Mila Nikkanen on ollut ilman opiskelu- ja työpaikkaa jo viiden vuoden ajan: "Olen oppinut, että itseään voi kehittää myös koulutuksen ja työelämän ulkopuolella"

1:43imgMila Nikkanen kertoo, mitä viiden vuoden työttömyys ja koulupaikattomuus ovat opettaneet.
Julkaistu 28.08.2023 17:32
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Suomessa noin joka kymmenes 15–24-vuotiaista nuorista on työelämän ja koulutuksen ulkopuolella. Mila Nikkanen on elänyt kyseisessä tilanteessa aina peruskoulun päättymisestä saakka, kaikkiaan viisi vuotta. 

Mila Nikkanen on yksi niistä suomalaisista nuorista aikuisista, joka on jäänyt vaille opiskelu- tai työpaikkaa peruskoulun jälkeen.

– Minulla on useampi neurologinen sairaus, mikä on aiheuttanut paljon koulun käyntiä vaikeuttavia tilanteita. Se taas johti mielenterveysongelmiin ja käytännössä normaalista koulun käynnistä tuli mahdotonta, Nikkanen kertoo Huomenta Suomessa.

Lue myös: Miko eli vuosia narkomaanin hurjaa päihderallia, kunnes jokin muuttui – ohjelmistokehittäjä ja perheenisä haluaa nyt auttaa muita syrjäytyneitä: "Minulla on tarkoitus, minulla on merkitys" 

THL:n lasten ja nuorten palvelujen johtavan asiantuntijan Päivi Lindbergin mukaan juuri mielenterveydenhäiriöt ovat yksi tyypillinen tekijä siihen, että nuoret putoavat koulutuksesta ja työelämästä pois.

– Kyseessä on kuitenkin laaja skaala erilaisia nuoria. Taustalla voi olla perheen tilanne, lapsiperheköyhyys, vanhempien päihdeongelma tai kiusaaminen. Koulukiusaaminen voi johtaa siihen, että nuori jättäytyy pois koulusta suojellakseen itseään.

– Meillä on yhteiskunnassa keinoja, joilla puuttua tähän asiaan, mutta mitä varhaisemmassa vaiheessa puututaan, sitä paremmin se onnistuu.

Lue myös: Nämä asiat lisäävät riskiä syrjäytymiseen: "Joissain tilanteissa olisi parempi puhua syrjäytetyistä nuorista"

Nikkasen mukaan paras keino auttaa syrjäytymisvaarassa olevia tai syrjäytyneitä nuoria, on kuunnella heitä itseään heidän tarpeistaan.

– Päättäjien ei pitäisi olla suljetuissa huoneissa keskenään etsimässä ratkaisuja tähän ongelmaan. Ratkaisut löydetään vain kuuntelemalla niitä nuoria, jotka ovat kokeneet sen asian.

– Itse olen oppinut tämän viiden vuoden aikana, että itseään voi kehittää myös koulutuksen ja työelämän ulkopuolella.

Mila Nikkanen kertoo yllä olevalla videollaa, kuinka on kehittänyt itseään viime vuosina ja mitä suunnitelmia hänellä on tulevaisuutensa varalle.

Katso koko keskustelu tästä:

9:16imgHuomenta Suomen vieraana 28.8.2023 kokemuspuhuja Mila Nikkanen ja THL:n , lasten ja nuorten palvelujen johtava asiantuntija Päivi Lindberg.

Lue lisäksi: Naisvihaa lietsotaan internetissä – Tästä on kyse incel-ilmiössä: "Keskeisessä roolissa on yksinäisyys"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Syrjäytyminen