Ensimmäistä kertaa moneen viikkoon sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitivät torstaina tiedotustilaisuuden koronatilanteesta. MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa tilaisuutta, jossa kuulimme, millainen on STM:n ja THL:n epidemiologinen arvio koronavirustilanteesta Suomessa ja kansainvälisesti.
Lisäksi tiedotustilaisuudessa kerrottiin Suomen rokotustilanteesta tällä hetkellä.
Tilaisuudessa puhuivat STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila, strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä.
Lehtikuva
MTV Uutiset Live näytti tilaisuuden suorana.
Kello 10.05: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve toteaa alkuun, että kesäkuun lopussa epidemiatilanne alkoi muuttua meillä ja muualla. Uusien koronatapausten lukumäärä on ollut viime viikkoina kasvussa.
Tämän selittää erityisesti tartuntojen kasvu Lähi-Idän alueella ja Kaakkois-Aasiassa. Etelä-Afrikassa tartuntojen kasvu ollut Afrikan mantereella vilkkainta, muuten on ollut suhteellisen rauhallista. Intian tartuntatapauksissa on tapahtunut laskua sen jälkeen, kun maassa koronaepidemian tilanne ensin heikkeni.
Suuressa osassa EU-maista, joissa tartunnat ovat olleet kasvussa, uudet tartuntatapaukset ovat kohdistuneet erityisesti nuoriin ja rokottamattomiin.
Iso-Britanniassa, Holannissa ja Espanjassa ilmaantuvuudet ovat nousseet viime viikkoina, mutta nyt tartuntatapausten määrä on lähtenyt laskuun.
–Kokonaiskuva EU:ssa on se, että uusien tartuntatapausten määrä ei ole enää niin kovassa kasvussa.
Kotimaassa viime kahden viikon aikana tapauksia on ollut noin neljä ja puoli tuhatta kun taas sitä edeltävinä viikkoina tapauksia oli kolme ja puoli tuhatta. Kasvua on siis Suomessa ollut.
Ilmaantuvuus on tällä hetkellä 153 100 000:tta ihmistä kohden.
– Samoin kuin EU-alueella, myös Suomessa uudet tapaukset korostuvat erityisesti nuorten ja rokottamattomien keskuudessa.
Helve kertoo, että uusia tartuntoja on viime vuorokauden aikana todettu 752.
Lähes kaikilla alueilla Suomessa todetaan nyt tartuntatapauksia. Korkeimmat tapausmäärät tällä hetkellä ovat Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä.
Kello 10.16: Otto Helve ottaa kantaa keskusteluun siitä, toivatko jalkapallon EM-kisojen turistit mukanaan Suomeen delta-variantin kesäkuun loppupuolella. Hänen mukaansa helposti leviävää delta-varianttia oli Suomessa jo ennen EM-kilpailuja.
– Missään nimessä se ei ainoana syynä selitä sitä, että delta-variantti on Suomessa nyt päävariantti.
Kello 10.20: Helven mukaan rokotukset ovat edenneet kesän aikana hyvin, vaikka kesälomat ovat aiheuttaneet haasteita sekä rokotusten toteutukselle että niissä käymiselle.
Kello 10.22: Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoo, että erikoissairaanhoidon kuormitus on lievästi kasvussa.
– Kaikki viittaa siihen, että kahdesti rokotetut ovat hyvin suojattuja koronaa vastaan.
Voipio-Pulkin mukaan koronatestissä käydään ahkerammin kuin aiemmin kesällä, ja tämä on hieno asia.
Koronatartuntojen jäljitys on vähän heikentynyt erityisesti Uudenmaan alueella, yleisesti Suomessa on pystytty selvittämään viikolla 30 tartuntaketjut 52 prosentin suuruudella.
– En muista, milloin jäljitysprosentti olisi ollut näin matala.
Ulkomaisten tartuntojen osuus kaikista tartuntatapauksista on tällä hetkellä vain 6 prosenttia.
Menehtyneiden määrä on ollut Voipio-Pulkin mukaan koko kesän ajan pieni.
Perusterveydenhuollossa paine on nyt kovin, ja tartunnanjäljitys on viivästynyt. Voipio-Pulkki vetoaakin ihmisiin.
– Kaikkien tartunnan saaneiden ja altistuneiden on lain nojalla noudatettava viranomaisten sääntöjä eristyksestä ja karanteenista ja vastattava puhelimeen, kun jäljittäjä soittaa.
Kello 10:37: STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan STM esittää hallitukselle, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan myös nuorempia, eli myös 12–15-vuotiaat koronarokotettaisiin. Asetusmuutos tulisi voimaan.
Lisäksi STM esittää ravintoloille aukiolorajoituksia kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen alueille ensi viikon maanantaista alkaen. Rajoitukset menisivät niin, että kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu päättyy kello 23 ja ravintola tulee sulkea kello 24. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu päättyisi kello 22 ja ravintola pitäisi sulkea kello 23. Asetusmuutos tulisi voimaan sunnuntaina 8. elokuuta.
Leviämisvaiheen alueilla myös ulkoterasseille tulisi sisätilojen tapaan anniskelupaikkarajoitukset. Leviämisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso sekä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.
Alla olevalla videolla kansliapäällikkö Varhila kertoo STM:n esityksistä, jotka koskevat rokotuksia ja ravintolarajoituksia.
3:28
Seuranta on päättynyt.