Palkkatasa-arvo voidaan saavuttaa vain muuttamalla ikiaikaisesti noudatettuja toimintatapoja. Joku voi kutsua sitä rikkomiseksi, mutta me kutsumme sitä tulevaisuudeksi, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kolumnissaan.
Viikkojen jälkeen, koronan edelleen kurmottaessa yhteiskuntaamme, minun oli käytävä Tehyn keskustoimistolla Itä-Pasilassa Helsingissä. Kuljin autioita käytäviä ja ehdin seisahtua pitkiä seinustoja koristavien kehystettyjen piirrosten äärelle. Katselin tunnettujen suomalaisten pilapiirtäjien teräviä huomioita Tehyn suhteesta vallitsevaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen.
Puheenjohtajat vaihtuivat, samoin vallanpitäjät Suomessa. Piirrosten tarina oli silti sama läpi vuosikymmenten: ahneet hoitajat yrittävät pumpata kuolonkouristuksissa kamppailevan kuntatalouden viimeiset rovot. Jo aikana, jolloin itse olin pieni lapsi.
Tarvittiin #MeToo-kampanja kertomaan, että seksistiset ehdotukset ja pepulle taputtelu eivät ole ok. Tarvittiin Je suis Charlie -kampanja kertomaan, että sananvapautta uhkaava väkivalta ei ole ok. Tarvitsemmeko yhtä näyttävän kampanjan kertomaan sen itsestäänselvyyden, että pienemmän palkan maksaminen naisille ei ole ok?
Lue myös: Teho-osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Maria vaatii päättäjiltä tekoja puheiden sijaan: “Emme me mitään sankareita ole”
Kommentti: Kunta-alalla jo lähes avoin sota – hoitajien vaatimukset eivät taida sopimalla ratketa
Tehy ja SuPer nostivat palkkatasa-arvon puheenaiheeksi
Tehy ja SuPer nostivat naisvaltaisten alojen palkkatasa-arvo-ongelman puheenaiheeksi keväällä 2019. Se ei miellyttänyt kaikkia. Erityisesti se ärsytti kuntatyönantajaa ja muita palkansaajapuolen järjestöjä, jotka neuvottelupöydän ympärillä istuvat.
Syitä voi vain arvailla. Onko se pelkoa: kuntatyönantajilla siitä, että palkkakustannukset nousevat, ja muilla järjestöillä siitä, että sote-ala saisi muita paremman ratkaisun?
Tilanne on johtanut siihen, että Tehy ja SuPer ovat joutuneet melkoisen ryöpytyksen kohteeksi sekä neuvottelupöydässä että sen ulkopuolella. Olemme kuulemma ahneita, vastuuttomia sekä väärällä tavalla neuvottelevia ja kertoman mukaan rikomme perinteisen tavan käydä neuvotteluita kuntapöydässä.
Lue myös: "Hoitajat ovat täysin raivoissaan" – järjestöpomo kertoo, miksi koronakriisin kurmuuttamat työntekijät tahtovat bonuksensa
Koronakriisi vei hoitajilta lomia ja ajoi "pakkotyöhön" – Ruotsi tuplasi palkat, nyt Suomenkin hoitajille vaaditaan koronalisää: "Vaarallisesta työstä täytyy maksaa kunnon korvaus"
Me neuvottelijat toki kestämme tämän joskus jopa ylilyönneiksi äityvän arvostelun, koska ajamme hyvin tärkeää asiaa. Sitä samaa, jota Tehyn ja SuPerin neuvottelijat ennen meitä ovat vuosikymmeniä ajaneet ja joista muistoina ovat pilapiirrokset ja neuvottelijoiden karikatyyrit itäpasilalaisen toimiston käytävillä. Työtämme on oikeus arvostella, joskin korrektia olisi kohdistaa arvostelu asiaan, ei henkilöön.
Onko hallitusohjelma vain sanahelinää?
Olemme sanoneet ääneen sen, mikä kaikkien naisvaltaisten alojen edustajien niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla pitäisi sanoa – suorastaan huutaa – kuuluville: 2020-luvulla pitää vihdoin aloittaa konkreettiset toimet palkkatasa-arvon edistämiseksi. Tämä on kirjattu myös Suomen hallituksen hallitusohjelmaan.
