Miljardien eurojen päätös lähestyy: Valitseeko Suomi "maailman kalleimman aseen"? MTV tutustui hävittäjävaihtoehtoihin Yhdysvalloissa

havittajat_paakuva
MTV
Julkaistu 15.04.2017 06:36
Toimittajan kuva

Antti Mälkönen

antti.malkonen@mtv.fi

AnttiMalkonen

Alkuvuodesta 2021 Suomi ja yksi viidestä mukana olevasta hävittäjävalmistajasta allekirjoittavat hankintasopimuksen Suomen uusista hävittäjistä. Tie sopimukseen on pitkä ja monivaiheinen. Ruotsalaisen Saabin, ranskalaisen Dassaultin, brittiläisen BAE Systemsin tai yhdysvaltalaisten Boeingin tai Lockheed Martinin edustaja allekirjoittaa sopimuksen vajaan neljän vuoden kuluttua. Tässä artikkelissa perehdytään kahden viimeksi mainitun valmistajan vaihtoehtoihin.

Kun Suomi 1990-luvun alussa päätti hankkia reilut 60 kappaletta F/A-18 Hornet -hävittäjiä uudeksi ilmavoimien rungoksi, tuli Yhdysvalloista viimeistään silloin maamme tärkein puolustusyhteistyökumppani. Materiaalipuolella yhteistyö on tiivistynyt ja parhaillaankin maiden välillä on käynnissä noin 70 erilaista materiaalihanketta, joiden yhteenlaskettu rahallinen arvo on noin 1,5 miljardia euroa.

Moni arvioikin ennalta, että Yhdysvallat lähtee yhteisen historian ja tiivistyneen puolustusyhteistyön johdosta hävittäjäkisaan jonkinlaiselta etumatkalta.

Puolustusministeriössä Hornetien korvaamiseen tähtäävää HX-hävittäjähanketta johtava, ilmavoimien entisenä komentajanakin toiminut Lauri Puranen kuitenkin kieltää, että mikään valmistaja tai maa olisi todellisuudessa edellä muita.

– Tässä vaiheessa kellään ei ole etumatkaa. Me olemme vaativa asiakas, joka haluaa Suomelle parhaan ja ympäristöön sekä kukkarolle sopivan järjestelmän. Me olemme erittäin avoimella mielellä vertailemassa näitä koneita, ja teemme sen ammattimaisesti, Puranen sanoo.

Kaikki viisi kisassa olevaa valmistajaa ovat joka tapauksessa mukana tosimielellä. Vaikka Suomen noin 60 koneen määrä kuulostaa vaikkapa Yhdysvaltojen ilmavoimien 1700 uuden koneen tilausmäärään nähden mitättömältä, on Suomen tilaus kansainvälisesti tarkasteltuna merkittävä. Hankinnan rahallinen arvo on 7-10 miljardia euroa ja päälle tulevat tulevaisuuden kehitysyhteistyö- ja päivitysrahat.

Laaja suomalainen toimittajaryhmä kävi tällä kertaa tutustumassa Yhdysvaltalaisiin hävittäjävaihtoehtoihin. Matkan järjestivät Yhdysvaltain Helsingin suurlähetystö ja bisnesverkosto Amcham Finland yhteistyössä hävittäjävalmistajien kanssa.

​​​​​​​