Kainuun viime talven tykkylumikaaos jätti tuhannet kodit ilman sähköä ja kustansi sähköyhtiö Loisteelle yhteensä noin 10,8 miljoonaa euroa. Pelkästään sähköverkon korjauskustannukset veivät 8,2 miljoonaa euroa.
– Kaikki tiedossa olevat viat saimme kesän aikana korjattua. Toki jotain piileviä vaurioita voi linjoissa vielä olla heikentyneiden rakenteiden muodossa, mutta ne paljastuvat ajan kuluessa, kertoo Loisteen toimitusjohtaja Heikki Juntunen.
Vuoden takaiset tapahtumat antoivat arvokasta oppia tulevaisuutta varten. Kun tilanne näytti yhä vain pahenevan, otti Kainuun pelastuslaitos johtovastuun vaativassa pelastustyössä.
– Viime talven kokemusten perusteella pelastusviranomaisen tulee ottaa johtovastuu pelastustöistä vielä aiemmin, operaatiota johtanut pelastusjohtaja Anssi Parviainen toteaa.
– Pelastusviranomainen ei johda verkoston korjaustöitä, vaan siitä huolehtivat ammattilaiset. Meidän tehtävämme on varmistaa, että korjaustyöt kohdistetaan kriittisiin kohteisiin ja avun tarpeessa olevat ihmiset apua saavat.
Valmiutta parannettu
Viime talven kokemusten perusteella sähkönjakeluyhtiössä on uudistettu käyttökeskusta. Se toimii hermokeskuksena, kun vikoja kartoitetaan ja korjaustöitä johdetaan.
– Jatkossa pystymme tekemään töitä entistä useamman operaattorin voimin. Pitkäkestoinen häiriötilanne osoitti myös sen, että valvomon työergonomiaan on syytä panostaa, jotta työntekijät jaksavat tehdä töitä pitkään kovassa paineessa, Juntunen kertoo.
Entistä tarkemman tilannekuvan muodostamista varten verkkoyhtiö on ottanut käyttöön Krivat-järjestelmän, jonka avulla tieto sähköverkon tilasta kulkee entistä paremmin viranomaisille ja teleoperaattoreille. Samoin on tiivistetty yhteistyötä korjaustöissä tarvittavien urakoitsijoiden kanssa.
– Olemme entistä paremmin varautuneet vastaavaan tilanteeseen, mitä viime vuonna tapahtui. Verkkoyhtiö vastaa häiriötilanteessa aina sähköverkon korjaustöistä itsenäisesti, mutta yhteistyötä eri osapuolten kesken tarvitaan vakavissa häiriötilanteissa, Juntunen toteaa.
Puhelinverkko herkkä sähkökatkoille
Asui ihminen sitten maalla tai kaupungissa, ilman sähköä on vaikea tulla toimeen. Etenkin kun matkapuhelinverkko on yllättävän haavoittuvainen sähkön suhteen, ja lähes yhtä aikaa kansalaisten kännyköiden kanssa hiljenee myös viranomaisverkko.
– Ihmisten puhelinten akuista saattaa loppua virta hyvinkin nopeasti. Sama on tilanne verkko-operaattoreiden tukiasemien suhteen. Niiden omien akkujen kesto on rajallinen. Samoin viranomaisverkon toimintakyky pitkässä sähkönjakeluhäiriössä on rajallinen, pelastusjohtaja Parviainen kertoo.
Alkuvuoden kokemuksilla oli vaikutusta myös Kainuun pelastuslaitoksen kalustohankintoihin. Juuri laaja-alainen sähkönjakeluhäiriö on suurin maakunnan turvallisuutta uhkaava häiriötekijä.
– Pelastuslaitokselle on hankittu lisää varavoimakoneita. Samoin varustetaan kunnissa olevia paloasemia varavoimakoneilla, jotta ne voivat toimia sähkökatkojen aikana tuki- ja huoltopisteinä, Parviainen sanoo.
Viime tammikuussa tuhannet jäivät Kainuussa sähköttä.
2:02