Tasa-arvo työelämässä ja palkkauksessa ei parane Suomessa ikinä, ellei se etene suurella ja hyvin naisvaltaisella sote-alalla. Suomen hallitus on hyvin näyttävästi kirjannut palkkatasa-arvon ohjelmaansa, mutta se on hämmentävän passiivinen konkreettisissa toimissaan.
Halutaanko hallitusohjelman kirjauksen edes olevan muuta kuin sanahelinää, jolla toivotaan pidettävän sote-alan matalapalkkaiset ammattilaiset tyytyväisinä yhden hallituskauden ajan ilman sen kummempaa härdelliä?
Sote-sopimus koskisi koko alaa
Sote-alan oma työehtosopimus on merkittävä tasa-arvoa edistävä työkalu, jolla ryhdytään korjaamaan tulevaisuudessa niin sote-alan työaikoja kuin palkkatasa-arvoakin. Tehy ja SuPer ovat ajaneet koko sote-alalle – ei siis vain hoitajille – tarkoitettua sote-sopimusta pitkään. Sen piiriin tulisivat kaikki sote-alan työntekijät järjestötaustasta riippumatta.
Muut järjestöt ovat pitkään vastustaneet sopimusta, koska sopimus vahvistaisi Tehyn ja SuPerin asemaa neuvottelupöydässä, edustammehan yhteensä yli 80 prosenttia työehtosopimuksen henkilömäärästä. Nyt vaikuttaa siltä, että kelkka on kääntymässä, mikä on koko sote-alan kannalta hieno asia.
Tuulahdus menneisyydestä
En voi olla miettimättä, millaisena tämä parhaillaan käytävä neuvottelukierros näyttäytyy jälkipolvillemme. Miten nyt parhaillaan sosiaalisessa mediassa käynnissä oleva mutapaini näyttäytyy historiankirjoissa?
Olin 15-vuotias, kun Tupolevin veljekset eli joukko työmarkkinajohtajamiehiä lähetti tasa-arvoasiain neuvottelukunnan erikoistutkijanaiselle ns. kikkelikortin. Tapauksen jälkeen muistan työmarkkina-skenen aiheuttaneen itselleni pitkään lähinnä puistatusta. Myöskään valtakunnansovittelija Jorma Reinin yöllinen päihtyneenä riehuminen, poliisien väkivaltainen vastustaminen sekä lopulta raudoitettuna putkaan kuljettaminen ei toiminut varsinaisena kutsuhuutona alalle.
Mutta tässä sitä ollaan, osana tätä merkittävää yhteiskunnallista joukkoa, jonka toimista jää varmasti paljon ihmeteltävää myös meidän jälkeemme. Tehystä haluan jättää pysyväksi muistoksi sen, että me yritimme tosissamme pelastaa sote-alan myös tuleville sukupolville ja että meillä oli kriisinratkaisukykyä ja -halua. Me emme olleet ongelma. Me olimme ratkaisu.
Ikiaikaiset toimintatavat on muutettava
"Sen minä opin pitkän ammattijärjestöuran aikana, että pitää olla sitkeä ja määrätietoinen. Jaksaa vaan vaikka lyödä päätä seinään. Kyllä sen pääkin kestää, ja seinä rupeaa vähitellen murtumaan”, ohjeisti 1980-luvulla Tehyn ensimmäinen puheenjohtaja Toini Nousiainen, joka tunnettiin päättäväisyydestään, visionäärisyydestään ja huumorintajustaan.
Me hänen raivaamaansa tietä kulkeneet olemme oppineet, että muutos ei tapahdu epäkohdista vaikenemalla eikä se tapahdu koskaan hetkessä. Muutos voi tapahtua vain muuttamalla ikiaikaisesti noudatettuja toimintatapoja.
Joku voi kutsua sitä rikkomiseksi, me kutsumme sitä tulevaisuudeksi.
Millariikka Rytkönen on Tehyn puheenjohtaja.
---
MTV Uutiset julkaisee valtakunnan ykköspoliitikkojen ja -vaikuttajien kolumneja. Perjantaisin julkaistavan kolumnin kirjoittaja vaihtuu viikoittain.
Juttua muokattu kello 16.15: Jutusta on poistettu kohta: Kuntatyönantajien julkista virkaa tekevä viestintäpäällikkö ehdotti Twitterissä jopa Tehyn ja SuPerin neuvottelijoiden vaihtamista.
Kyseinen henkilö ei hoida julkista virkaa vaan on työsuhteessa.