Yhdysvaltain terveysviranomaisten vertailussa paljastui, että koronarokotteen ottaneita ihmisiä menehtyi vähemmän myös muista syistä, jos samaa ryhmää vertaa rokottamattomiin.
Asiasta kertoo uutiskanava CNN viitaten Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC:n tutkimukseen. Tutkimuksessa verrattiin koronarokotettuja ja rokottamattomia, jotka ovat saaneet influenssarokotteen viime vuosina. Vertailussa oli mukana noin 11 miljoonaa ihmistä.
Tutkimusryhmä yritti osoittaa, että kolme Yhdysvalloissa hyväksyttyä (BioNTech-Pfizer, Moderna ja Johnson & Johnson -rokotteet) koronarokotetta ovat turvallisia, ja heidän mukaansa tulokset osoittavat sen.
Vertailun mukaan ihmisryhmässä, joka sai koronarokotteen, tapahtui vähemmän niin viruksen aiheuttamia kuin muitakin virukseen liittymättömiä kuolemia kuin koronarokottamattomien ihmisryhmässä.
– Itse asiassa tutkimus osoittaa, että COVID-19-rokotettujen ihmisten kuolleisuusaste oli pienempi kuin rokottamattomilla, vaikka koronakuolemat jätettäisiin pois (laskelmista), tutkimuksen johtaja Stanley Xu kertoi CNN:lle tutkimuksen julkaisun jälkeen.
Vertailuajankohta oli joulukuun 2020 ja heinäkuun 2021 välillä.
Tutkimuksen mukaan syyn epäillään liittyvän siihen, että rokotetut ovat yleisesti ottaen terveempiä kuin sellaiset ihmiset, joita ei ole koronarokotettu. Rokotettujen ihmisten riskikäyttäytymisen arvioidaan myös olevan pienempi.
– Pienempi kuolleisuusriski koronarokotuksen jälkeen viittaa merkittäviin terveellisiin rokotevaikutuksiin (healthy vaccinee effects) (eli rokotetut ihmiset ovat yleensä terveempiä kuin rokottamattomat), raportissa kirjoitetaan.
Johtopäätöksenä tutkimuksessa todetaan, ettei koronarokotteen vastaanottajien kuolleisuusriski ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen. Täten tutkimuksessa todetaan, että koronarokotteen ottaminen on turvallista.
Ei eroa alle 17-vuotiaiden kohdalla
Tutkimuksessa huomattiin, ettei 12–17-vuotiaiden kuolleisuusriski eronnut Pfizer-BioNTech-rokotettujen ja rokottamattomien henkilöiden välillä. Tutkimusjakson aikana tässä ikäryhmässä tapahtui vain 12 kuolemaa.
– (Tässä tapauksessa) rokottamaton ryhmä saattaa olla riskitekijöissään samankaltaisempi kuin rokotettu ryhmä kuin rokotetut ja rokottamattomat aikuiset. Iän, sukupuolen, rodun ja etnisen alkuperän perusteella tehdyt ositetut analyysit osoittivat, että rokotettujen aikuisten kuolleisuus oli pienempi kuin rokottamattomilla aikuisilla eri alaryhmissä, tutkimuksen johtopäätöksessä todetaan.
Nuorten ikäryhmä myös eroaa terveellisiltä rokotevaikutuksilta (healthy vaccinee effects), joita ei tällä ryhmällä havaittu.
Tutkimuksen johtopäätöksissä myös todetaan, ettei esimerkiksi yksilöllisiä vaikutuksia kuolemanriskin määrittämiseen voitu ottaa tutkimuksessa huomioon, kuten tutkittavien perustason terveydentila, terveydenhuollon käyttö ja sosioekonominen asema.
Täsmennetty otsikkoa 24.10. klo 12.50. Koronarokotetun todennäköisyys kuolla muutenkin kuin koronaan on pienempi kuin rokottamattomilla. Kyse ei siis olisi erityisesti todennäköisyydestä kuolla muihin tauteihin.
Muokkaus 24.10. klo 16.54: Juttua päivitetty ja laajennettu kauttaaltaan alkuperäisen tutkimuksen pohjalta, lisäksi täsmennetty otsikkoa.