Koronakausi näyttää muuttaneen suuryritysten työskentelytapoja. MTV Uutisten kyselystä käy ilmi, että selvä enemmistö isoimmista pörssiyhtiöistä ei aio palata liikematkoissaan koronaa edeltäneelle tasolle.
MTV Uutiset kysyi asiaa 15 markkina-arvoltaan suurimmalta pörssiyhtiöltä. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet pörssiyhtiöt uskovat, että liikematkustus elpyy, mutta ei palaudu koronaa edeltävälle tasolle.
Esimerkiksi huolto- ja asennustyöt vaativat matkustamista.
Wärtsilän viestintäjohtaja Atte Palomäki uskoo, että huoltotöitä vaativa matkustus palautuu yhtiön kohdalla hyvinkin nopeasti.
– Emme ole päässeet tekemään vaadittavia huolto ja asennustöitä, joten siinä paluu on nopeaa.
– Mutta samaan aikaan monet muut tehtävät voidaan tehdä etänä, joten kokonaisuusluku liikematkustuksen suhteen tulee olemaan pienempi kuin aiemmin.
Myös pankkikonserni Nordeassa liikematkailun uskotaan vähenevän.
– Emme tule matkustamaan niin paljon kuin aiemmin. Pandemia on opettanut, miten me voidaan kohdata toisiamme digitaalisesti, miten johtaminen onnistuu sitä kautta ja miten ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan, henkilöstöjohtaja Johanna Bergström luettelee.
Moni jatkaa etätyömahdollisuutta
Suuret pörssiyhtiöt hiovat parhaillaan exit-suunnitelmiaan, joissa arvioidaan miten ja milloin toimistoille on turvallista palata.
Korona-aikaan entisestään lisääntynyt etätyö on MTV Uutisten kyselyn mukaan sujunut mallikkaasti.
Kymmenen kyselyyn vastannutta yritystä aikoo jatkaa etätyömahdollisuutta toimistotyön rinnalla, myös hallituksen etätyösuosituksen päättymisen jälkeen. Loput yrityksistä seuraavat koronatilanteen kehittymistä ja tekevät päätökset myöhemmin.
Osassa yrityksistä etätöiden määrän uskotaan jopa kasvavan.
– Ihan varmasti näin käy. Johtamiskäytännöt ja työskentelytavat ovat kehittyneet niin paljon koronan aikana. Täytyy kuitenkin muistaa, että edelleen tarvitaan myös face to face -kohtaamisia, joten myös työpaikalle tuloa tulee tapahtumaan. Tärkeintä on kuitenkin työntekijöiden terveys, Fortumin yhteiskunta- ja viestintäjohtaja Arto Räty sanoo.
Etätöiden suosioon uskotaan myös Nordeassa.
– Meillä oli ennen pandemiaakin etätyökäytäntö ja se tulee jatkumaan myös jatkossa. Moni työntekijä kuitenkin odottaa, että pääsee jo tapaamaan työkavereitaan toimistolle, Bergström sanoo.
Uutta oppia etätyömahdollisuuksista
Palomäen mukaan koronavuosi on opettanut yrityksille paljon digitaalisesta työnteon kulttuurista.
– Mahdollisuudet ovat olleet käytössä pitkälti jo ennen koronaa, mutta viime vuoden aikana on opittu etätyökulttuuria, digitaalisten laitteiden käyttöä ja luottamusta siihen, että hommat hoituvat myös etänä. Pitkä askel on otettu etätyöskentelyssä eteenpäin.
Yhtiöt kertovat koronan jälkeisistä talousnäkymistään tällä viikolla alkavissa osavuosikatsauksissa.