Taleban sai afgaaniarmeijan luhistuessa käsiinsä valtavan määrän erilaista aseistusta. Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijan mukaan varman kuvan saaminen Talebanin sotilaskalustosta on vaikeaa.
Kabulin kaatuessa presidentti Sauli Niinistö arvioi Talebanin valtaan nousulla olevan arvaamattomia vaikutuksia lähialueiden turvallisuustilanteeseen.
– Se on pitkäaikaisempi ulottuvuus sillä alueella ja ehkä aika laajastikin. Sitä on aika vaikea lähteä ennakoimaan, miten maailma siinä kohdassa muuttuu, Niinistö totesi sunnuntaina.
Yhdysvallat ehti 20 vuoden aikana kouluttaa ja aseistaa Afganistanin hallituksen armeijaa noin 83 miljardilla dollarilla. Sittemmin afgaaniarmeija on pääosin joko paennut tai antautunut. Aseistus on voittopuolisesti jäänyt Talebanin käsiin.
Äärijärjestön uusiutunut aseistus on ollut helppo havaita myös uutiskuvista. Monilla sotilailla on klassisen AK47-rynnäkkökiväärin sijaan ollut käsissään yhdysvaltalainen M16- tai M4 -rynnäkköase. Myös jenkkiarmeijan pyörät eli Humveet ovat olleet tuttu näky Kabulin kaduilla viime päivinä.
Lue myös: MTV Uutiset seuraa Afganistanin tilannetta: Lue tuoreimmat tiedot tästä
Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen Antti Parosen mukaan Talebanin aseistusta leimaa kaksijakoisuus.
– Siellä on vanhaa ja perinteistä. Toisaalta taas afgaaniarmeijalta kaapattua ja saatua. Vanha on neuvostoajan kamaa, uusi läntistä ja nimenomaan amerikkalaista, Paronen kertoo.
Mukana on myös ylijäämäaseistusta Kiinasta ja Pakistanista, mutta niiden lukumääriä on mahdotonta arvioida, Paronen sanoo.
– Eivätkä amerikkalaisetkaan kovin luotettavia lukuja varmasti halua ilmoittaa.
Nimellisesti afgaaniarmeijassa oli yli 300 000 sotilasta, mikä antanee jonkinlaista kuvaa aseistuksen määrästä.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:07
Tykit Suomestakin tuttuja
Afgaanihallinnon romahtaessa lukuisia maan armeijan sotilaskoneita on laskeutunut Uzbekistaniin. Varmasti ei kuitenkaan tiedetä, miten paljon kalustoa mukaan on lähtenyt.
– Kuljetuskoneita on käytetty lähinnä avainhenkilöstön evakuoimiseen. Kabulista on viety omaa aseistusta, mutta merkittäviä sotilasosastoja ei ole siirtynyt vastarintapesäkkeisiin aseineen päivineen, maanpuolustuskorkeakoulun Paronen sanoo.
Taleban on myös vaatinut evakuointilentoihin tarkoitettuja koneita takaisin haltuunsa.
Parosen mukaan on selvää, että jossain määrin raskastakin aseistusta, kuten tykkejä, on siirtynyt Talebanille.
– Tykistöaseistus on pitkälti neuvostoliittolaista 122-millimetristä, millä on Suomessakin pitkä palveluhistoria, Paronen kertoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Vielä siinä vaiheessa, kun Afganistanin armeijan uskottiin pystyvän panevan kampoihin Talebanille, viitattiin tiiviisti hallinnon käytössä oleviin ilmavoimiin. Siitä tosin ei ole varmuutta, kuinka laajalti ilma-ase oli Yhdysvaltain operoima. On joka tapauksessa todennäköistä, että Afganistanin armeijan lentokoneet ja helikopterit ovat nyt Talebanin työkaluja.
– Siellä on jonkin verran venäläisvalmisteisia MI-sarjan helikoptereita. Mahdoton ottaa tarkasti kantaa kuinka paljon lentokoneita on, Paronen sanoo.
Talebanille helikoptereilla on tässä vaiheessa vain propaganda-arvoa, CIA:n analyytikko Aki Peritz totesi AFP:lle France 24:n mukaan.
"Omavarainen modernin aseistuksen suhteen"
Afganistanin armeija luhistui Yhdysvaltojen aloitettua nopean vetäytymisensä. Yleinen ymmärrys on, että kaikkein kehittyneimmät aseet USA:n armeija vei mukanaan. Näihin lukeutuvat esimerkiksi erilaiset ohjusjärjestelmät.
– Ne taistelut, mitä ylipäätään on käyty, on taisteltu asutuskeskuksissa. Siellä on sodittu panssarintorjunta-aseilla ja raskailla konekivääreillä. Molempia on ollut tarjolla tarpeeksi, maanpuolustuskorkeakoulun Paronen toteaa.
– Varsin huoletta voidaan sanoa, että Taleban on omavarainen aika modernin aseistuksen suhteen. Näin varsinkin jalkaväen ja jossain määrin myös raskaiden aseiden osalta, Paronen jatkaa.
Joukkotuhoaseita Talebanilla ei pitäisi olla käytössään.
Lähitulevaisuudessa Talebanin aseistuksen moninaisuus saattaa tulla esille esimerkiksi sotilasparaateissa, jos sellaisia järjestetään.
Nähtäväksi myös jää, aikooko Taleban palata vanhoihin tapoihinsa ja antaa vaikkapa terroristijärjestö Al-Qaidan toimia maaperällään. Jos vain tahtoa löytyy, niin Talebanilla on ainakin mahdollisuuksia erinäisten toimijoiden aseistamiseen.
Kalašnikoveja ja muita neuvostoajan aseita valmistetaan myös ilman lisenssiä.