mahdollisuudet päästä riippumattoman tien äärelle ovat heikentyneet.

Venäjä otti perjantaina käyttöön niin sanotun "valeuutislain", jonka nojalla annetaan kovia rangaistuksia "valeuutisten" levittämisestä. Lain seurauksena monet kansainväliset mediayhtiöt keskeyttivät toimintansa Venäjällä.

Myös sosiaalisen median palveluja on suljettu Venäjällä.

Venäjällä kansalle ei mediassa myöskään näytetä kuvia, joissa ukrainalaisia kaupunkeja pommitetaan.

– Informaatiotila on nyt käytännössä suljettu. Venäjä kielsi jo hyvin varhaisessa vaiheessa mediaansa käyttämästä termiä "sota". Siellä puhutaan jatkuvasti vain erikoisoperaatiosta. Venäläiset, jotka seuraavat vain valtiollista mediaa, eivät saa todenmukaista kuvaa, Laine toteaa.

"Tietoa tihkuu"

Mielenosoituksia sotatoimia vastaan on kuitenkin nähty, kaikki eivät siis voi olla täysin tietämättömiä.

– Tietoa tihkuu eri lähteistä. Ikuisesti näin isoja asioita ei voi pimittää.

– Tähän asti hallintoa on suojellut se, että ihmiset ovat olleet väsyneitä ja haluttomia ottamaan selvää asioista. Mutta jos sota jatkuu, tämä käy yhä vaikeammaksi, Laine uumoilee.

Laine korostaa, ettei yhteyksiä ulkomaailmaan voida nykyoloissa täysin katkoa.

– Venäläisillä on myös itsellään sukulaisia ja tuttavia molemmin puolin rajaa eli on mahdoton tehtävä katkoa sitä täysin. Valeuutislain kovat rangaistukset toimivat kuitenkin pelotevaikutuksena.

Putin on jopa räyhännyt alaisilleen – mistä tällainen käytös kertoo? Onko Putinin suhteellisuudentaju hämärtynyt? Tutkijatohtori: ”Puheiden tasolla Putin on ollut hyökkäävä jo pitkään, mutta nyt hän on ottanut sellaisen riskin mihin ei olisi aikaisemmin lähtenyt” Katso video artikkelin yllä!

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota