Millainen maailma on koronan jälkeen? Ehkä emme palaakaan samanlaiseen aikaan, arvioi tietokirjailija: "Maailma ei pysy paikallaan"

Koronapandemia muutti suomalaisten ja koko maapallon ihmisten elämää. Siirryimme etätöihin, välttelemme ihmiskontakteja ja pidämme maskeja. Pikku hiljaa katseet alkavat kääntyä myös tulevaisuuteen ja kysymme, minkälainen on maailma koronapandemian jälkeen?

Tietokirjailija Markus Leikola mainitsee koronan jälkeisen ajan suurimmiksi voimiksi Yhdysvallat, Kiinan ja EU:n. Ne ovat laatineet pandemiatorjuntaohjelmat ja jälleenrakennusohjelma, joissa virtaa suuret rahasummat. Samalla olisi mahdollista hoitaa kuntoon myös muita asioita, kuten ohjata rahaa kestävään kehitykseen.

– Hyvässä mielessä ei haluta palata vanhaan normaaliin. Aika harva haluaa esimerkiksi palata aikaan ennen älypuhelimia tai halpoja ulkomaanmatkoja, sanoo Leikola.

Samalla, kun moni haaveilee palaavansa etätöistä takaisin toimistolle, Leikolan mukaan niin ei välttämättä ole tapahtumassa. Hän arvelee, että työelämässä työ- ja kokousmatkat tulevat vähenemään, vaikka läheisiä tapaisimme niinkuin ennenkin.

Korona-ajan tunnusmerkiksi työelämässä ovat nousseet esiin etäpalaverit. Vaikka ne monia kyllästyttävät, Leikola arvioi myös niiden yleistyvän kehittyvän teknologian myötä.

– Nyt elämme vasta ensimmäistä sukupolvea digikokousten kanssa. Ero sosiaalisessa kanssakäymisessä ja kasvotusten tulee kaventumaan. Lisäksi monet isot yritykset ovat jo ilmoittaneet, että tehtävistä jopa 70-80% tulee olemaan tulevaisuudessa etänä.

Leikola myös muistuttaa, että voi mennä vielä vuosia, ennen kuin rajoituksista päästään kokonaan eroon. Leikolan tietokirjan näkemyksen mukaan saatamme vielä elää useamman vuoden korona-aikaa, jossa rajoituksia vuoroin höllennetään ja vuoroin kiristetään.

Suomi teki viime vuonna velkaantumisennätyksen. Kysyimme Leikolalta MTV Uutiset Livestä, selviääkö Suomi velkataakasta. Katso vastaus yllä olevalta videolta MTV Uutiset Liven lähetyksestä.


Lue myös:

    Uusimmat